(9.30 hodin)

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Děkuji vám. Otevírám obecnou rozpravu, do které nemám žádnou písemnou přihlášku a ani přihlášením se ze svého místa se do této obecné rozpravy nechce nikdo z poslankyň a poslanců zapojit. Obecnou rozpravu tedy končím. (V sále je velký hluk a neklid.)

Nyní se budeme zabývat návrhem na přikázání. Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání výboru pro životní prostředí. Má prosím někdo z vás jiný návrh? Nemá.

 

Můžeme tedy o tomto návrhu hlasovat v hlasování pořadové číslo 106, které tímto zahajuji, a táži se vás, kdo souhlasí s tímto návrhem, nechť stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Z přítomných 164 poslankyň a poslanců se pro návrh k přikázání vyslovilo 117. Návrh jsme tedy přikázali výboru pro životní prostředí.

 

Nyní bychom měli rozhodnout o návrhu pana zpravodaje o zkrácení lhůty k projednávání tohoto návrhu zákona o 30 dnů, jestli jsem dobře poslouchala.

Takže i o tomto návrhu rozhodneme v hlasování pořadové číslo 107, které tímto zahajuji, a táži se vás, kdo je pro. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 107 z přítomných 165 poslankyň a poslanců pro návrh se vyslovilo 101, proti 4. I tento návrh byl schválen.

 

Konstatuji tedy, že návrh zákona jsme přikázali k projednání výboru pro životní prostředí a zkrátili lhůtu k jeho projednávání o 30 dnů. Tímto končím projednání prvého čtení sněmovního tisku 141.

 

A můžeme přistoupit k dalšímu bodu našeho dnešního programu, kterým je bod

 

42.
Návrh zastupitelstva Zlínského kraje na vydání zákona, kterým se mění
zákon č. 20/2004 Sb., kterým se mění zákon č. 254/2001 Sb., o vodách
a o změně některých zákonů (vodní zákon), ve znění pozdějších předpisů,
a zákon č. 239/2000 Sb., o integrovaném záchranném systému
a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 164/ - prvé čtení

 

Stanovisko vlády jsme obdrželi jako sněmovní tisk 164/1. Z pověření zastupitelstva předložený návrh zákona uvede náměstek hejtmana Zlínského kraje pan Vojtěch Jurčík, který je již přítomen.

Vážený pane náměstku, dovolte mi, abych vás zde přivítala, a prosím, můžete se ujmout svého slova. (Hluk v sále se stupňuje.)

 

Náměstek hejtmana Zlínského kraje Vojtěch Jurčík: Vážená paní předsedající, vážené poslankyně, poslanci, dámy a pánové, z ustanovení zákona č. 254/2001 Sb., o vodách a o změně některých zákonů, tedy ve zkratce vodní zákon, který je účinný od 1. 1. 2002, konkrétně z § 127 odst. 7 mimo jiné vyplývá, že platnost povolení k vypouštění odpadních vod do vod povrchových nebo podzemních, která nabyla právní moci do dne účinnosti tohoto zákona, tedy do konce roku 2001, končí 31. prosince 2007, tedy letos. Ustanovením článku 2 zákona č. 20/2004 Sb., který je novelou vodního zákona, tzv. euronovelou, která je účinná od 23. ledna 2004, je tato citace zachována v závěrečných a přechodných ustanoveních v bodě 2. Toto ustanovení se týká všech povolení k vypouštění odpadních vod do vod povrchových z obecních kanalizací.

Tyto kanalizace jsou doposud ošetřeny povolením, které bylo ve většině případů vydáno s limity odpadních vod nad rámec vodního zákona. Vydání takového povolení umožňoval předchozí vodní zákon z roku 1973 o vodách v platném znění a zkráceně se tady tomuto povolení říkalo výjimkové. Prodloužení platnosti těchto výjimek mohly dosáhnout i obce, které v době nabytí účinnosti vodního zákona č. 254 požádaly do tří měsíců od jeho účinnosti, tedy do konce 2002, vodoprávní úřad o nové povolení, ve kterém mohly být stanoveny limity vypouštění odpadních vod do úrovně znečištění za posledních 12 měsíců. V praxi to tedy znamenalo, že jim mohlo být vydáno ještě povolení nad rámec vodního zákona na limity znečištění, které se v odpadních vodách v jejich obcích vyskytovalo v tom uplynulém roce, tedy na danou skutečnost. Povolení se mohlo vydat na přiměřeně dlouhou dobu, ve které bude dosaženo ukazatelů a přípustných hodnot znečištění odpadních vod, které budou v souladu s vodním zákonem.

Této možnosti samozřejmě řada obcí využila, řada také ne a nastala situace, že veškerá povolení včetně výjimek pozbudou platnosti do konce roku 2007. Tento termín se netýká oněch znečišťovatelů, kteří, jak už jsem řekl, se mohou prokázat povolením vydaným po 1. 1. 2002, protože toto již bylo vydáno podle zákona č. 254 Sb. a neumožňuje vydání výjimkových povolení mimo těch, kteří o tu výjimku požádali do konce roku 2002. (V sále je velmi špatná slyšitelnost.)

Z uvedeného tedy vyplývá, že nejpozději do konce letošního roku budou muset obce řešit problematiku dalšího povolení k vypouštění odpadních vod po 1. 1. 2008. Měly by požádat o vydání nového povolení k vypouštění odpadních vod ze svých kanalizačních výpustí do povrchových vod. Avšak obce, které nemají vybudováno čištění svých odpadních vod, nezískají nové povolení k vypouštění, protože bez řádného čištění nejsou schopny dodržet limity stanovené právním předpisem, čili oním nařízením vlády č. 61/2003 o ukazatelích a hodnotách přípustného znečištění povrchových a odpadních vod. Takto se dostanou do bezprávního stavu, budou tedy pokutovatelné za nedovolené vypouštění odpadních vod podle § 118 zákona a mohou být potrestány pokutou od 10 tisíc do 10 mil. korun.

Dalším významným důsledkem tohoto stavu je navíc zastavení dalšího rozvoje obcí, chcete-li jinak, stavební uzávěra.

Zlínský kraj si je vědom toho, že zejména malé obce, kterých se výjimková povolení týkají především, nemají prozatím v současné době podmínky, zejména tedy finanční, jak se dostat do souladu s vodním zákonem tím, že si zajistí řádné odvedení a čištění odpadních vod ze svých správních obvodů. Možnost dotací ze státního rozpočtu je tady malá, neboť dotační tituly státních institucí jsou nastaveny zejména pro obce nad 2 tisíce ekvivalentních obyvatel, které je třeba řešit přednostně z důvodu dohod, které jsme při vstupu do Unie uzavřeli.

Zlínský kraj se proto snaží pomáhat obcím do 2 tisíc ekvivalentních obyvatel i ze svého rozpočtu, avšak toto se může týkat pouze zlomku potřebných akcí v kraji. Pokud jde o předpokládaný a finanční dosah navrhované úpravy, zejména nároku na státní rozpočet a rozpočty krajů a obcí, je třeba konstatovat, že navrhovanou úpravou bude zvýšena právní úroveň jistoty obcí pod 2 tisíce ekvivalent a tím bude těmto obcím umožněno lepší plánování nezbytných výdajů nutných ke splnění limitu znečištění odpadních vod stanovených nařízením vlády č. 61/2003.

My se domníváme, že tato úprava není v rozporu s ústavním pořádkem České republiky a není v rozporu s mezinárodními smlouvami, jimiž je Česká republika vázána.

Já bych ještě v závěru chtěl říci, že ze závěrečných a přechodných ustanovení bodu 6 euronovely tedy vyplývá jednoznačně, že obce a jejich současně zastavěné území je zdrojem znečištění nad 2 tisíce obyvatel, nebo u těch, které tohoto stavu dosáhnou do konce roku 2010, jsou tedy povinny nejpozději do konce roku 2010 zajistit odkanalizování a čištění svých odpadních vod. Z tohoto jasně vyplývá, že tedy tato výjimka se netýká obcí do 2 tisíc ekvivalentních obyvatel, a proto je tady tento návrh podáván.

Já bych ještě doplnil, že tento návrh již prošel prvním čtením v minulém volebním období, avšak vzhledem k blížícímu se konci volebního období nebylo to jednání dokončeno. Chci podotknout, že se jedná vyloženě o technickou záležitost, která by skutečně pomohla těm malým obcím do 2 tisíc ekvivalentních obyvatel, a proto si vás dovoluji požádat o její podporu. Děkuji. (Hluk v stále trvá.)

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: I já vám děkuji, vážený pane náměstku. Nyní prosím, aby se slova ujal zpravodaj pro prvé čtení pan poslanec František Dědič. Máte slovo, pane zpravodaji.

 

Poslanec František Dědič: Dobrý den. Vážená paní předsedající, vážený pane premiére, členové vlády, kolegyně, kolegové, návrh zastupitelstva Zlínského kraje na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 20/2004 Sb., kterým se mění zákon č. 254/2001 Sb., o vodách, ve znění pozdějších předpisů, si klade za cíl pomoci obcím do 2 tisíc obyvatel vyřešit vypouštění odpadních vod do vod povrchových později, než ukládá stávající zákon. To však problém neřeší, ale pouze odsouvá.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP