(11.20 hodin)
(pokračuje Paroubek)

Chtěl bych reagovat na to, co zde říkal pan Bursík. Já chápu, že jeho strana v tuto chvíli nepodpoří tento návrh svými hlasy, a je potřeba na to reagovat a vnímat politickou realitu. Přiznám se, že věci z programu zelených, které se týkají přímé demokracie, se mi líbí a jsou to věci, které jsou blízké i programu sociální demokracie a bylo by dobré o těchto věcech asi debatovat. Chtěl bych vyzvat pana předsedu, pokud předložil takovýto návrh zákona o obecném referendu do meziresortního připomínkového řízení, abychom i na úrovni klubů tyto věci začali projednávat, pokud tedy neprojde tento náš návrh, který zde byl předložen. A chci vás vyzvat - nám jde skutečně o věc a ne o prestiž - předložte takový návrh, jednejme o něm, a pokud bude jenom trošku přijatelný, a jak to tady řekla paní Kateřina Jacques, pokud bude v určité kvalitě, tak jsme připraveni takovýto návrh podpořit. Jde o to, aby to bylo v co nejrychlejší možné době, protože ztrácíme čas.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji. A o slovo mě požádal teď s mimořádnou zprávou pan kolega Jan Vidím. Po rozhovoru s ním, jakkoli vím, že se jeho vystoupení netýká bodu, v němž se nacházíme, rozhodla jsem se mu slovo udělit a prosím vás všechny o pozornost.

 

Poslanec Jan Vidím: Děkuji pěkně. Paní a pánové, velmi se omlouvám, že vstupuji do tohoto bodu, ale bohužel mám velmi smutnou informaci. Dnes v noci zahynul v Afghánistánu jeden náš voják, druhý je velmi těžce zraněný, v souvislosti s přírodním neštěstím. Byli zavaleni lavinou kamení a bahna a bohužel došlo k tomuto velkému neštěstí.

Já bych nás všechny chtěl v tuto chvíli poprosit, abychom povstáním a pár vteřinami ticha uctili jeho památku. (Přítomní v sále vstávají k minutě ticha.) Já vám moc děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Vracíme se tedy, dámy a pánové, po tomto jistě ne snadno zvládnutelném oznámení pro nás všechny do programu, který byl naším rozhodnutím stanoven, tedy do bodu číslo 34. Chci říci, že nemám žádnou písemnou přihlášku do rozpravy, ale registrovala jsem… Pardon, promiňte, paní poslankyně, pan místopředseda nechce mluvit, proto má slovo paní poslankyně Kateřina Konečná. Prosím.

 

Poslankyně Kateřina Konečná: Děkuji, paní předsedající. Vážené kolegyně a kolegové, dovolte mi, abych jen velmi krátce zareagovala na slova pana kolegy Svobody, který tady řekl, že nikdy předtím nepadla otázka referenda, když se jednalo o umístění protiraketové základny. Já myslím, že si to najdeme ve stenu. Chtěla bych vás upozornit na Otázky Václava Moravce, které proběhly 25. května a 30. května loňského roku před volbami. V těchto Otázkách Václava Moravce se pan Moravec ptal všech přítomných účastníků, jestli budou pro referendum ve věci možného umístění této základny v České republice. Všichni účastníci kromě jedné výjimky, pana kolegy Nečase, tam tehdy řekli, že ano. Jen bych ráda připomněla paní kolegyni Orgoníkové, panu kolegovi Hanušovi a paní kolegyni Šojdrové, že toto jste slíbili svým voličům. Prosím, hlasujte tak, jak jste jim před volbami slibovali.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: To bylo vystoupení paní poslankyně Kateřiny Konečné a zeptám se, zda se ještě někdo hlásí do obecné rozpravy. Pokud tomu tak není, obecnou rozpravu končím a svolávám naše kolegy.

Zeptám se na případná závěrečná slova. Prosím, slovo má za navrhovatele pan kolega Stanislav Grospič.

 

Poslanec Stanislav Grospič: Děkuji, paní místopředsedkyně. Vážené kolegyně, vážení kolegové, vyslechli jsme tady poměrně dlouhou rozpravu, ve které byla vznesena celá řada pro a proti vůči předloženému ústavnímu návrhu zákona.

Chtěl bych nejdřív reagovat na vystoupení, velice krátce, pana místopředsedy vlády Bursíka. Samozřejmě, že tady nepadlo ani z úst pana Filipa, že by zelení nedostáli svému mandátu. Ta otázka byla položena v obecné rovině, ale nabízí se otázka, proč i třeba Strana zelených, která měla v předvolebních slibech referendum, se velice účelově brání podpoře jakéhokoli zákona o referendu, zvlášť pokud nese patrné stopy toho, že na něm pracuje opozice, a zvlášť opozice komunistická. Musím říci za KSČM, a my jsme to již prokázali nesčetněkrát v Poslanecké sněmovně, že my návrhy zákonů posuzujeme věcně, a nikoliv podle toho, z dílny které politické strany vycházejí. To je i náš přístup třeba k ústavnímu zákonu o obecném referendu, a proto je pro nás prioritou naplnění ústavy a samozřejmě i volebního programu, kterým jsme dali slib svým voličům.

Chtěl bych říci, že zejména v té diskusi byly nesčetněkrát zmiňovány technické a právní nedostatky předloženého návrhu zákona. Domnívám se, že zákon, tak jak je zpracován, netrpí právními nedostatky a vadami, a samozřejmě o celé věci technických ustanovení lze vést diskusi. Ale zásadní otázka zní, zda lidé mají právo v případě, kdy neexistuje obecný zákon o referendu, na základě specifického zákona vyjádřit se k závažným otázkám v této zemi, zda mají právo naplnit čl. II odst. 2 ústavy o tom, že lid může přímo vykonávat státní moc na základě ústavního zákona. Domnívám se, že má. A z tohoto pohledu se domnívám, že předložený návrh zákona má právo na svou existenci a lidé mají právo rozhodnout o umístění prvků protiraketové obrany Spojených států amerických na našem území, ať už z důvodů dvojstranných vázaných smluv, ať už z důvodů ztráty územní suverenity České republiky, anebo třeba z toho důvodu, že budou neúměrně vystaveni ohrožení života, majetku a zdraví.

Chtěl bych říci, že věřím, že při hlasování většina politických stran, jak zelených, tak KDU-ČSL, jak už to tady zaznělo, dostojí svým předvolebním slibům, které daly voličům, že v případě umístění takovéto základny by podpořily, aby lidé o této základně rozhodli v referendu. Veřejné průzkumy jednoznačně ukazují, že si to lidé přejí. Žádám vás tedy za skupinu předkladatelů o podporu tohoto návrhu do dalšího čtení v Poslanecké sněmovně.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: To bylo závěrečné slovo jednoho z navrhovatelů. Nyní se závěrečným slovem zpravodaj pan poslanec Jiří Polanský.

 

Poslanec Jiří Polanský: Vážená paní předsedající, já už budu velmi stručný. V diskusi vystoupilo 15 poslanců, k tomu bylo 8 technických vystoupení. Padly dva návrhy, a to návrh na zamítnutí návrhu ústavního zákona a návrh na propuštění do druhého čtení. Já se domnívám, že lze o těchto návrzích již hlasovat.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Ano, přivolávám naše kolegy a oznamuji, že je chvíle, v níž budeme hlasovat o návrhu, který padl v obecné rozpravě, to je návrh na zamítnutí předloženého návrhu, a o tomto návrhu budeme rozhodovat nyní, a to v hlasování s pořadovým číslem…

***




Přihlásit/registrovat se do ISP