(16.30 hodin)
(pokračuje Kuchtová)

K tomu včerejšímu jednání. Mohu paní poslankyni informovat o tom, že v podstatě už žádná ostrá diskuse neprobíhala. V podstatě jsme si zopakovali naše stanoviska, pan ministr financí svůj úkol, to znamená, že má snižovat počet zaměstnanců státní správy, a my jako náš resort, že s tímto souhlasíme, ovšem nezahrnujeme do toho učitele. A to bylo explicitně na jednání vlády řečeno, že učitelé nejsou zaměstnanci státní správy a jejich počet se v souladu s tímto usnesením snižovat nebude.

V tom materiálu Ministerstva financí byly ještě některé drobné nedostatky, které možná vedly k těm nedorozuměním v tisku a podobně. Zůstaly tam původní přílohy, tabulky, například tabulky číslo osm a devět, ve kterých bylo snižování počtu funkčních míst ještě chybně uváděno jako závazné. Všechny tyto přílohy a tabulky byly v podstatě prohlášeny jako materiál, který už není aktuální. Jako aktuální bylo tedy usnesení vlády, které ukládá členům vlády - já vám ho ještě přečtu:

Bere na vědomí výsledky připomínkového řízení a schvaluje, aby se snižování počtu funkčních míst v jednotlivých kapitolách státního rozpočtu realizovalo podle rozhodnutí správců rozpočtových kapitol s tím, že růst objemu prostředků na platy bude vycházet z postupu uvedeného v bodě I.4 usnesení vlády číslo 323 ze dne 2. dubna 2007, k reformním krokům realizovaným v letech 2007 až 2010, dosažení stanovených deficitů veřejných rozpočtů.

Ukládá členům vlády, vedoucím ostatních ústředních orgánů státní správy a ostatním správcům kapitol státního rozpočtu předložit ministru financí podrobné podklady pro promítnutí snížení počtu zaměstnanců do návrhu rozpočtu na rok 2008 a střednědobého výhledu na léta 2009 a 2010.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Čas. Omlouvám se.

 

Ministryně školství, mládeže a tělovýchovy ČR Dana Kuchtová Myslím, že ten hlavní smysl celého toho včerejšího jednání jsem shrnula. Chtěla jsem vás s tím jenom podrobně seznámit, abyste věděli, že skutečně učitelů se to snižování týkat nebude. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Prosím, paní poslankyně, uspokojilo vás toto ujištění?

 

Poslankyně Vlasta Bohdalová: Samozřejmě že mě neuspokojilo. A protože se deklaruje, jak učitelům porostou platy o 1,5 %, inflace poroste daleko větší procento, tak rozdíl mezi inflací a nárůstem platů učitelů bude minus 2,5 %. A naše vlády přidávaly učitelům v roce 2005 6 %, 6,5 %, v dalším roce 6 %.

Takže já jsem se spíš ptala na to, jak zachová paní ministryně standard motivační části práce učitelů, to znamená mzdy za jejich práci, která poroste, aby mohli dávat větší výkony, abychom my měli zajištěné kvalitní vzdělávání a hlavně kvalitní nástup reformy.

A na druhou otázku už jsem odpověď nedostala.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Tak ještě jednou poprosím paní ministryni, jestli by využila svých dvou minut a reagovala tady na tyto otázky. Prosím.

 

Ministryně školství, mládeže a tělovýchovy ČR Dana Kuchtová Tak já se omlouvám, paní poslankyně, že jsem nestačila odpovědět na druhou otázku. To bylo jenom z časových důvodů.

Jinak tu vaši výtku, že to, co děláme, není dostatečné, že to nepokryje nárůst inflace, tu lze brát jenom s velkou výhradou, že samozřejmě v době, kdy vy jste zvyšovali platy nebo přidávali peníze nejenom učitelům, ale i ostatním, jako třeba pastelkovné a podobně, rostly dluhy veřejných rozpočtů tak, že my dnes musíme dělat něco pro to, abychom je snížili, jinak bychom se dostali v podstatě do kritické situace ohledně státních financí.

Takže je to docela populistické říkat, že my nepřidáváme učitelům tolik, kolik bychom měli. Na jednu stranu to není pravda, protože přidáváme, alespoň snažíme se přidat. Víme, že ty platy nejsou ideální. Na druhou stranu hledáme další zdroje a myslím si, že to budou zdroje jak soukromé, tak zdroje z evropských fondů, které ještě přivedou do školství, a tedy i k platům učitelů přispějí nějakou částí, která, myslím si, nebude nevýznamná.

Co se týče CSVŠ, Centrum pro studium vysokého školství je nyní vědeckovýzkumnou institucí. Jako takové obývá jednu z budov Ministerstva školství a za půl roku se nám pod vedením paní ředitelky Šebkové nepodařilo s nimi uzavřít nájemní smlouvu, ačkoliv jsme je k tomu několikrát vyzývali. Došlo tady ke komunikačním problémům. Přestože jsme se snažili vysvětlit, že tuto budovu potřebujeme, potřebujeme ji pro zajištění vlastně té naší implementační agentury, tak se komunikace nedařila. Paní ředitelka Šebková v podstatě nedokázala zajistit fungování té instituce tak, abychom mohli my pokročit s touto implementací evropských fondů, to znamená nepřispěla žádným způsobem k tomu, aby se situace vyjasnila. A mně v tuto chvíli nezbylo nic jiného, než ji z funkce ředitelky odvolat a pověřit dočasně vedením pana doktora Aleše Vlka.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Čas. Ano, děkuji. To už bude muset paní poslankyni Bohdalové stačit. Takže to je konec této interpelace.

A nyní požádám pana poslance Seďu, který obrátí naši pozornost jiným směrem, to je otázka boje proti skleníkovým plynům. Bude interpelovat místopředsedu vlády ministra Bursíka. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Antonín Seďa: Děkuji. Vážený pane místopředsedo vlády, jako předseda Strany zelených vedete zdražovací boj snad proti všem. Nejen svojí podporou ekologickým daním, ale i úsilím za snižování automobilových emisí či bojem proti tepelným a jaderným elektrárnám. Dokonce jste nedávno přišel se svým nápadem na daň z oxidu uhličitého.

Snižování emisí je dlouhodobý problém, ale ne každý občan si může vyměnit svoji starou škodovku za vaši osobní Hondu Civic Hybrid. Ne každá domácnost si může dovolit finančně náročnější ekologická vytápění či nákup dražších ekologičtějších výrobků.

Vážený pane ministře, ptám se vás: Nebyla by lepší cesta v boji proti emisím skleníkových plynů spíše spolupráce s českým průmyslem a s českou veřejností? Není vhodnější přístup britského realismu k projektům snižování emisí, takzvaný ofsetting CO2, před vaším tažením, kdy pokládáte český průmysl a české služby za svého protivníka?

 

Místopředseda vlády a ministr životního prostředí ČR Martin Bursík: Tady je takové ticho, že ani nevím, jestli smím mluvit.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Určitě. Máte slovo, pane ministře.

 

Místopředseda vlády a ministr životního prostředí ČR Martin Bursík: Pane poslanče, posaďte se určitě.

Já si myslím, že jste tady z toho celého problému globálních klimatických změn a v tom názvu té interpelace, boj proti skleníkovým plynům byl ten název, tak vy jste z toho pojmenoval jenom jeden velmi úzký fragment, který vám asi přijde atraktivní z pohledu voličů, na které se obracíte.

Já myslím, že za prvé je odpovědné pro politiky, kteří neseme odpovědnost, ať už v opozici nebo v koalici, za to, abychom změnili naše vzorce chování, abychom se začali, chovat šetrněji a efektivněji k planetě, abychom snižovali emise skleníkových plynů, tak si myslím, že je odpovědné ten problém pojímat v celém komplexu. A k tomu, co vy jste řekl, a pojmenoval jste to hodně vyhroceně a nepravdivě, také říci to "a", protože vy jste řekl pouze "b". Vy jste neřekl, jakým způsobem vy byste, jakou politikou byste snižoval vy emise skleníkových plynů a proč vůbec.

Já jsem se zavázal, že nechám přeložit čtvrtou dílčí zprávu mezivládního panelu pro klimatickou změnu, která je určena pro politiky a z celkem 1500 stran je koncentrována do dvaceti stránek, které dostanete všichni poslanci, hejtmani, senátoři, členové vlády a pan prezident v češtině k informaci, kde se dozvíte, o co tady jde. Jakou ohromnou hrozbou emise skleníkových plynů jsou, že ohrožují jednu šestinu populace v Asii nedostatkem pitné vody, protože řeky pramení v Himálaji. Že sto milionů až tři sta milionů obyvatel je ohroženo záplavami v příbřežních oblastech, zhruba 20 až 30 % rostlinných druhů vyhyne, jestliže se zvýší teplota o 1,5 až 2,5 °C.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP