(14.50 hodin)

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji. O slovo se přihlásila paní zpravodajka. Paní poslankyně Jakubková má slovo.

 

Poslankyně Věra Jakubková: Děkuji, pane předsedo. Dámy a pánové, já navrhuji, abychom hlasovali nejprve o pozměňovacích návrzích pod písmenem B, protože pokud bychom zvolili opačný postup, pozměňovací návrhy pod písmenem B by byly nehlasovatelné. A navíc, toto je přece běžný postup při hlasování ve Sněmovně. Já myslím, že se tady neděje nic nepatřičného. Děkuji vám.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Dobře, paní poslankyně, takže vy modifikujete ten svůj návrh, že místo toho, abychom hlasovali v první řadě A1, 3, 4, 5, 8, 9, 10, 14 a potom hlasovali B, budeme prvně hlasovat o těch písmenech B1 až B6 a potom bychom hlasovali o písmenu A. Dobře. Já si myslím, že bude nejlepší, když o tomto budeme hlasovat tak, jak to navrhla paní zpravodajka.

Pan poslanec Pleva se ještě hlásí.

 

Poslanec Petr Pleva: Ještě abychom tomu úplně rozuměli. A teď prosím paní zpravodajku o pozornost. Ona navrhla tedy, abychom napřed samostatně o každém B zvlášť a potom o zbytku A, to znamená ty body A, které nebudou v kolizi, dohromady. Rozumím tomu správně, nebo ne?

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Paní zpravodajka.

 

Poslankyně Věra Jakubková: Dámy a pánové, já se budu snažit velice neudělat chybu. Tady na tuto variantu jsem přistoupila, abych vyhověla, protože mi to přijde jako kompromisní návrh. Velice vás budu prosit o to, abyste byli shovívaví, protože budu potřebovat čas a budu muset nad tím znovu přemýšlet.

Ano, je to tak. Hlasujme nejprve o pozměňovácích pod písmenem B.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: B a potom o všech. (Hlasy ze sálu.) Ano, každé zvlášť, to znamená B1 až B6 samostatně. (Ano.) A potom bychom hlasovali A jako celek a tam bychom hlasovali A1, 3, 4, 5, 8, 9, 10 a 14. Souhlasí to tak? Ano, já jsem jenom udělal jejich výčet.

 

Takže kdo s tímto postupem při hlasování souhlasí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 125 z přítomných 177 poslankyň a poslanců pro návrh 75, proti 65. Návrh paní zpravodajky nebyl schválen.

 

Takže paní zpravodajko, já bych poprosil. Nebyl schválen, takže se bude hlasovat o návrhu pana ministra a já bych poprosil, aby pan ministr zopakoval ten postup, který navrhl, a pak bychom hlasovali postupně.

To znamená, pane ministře, vy jste navrhl, aby se prvně hlasovalo A jako celek a pak aby se hlasovalo o ostatních, o kterých se může hlasovat. (Ano.) A to si teď musíme pak až při jednotlivých bodech říci, jestli ano, nebo ne. Myslím, že bych měl i tenhle postup nechat odsouhlasit.

 

To znamená, kdo souhlasí s navrženým postupem pana ministra Římana, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 126 z přítomných 177 poslankyň a poslanců pro návrh 106, proti 43. Konstatuji, že tento návrh byl schválen.

 

Paní zpravodajko, já bych vás poprosil, abyste zaujala místo za mikrofony, a mohli bychom podle tohoto odsouhlaseného postupu začít hlasovat. Než budeme hlasovat o jednotlivých bodech, poprosil bych vaše vyjádření a vyjádření pana ministra. Takže můžeme začít. Prosím, paní zpravodajko, řiďte toto hlasování.

Takže nejprve budeme hlasovat o…

 

Poslankyně Věra Jakubková: Pane předsedo, prosím vás, buďte tak laskav. Teď toho bylo hodně, mohl byste mi ještě jednou zopakovat ten návrh, jak jsme ho schválili, ať neudělám chybu.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Schválili jsme ho v tom postupu, že tedy odsouhlasíme en bloc písmeno A a pak budeme hlasovat o písmenech B, o kterých budeme moci hlasovat. Ale já si myslím, že těch písmen B už moc nezůstane, protože jestliže schválíme A jako celek, tak pak už se písmena B asi všechna vyruší. Ale nevím, tu proceduru nemám nastudovanou.

 

Poslankyně Věra Jakubková: Jenom chvilinku.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: O slovo se ještě přihlásila paní poslankyně Orgoníková.

 

Poslankyně Hana Orgoníková: Vážený pane místopředsedo, kolegyně a kolegové, já bych zde na vás apelovala, abyste nechali paní zpravodajku si připravit tuto proceduru, poněvadž je jiná, než na kterou ona byla připravena. A myslím si, že to od vás není seriózní, takhle k ní přistupovat. Já bych požádala, abyste si to mohla sama připravit.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Paní zpravodajko, myslíte, že bude stačit třeba deset minut?

 

Poslankyně Věra Jakubková: Abych řekla popravdě, nerada bych prodlužovala dnešní jednání, ale potřebovala bych alespoň 25 minut.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Pan poslanec Vojíř se přihlásil o slovo.

 

Poslanec Oldřich Vojíř: Pane předsedo, určitě platí, že musíme být opatrní. Nicméně paní zpravodajka měla připravenu tu proceduru tak, že nejprve by šla béčka a ta by vyřazovala áčka. Logicky platí, že jsou ty kroky inverzní, to znamená, že jestliže bude přijat hospodářský výbor jako en bloc, tak vyřadí ty, které byly v kolizi v béčku. To znamená tam není co řešit.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP