(12.10 hodin)
(pokračuje Bursík)

V březnu 2006 přišla z DG Regio další studie, která konstatuje, že pokyny Ministerstva životního prostředí z roku 2005 nepodchytily základní požadavky Evropské komise a že nadále žádná z posuzovaných smluv nesplňuje parametry, které jsem uvedl. Následovala další jednání a korespondence v roce 2006, ale nedošlo k dosažení dohody, což platí do dnešního dne. Na konci roku 2006 Evropská komise schválila projekty Jihlava 2, Olše, Táborsko, čímž došlo k vyčerpání alokace za roky 2004 až 2006, a stanovila podmínku pro výběr nového provozovatele u projektu Olše a Jihlava 2 zkrácením stávajících smluv a u projektu Táborsko tento proces začal ještě před schválením projektu.

Poslední dopis máme z února 2007, který podmiňuje schválení operačního programu životního prostředí - nejedná se pouze o projekty, už se jedná o operační program životní prostředí - vyřešením oblasti provozních smluv a zároveň odmítá poslední návrh české strany v podobě takzvaných výchozích podmínek. Tady nepůjdu do detailů.

Co jsme udělali my? Ustavili jsme pracovní skupinu - v této fázi jsem proces zdědil, abyste dobře rozuměli pozici Ministerstva životního prostředí - ze zástupců ministerstva životního prostředí, zemědělství, MMR, SOVAKu a majitelů infrastruktury SVKMO s úkolem vytvořit mandát pro ministra životního prostředí k vyjednávání v této problematice s cílem včasného schválení operačního programu životní prostředí. První jednání skupiny se uskutečnilo 25. dubna 2004.

Jaké budou další kroky? Včera jsem informoval dopisem ředitele DG Regio o personálních změnách na Ministerstvu životního prostředí, o odvolání ředitele odboru evropských fondů, o jmenování zástupce, který nese odpovědnost za vyjednávání, který dlouhodobě tuto tematiku dělal na Státním fondu životního prostředí. Tento pracovník, pan Jan Kříž, bude jednat v následujících dnech neformálně v Evropské komisi o dnešním připraveném prvním draftu mandátu, který je připraven pro vládu tak, abychom se vystříhali toho, že předjednáme mandát do vlády v meziresortní komisi, vláda jej schválí, a poté narazíme při jednání s Evropskou komisí. Rozeslaný mandát zašleme do připomínkového řízení do 10. května, svoláme jednání pracovní skupiny pravděpodobně na 11. května, upravené výchozí podmínky budeme upravovat i ve vazbě na zpětnou vazbu z Evropské komise do konce května, poté svoláme řídící výbor. Předpokládáme, že celý proces bude ukončen do 15. června.

Omlouvám se za poměrně detailní informaci. Probíhá kolem toho celá řada šumů, je to problematika, která je komplikovaná, dokonce je tu a tam uchopena opozicí k tomu, aby mě touto problematikou mlátila po hlavě, což si nezasloužím s ohledem na vývoj, ve kterém jsem toto téma převzal. Proto jsem vás chtěl ubezpečit o tom, že na tématu velmi intenzivně pracujeme. Naším zájmem je vyjednat podmínky, které budou optimální pro čerpání prostředků z Evropských fondů nejen pro tyto projekty, ale především do budoucna z operačního programu životní prostředí, ale zároveň toho využít k tomu, abychom korigovali stávající provozní smlouvy, které vznikly za nestandardních podmínek a které v drtivé většině nezajišťují pro uživatele kvalitní servis, jistotu dodávek a garanci ceny služeb, které v oblasti vodohospodářství jsou poskytovány.

Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji, pane ministře, za vaše vystoupení. Hlásí se ještě někdo do podrobné rozpravy? Jestli ne, podrobnou rozpravu končím.

Rozuměl jsem vystoupení pana ministra Čunka jako o vystoupení závěrečném k tomuto bodu.

Prosím paní zpravodajku, aby Sněmovně přednesla ještě jednou návrh usnesení, který přečetla v podrobné rozpravě. Vás ostatní zvu do sněmovny.

Odhlásil jsem vás, prosím o registraci.

 

Poslankyně Milada Halíková: Návrh na usnesení: Poslanecká sněmovna žádá vládu ČR předložit Poslanecké sněmovně výsledky vyjednávání o Národním strategickém referenčním rámci a o dalším postupu v čerpání fondů EU. Termín: červen 2007.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Připomínám, že pan ministr Čunek neměl námitky proti tomuto usnesení.

 

Můžeme přistoupit k hlasování pořadové číslo 214. Kdo je pro, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko ano. Kdo je proti?

Hlasovalo 140 poslanců, 72 pro, 34 proti. Návrh byl přijat. Tím jsme skončili projednávání tohoto bodu.

 

Před námi je ještě 15 minut, které můžeme využít k tomu, abychom projednali další bod, kterým je

 

43.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení
souhlasu s ratifikací Mnohostranná dohoda mezi Albánskou republikou,
Bosnou a Hercegovinou, Bulharskou republikou, Chorvatskou republikou,
Evropským společenstvím a jeho členskými státy, Islandskou republikou,
Bývalou jugoslávskou republikou Makedonií, Norským královstvím, Srbskem
a Černou Horou, Rumunskem a Prozatímní správní misí Organizace spojených
národů v Kosovu o vytvoření Společného evropského leteckého prostoru
/sněmovní tisk 97/ - druhé čtení

 

Ministr dopravy Aleš Řebíček je pověřen k tomu, aby to předložil.

 

Ministr dopravy ČR Aleš Řebíček Dámy a pánové, již při prvním čtení jsme poměrně pečlivě a obsáhle na toto téma hovořili, při druhém čtení nechci opakovat to, co bylo již řečeno. Dovolím si jen upozornit na několik věcí, čeho se to týká.

Je to vyslovení souhlasu s ratifikací mnohostranné dohody o vytvoření společného leteckého prostoru. Hlavním cílem této dohody je rozvoj letecké dopravy, který bude založen na vytvoření liberálního společného leteckého prostoru s volným přístupem na přepravní trh, s rovnými podmínkami a pravidly pro všechny zúčastněné subjekty. Základní platformou pro stanovení rovných pravidel a podmínek se staly komunitární právní akty, které budou postupně přijaty přidruženými stranami. Sjednání dohody však nemá vliv pouze na oblast letecké dopravy, ale i na celkové zlepšení vzájemných vztahů s danými zeměmi.

Rád bych také zdůraznil, že letecký přepravní trh západního Balkánu je pro české letecké dopravce velmi významný, a aplikace dohody tudíž přinese nové možnosti pro jejich uplatnění na tomto trhu, který patří k tradičním cílům jejich provozu.

Tímto si vás dovoluji požádat o vyslovení souhlasu s ratifikací této dohody.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu ministrovi Aleši Řebíčkovi. Prosím zpravodaje zahraničního výboru pana poslance Petra Krilla, aby se ujal svých povinností a odůvodnil usnesení výboru.

 

Poslanec Petr Krill: Vážené kolegyně a kolegové, zahraniční výbor na své 12. schůzi 4. dubna tuto záležitost projednal a po krátké diskusi doporučuje Poslanecké sněmovně přijmout následující usnesení: Poslanecká sněmovna dává souhlas k ratifikaci Mnohostranné dohody mezi Albánskou republikou, Bosnou a Hercegovinou, Bulharskou republikou, Chorvatskou republikou, Evropským společenstvím a jeho členskými státy, Islandskou republikou, Bývalou jugoslávskou republikou Makedonií, Norským královstvím, Srbskem a Černou Horou, Rumunskem a Prozatímní správní misí Organizace spojených národů v Kosovu o vytvoření Společného evropského leteckého prostoru

Děkuji.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP