Pokračování schůze Poslanecké sněmovny
2. května 2007 ve 14.05 hodin

Přítomno: 180 poslanců

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády.

Budoucnost má mnoho přívlastků, slabým je nedosažitelná, bojácným neznámá, pro statečné je nadějná. - Victor Hugo.

Zahajuji další jednací den přerušené 14. schůze Poslanecké sněmovny a všechny vás vítám. Prosím, abyste se všichni přihlásili identifikačními kartami a případně mi oznámili, kdo žádá o vydání náhradní karty. Dosud tak učinili paní poslankyně Jakubková - náhradní karta č. 1, pan poslanec Rafaj - náhradní karta č. 3 a paní poslankyně Jacques - náhradní karta č. 4.

Sděluji, že do zahájení schůze požádali o omluvení své neúčasti na schůzi tito poslanci: Vojtěch Filip, Pavel Hrnčíř, David Kafka, Josef Kochan, Vladimír Koníček, paní poslankyně Vladimíra Lesenská, Ondřej Liška, Jiří Paroubek, Evžen Snítilý, Zdeněk Škromach, Jeroným Tejc, Tomáš Úlehla. Z členů vlády pan ministr Čunek a pan ministr Julínek.

Náhradní kartu č. 6 má pan ministr Říman.

Dnešní jednání zahájíme pevně zařazenými body, kterými jsou návrhy zákonů ve třetím čtení, tedy body 48 až 63 a dále body 70 a 71. Pak budeme pokračovat body ve schváleném pořadí.

O slovo se přihlásil pan předseda poslaneckého klubu Kováčik. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Pane předsedo, vážená vládo, kolegyně a kolegové, přeji vám hezký májový den. Chtěl bych vás požádat o vyhovění mému návrhu na přesun třetího čtení senátního návrhu zákona o Ústavu paměti národa na dobu po 16. hodině. Svůj návrh odůvodňuji tím, že místopředseda Sněmovny Vojtěch Filip byl vyslán vedením Poslanecké sněmovny na pamětní akt do Terezína. Rád bych jako předseda poslaneckého klubu, aby měl možnost jako jeden z hlavních oponentů tohoto návrhu zákona o něm hlasovat.

Děkuji za pozornost a za vyhovění.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Navrhujete, abychom bod 48 zahájili až po 16. hodině, a chcete, abychom o tom hlasovali. Děkuji. Pan poslanec Šustr.

 

Poslanec Ladislav Šustr: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, mám prosbu - bod 59, tisk 124, přesunout na pevně zařazený bod na pátek ráno jako první bod jednání.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: V pátek ráno to nejde, už tam máme zařazen bod. Může to být jako druhý bod, ano? Děkuji.

Pan poslanec Sehoř.

 

Poslanec Karel Sehoř: Vážený pane předsedo, dovolte, abych navrhl zařazení nového bodu, tzv. silniční zákon, protože mu prošla lhůta a je možné ho projednat. Jde o zákon, kterým bychom neztratili příliš času, protože je navržen k projednání podle § 90. Kromě toho politické kluby jsou domluveny tak, že předpokládám, že jeho projednání nebude trvat dlouho.

Navrhuji zařadit tisk č. 174 po pevně zařazených bodech dnes, tzn. po třetích čteních. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Pane poslanče, dostal jsem upozornění od paní ředitelky, že stanovisko vlády přišlo minulý týden a že se tento bod může projednávat až 10 dnů po tomto stanovisku. Musí to být nová schůze, teď mi to paní ředitelka potvrdila. Bohužel, váš návrh není hlasovatelný.

O slovo se přihlásila paní poslankyně Mazuchová. Má slovo.

 

Poslankyně Lenka Mazuchová: Vážený pane předsedo, vážené kolegyně a kolegové, dovolte mi, abych navrhla změnu bodu 61, sněmovní tisk 153, třetí čtení, který má být zařazen dnes, aby byl zařazen v pátek jako třetí bod programu z důvodu nepřítomnosti zpravodajky v dnešních odpoledních hodinách. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji paní poslankyni Mazuchové. Hlásí se ještě někdo o slovo? Hlásí se pan místopředseda Kasal.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Vážená vládo, vážený pane předsedo, dámy a pánové, chtěl bych vás požádat ne o změnu programu nebo zařazení nového bodu, ale o něco úplně jiného. Možná si vzpomenete, že jsme v průběhu volebního období, a myslím, že i na začátku této sněmovny hlasovali o novele a o novém přístupu k domácímu násilí. Tehdy za přípravou tohoto zákona stála Aliance proti domácímu násilí. Určitě se shodneme na tom, že zdaleka ne jen domácí násilí je fenoménem, který nás všechny otravuje, je těch věcí víc. Proto si dovoluji před vás předstoupit s žádostí, abyste zvážili, zda nenazrál čas na to, abychom založili společně, ti, kteří o to budou mít zájem, jinou alianci, alianci proti zneužívání internetu.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP