(9.30 hodin)
(pokračuje Langer)

Druhá poznámka. Mojí strategií a mým záměrem v žádném případě není po transformaci Českou poštu rozdrobovat na nějakou sérii malých dceřiných společností, které budou vykonávat tu či onu službu, ale udržet poštu jako silný subjekt na českém poštovním trhu s tím, že jí nabízíme, a to jsme vymysleli my, další spektrum služeb, díky kterým se může její činnost stát zisková.

Pokud vůbec uvažovat o privatizaci, tak nikoli rozparcelováním na dílčí části, ale jako celku, a i tam je základní otázka, zda skutečně jako celku, tedy 100 %, nebo zda hledat strategického partnera, který by získal kontrolní balík 30, 34 %, nebo zda prodat část akcií, tak jak je tomu například v případě ČEZ, na burze a mít rozdrobené vlastníky. Nicméně toto je otázka, která přichází v úvahu nejdříve až po dokončení oné transformace na akciovou společnost, a ta podle odhadů, které máme, bude trvat nejméně rok a půl, takže hovoříme někde o roce 2009.

V každém případě, pokud máte zájem o dění v České poště, jsem připraven vám průběžně dávat informace a seznámit vás i se strategickým materiálem, který bude posuzovat vláda, a to je právě onen proces transformace České pošty na akciovou společnost. Jsem na to připraven.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Jenom ještě jednou prosím pana poslance Ohlídala. Opět se hlásí do rozpravy.

 

Poslanec Ivan Ohlídal: Já budu už velmi stručný. Pane ministře, velmi rád využiji vaší nabídky o získávání informací, co se týče dalšího procesu České pošty. Takže děkuji za tuto nabídku a rád ji přijímám.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: No, pokud se již nikdo dále nehlásí, tak můžeme rozpravu ukončit. Ale požádal bych ještě pana poslance Ohlídala, jaké navrhuje usnesení Poslanecké sněmovně k této odpovědi, usnesení, o kterém bychom měli zřejmě na závěr hlasovat.

 

Poslanec Ivan Ohlídal: Vážený pane předsedající, já navrhuji následující usnesení. Poslanecká sněmovna vzala na vědomí odpověď ministra Langera na písemnou interpelaci poslance Ivana Ohlídala ve věci transformace České -

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Pane poslanče, to nelze. Je možné pouze buď souhlasím, nebo nesouhlasím. Není možné hlasovat o bereme na vědomí. Jsou pouze tyto dvě možnosti.

 

Poslanec Ivan Ohlídal: Tak v tom případě bych navrhoval, že nesouhlasím s odpovědí pana… (Smích zprava.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano. Je to jasné.

 

Poslanec Ivan Ohlídal: Mám na to právo.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Budeme hlasovat. Pan ministr Langer se hlásí.

 

Ministr vnitra a ministr informatiky ČR Ivan Langer Kolegyně, kolegové, omlouvám se, ale dovolte mi jednu poznámku. Pane poslanče, tak potom -

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Prosím? Nerozuměl jsem.

 

Ministr vnitra a ministr informatiky ČR Ivan Langer Chtěl jsem vaším prostřednictvím, pane předsedo, oslovit pana poslance Ohlídala.

Pojďme spolu hrát fér. Pokud je to všechno jenom šprajc a kapric a bez ohledu na to, co člověk řekne, jak se snaží argumentovat, jakou spolupráci nabízí, je odpovědí vždycky jen negace, negace, negace, tak potom je zbytečné, abych se o něco takového pokoušel a něco takového nabízel. Nalijme si čistého vína a řekněme si, že to je všechno jenom hra, jejímž výsledkem je vždycky negace z vaší strany. Já na to budu připraven, ale nebudeme tady z ostatních kolegů dělat hlupáky.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Já jenom říkám panu poslanci Ohlídalovi, jaké má možnosti. Možnost, že buď souhlasím, nebo nesouhlasím, anebo říci, že o žádném usnesení se hlasovat nemusí.To jsou tyto možnosti.

Pokud tedy vím, tak naposledy zaznělo, že se bude hlasovat nesouhlasím. Takže to je varianta, o které budeme hlasovat. Prosím, aby se poslanci dostavili do jednací síně.

A paní poslankyně Šojdrová má náhradní kartu číslo 4.

Takže prosím ještě zazvoním. A myslím, že můžeme hlasovat. Návrh pana poslance Ohlídala byl, že Sněmovna vyslovuje nesouhlas s odpovědí na písemnou interpelaci pana poslance Ohlídala.

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, přijmout tento návrh usnesení pana poslance Ohlídala, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je tedy pro toto usnesení navržené panem poslancem? Kdo je proti, může to projevit nyní.

Hlasování má pořadové číslo 212. Přítomno je 120, pro hlasovalo 57, proti 55. Takže tento návrh usnesení nebyl přijat. Myslím, že můžeme tuto písemnou interpelaci ukončit.

 

Podívejte se, vzhledem k tomu, jak se vyvinula situace a letadlo z Amsterodamu nepřistálo, tak samozřejmě nyní nemá cenu projednávat bod 72, jak jsme se dohodli, a měli bychom rovnou přistoupit k projednávání dalších písemných interpelací, které tady máme. A jak to mám tady uvedeno, tak jsou to interpelace na pana ministra Julínka, a je tady pan poslanec Petrů.

Takže pan ministr zdravotnictví Julínek odpověděl na interpelaci poslance Jiřího Petrů ve věci úhrady za léčivý přípravek Ammonaps. Interpelaci máme s odpovědí jako tisk 202. Projednávání této odpovědi bylo minulý čtvrtek přerušeno a nyní pokračuje rozprava. Vzhledem k tomu, že tady ministr Julínek není, tak vy můžete opět žádat přerušení. Prosím, je to na vás, pane poslanče, co navrhnete.

 

Poslanec Jiří Petrů: Pane místopředsedo, vážení členové vlády, vážené kolegyně, kolegové, vzhledem k tomu, že jsem minulý čtvrtek na své vystoupení nezískal reakci pana ministra zdravotnictví, dnes se jí nedočkám také, chtěl bych požádat, aby mi pan ministr odpověděl písemně, protože nemám záruku, že se mi odpovědi dostane příště. Takže prosím o písemnou odpověď.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Dobrá. Takže žádáte písemnou odpověď, která by měla, tak jak je to v jednacím řádu, být do třiceti dnů.

Omlouvám se, protože teď jsem tedy necitoval jednací řád správně. Tady neplatí to co na ústních interpelacích, že dostanete písemnou odpověď. Tady prostě buď vy to stáhnete, anebo budete v interpelaci pokračovat i za nepřítomnosti ministra, protože podle jednacího řádu není podmínka, že ministr musí být přítomen. Takže buď tedy to v této chvíli stáhnete, podáte to potom znovu, anebo budete pokračovat v té interpelaci. Omlouvám se, nemáte možnost žádat o písemnou interpelaci. To je pouze u ústních.

 

Poslanec Jiří Petrů: Takže budu pokračovat v interpelaci příští schůzi.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: To bude třeba znovu podat. Ale tuto stahujete v tom případě.

 

Poslanec Jiří Petrů: Toto stahuji, ano.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Dobrá. Takže tuto interpelaci pan poslanec Petrů stahuje, uplatní ji tedy zřejmě znovu příště.

A můžeme postoupit k další interpelaci na pana ministra Julínka, to je interpelace poslance Davida Ratha ve věci postupu Ministerstva zdravotnictví se závěry znalecké komise Nemocnice Havlíčkův Brod. Tady máme tuto interpelaci s odpovědí jako tisk 203. A požádám pana poslance Ratha, aby sdělil, jaký má dojem z toho, co dostal. Prosím, máte pane poslanče, slovo.

 

Poslanec David Rath: Děkuji, pane předsedající. Členové vlády, dámy a pánové, jde o velmi důležitou a zásadní, závažnou problematiku týkající se mnoha desítek zavražděných osob v Nemocnici Havlíčkův Brod.

Ale dříve, než se dostanu k této věci, protože ministr může být zastoupen jiným členem vlády a máme zde premiéra, tak bych této příležitosti využil a zeptal se premiéra na to, co jsem zde již naznačil.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP