(16.20 hodin)

Poslankyně Kateřina Konečná: Moc vám děkuji, pane ministře. Nicméně snad ani ne doplňující otázku, ale prosbu, jestli by Ministerstvo práce a sociálních věcí nemohlo na své webové stránce zveřejnit stručnou informaci a upozornění, protože minimálně u dotačních věcí nám opravdu hrozí to, že obce budou sankcionovány za porušení závazků, a ve spoustě obcí se po nových volbách do zastupitelstva vyměnili starostové, ten proces se tam nastartovává, a byla bych docela nerada, abychom zbytečně řešili případy, kterým možná můžeme předejít. Kdyby tedy Ministerstvo práce a sociálních věcí, přestože vím, nebo jste řekl, že to není tak úplně ve vaší gesci, mohlo starosty touto formou upozornit, myslím si, že by to udělalo jenom dobrotu. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Pan ministr Nečas, prosím.

 

Místopředseda vlády a ministr práce a sociálních věcí ČR Petr Nečas: Děkuji za podnět a myslím si, že poskytnutí náležitých informací na webových stránkách Ministerstva práce s sociálních věcí je vhodnou cestou, jak zlepšit informovanost i představitelů obecních samospráv. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: A nyní můžeme možná postoupit dále. Je to k interpelaci pana poslance Miroslava Váni, který bude interpelovat ministra Martina Římana, který je na cestě v Rusku, ale přesto tedy pan poslanec zřejmě svoji interpelaci přednese. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Miroslav Váňa: Vážený pane nepřítomný ministře. Musím konstatovat, že bezesporu vám nelze nepřiznat primát, nebo chcete-li prvenství mezi všemi ostatními vašimi vládními kolegy, a to v razantnosti vámi prováděných a realizovaných personálních změn. Jak se nejen od mluvčího vašeho resortu, ale i z tisku dozvídáme, tak jste, pane ministře, tento proces personálních změn pojal jako permanentně probíhající disciplínu, do které, jak vidno, jste se zamiloval. Opravdu v této disciplíně dosahujete pozoruhodných výsledků.

Je nám známo, že ještě před nástupem na Ministerstvo průmyslu a obchodu jste se netajil vaší nebývalou touhou po totální reorganizaci a personálních změnách. Pane ministře, v důslednosti, která je vám zřejmě vlastní, poté co jste dobyl hranice vašeho resortu, tak jste hned přispěchal k dalším personálním změnám na další vámi řízené organizace. Vážený pane ministře, i zde jste pokračoval v noci dlouhých nožů a zřejmě jste se nechal mnohdy vzrušit dějem událostí, což vyvolalo daleko větší a vyšší razanci vámi prováděných personálních změn a vámi prováděných personálních čistek.

Tušili jsme, že organizace CzechInvest je vám již dlouho trnem v oku, a to svojí úspěšnou politikou investičních pobídek. Přestože se, pane ministře, jednalo o úspěšnou organizaci, díky které došlo k rozhýbání pomyslného kola průmyslové výroby, díky které se měsíční bilance zahraničního obchodu trvale udržovaly ve vysoce pozitivních kladných číslech, zkrátka byly přebytkové, díky které došlo k tvorbě celé řady nových pracovních příležitostí, tak respektuji, že to, tato politika, není vaší krevní skupinou.

(Předsedající: Čas, pane poslanče.)

Pane ministře, odpovězte mi, prosím, na dvě konkrétní otázky: Za prvé: Opravdu se neobáváte, že vaše personální řádění zpomalí ekonomický růst v této zemi? A druhá otázka: Pane ministře, opravdu se neobáváte, že vaše personální řádění přispěje k destabilizaci celkově pozitivně nastaveného trendu celé průmyslové výroby?

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Tato interpelace bude zodpovězena písemně. Můžeme postoupit k další, a to je interpelace paní poslankyně Vlasty Bohdalové na ministryni Danu Kuchtovou. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Vlasta Bohdalová: Ještě jednou dobré odpoledne. Paní ministryně, vážení kolegové, vážené kolegyně. Můj dotaz se bude týkat události, která se odehrála včera večer, kdy zasedala vláda České republiky a na jejím zasedání byla přijata opatření, která každým člověkem, který je zaměstnán za mzdu ve státní správě nebo i jako učitel základní školy, musela zacloumat. Ale z médií jsem se dozvěděla velmi pozitivní zprávu, a to takovou, že vy jste byla v opozici proti návrhům pana ministra Kalouska.

Moje otázka je: Jak konkrétně chcete naplnit svou roli, že se ohrazujete proti tomu, že pan Kalousek nechce zvyšovat platy, chce propouštět lidi apod.?

A můj druhý dotaz se už týká přímo vašeho resortu, a to Centra pro studium vysokého školství. Obrátilo se na mě několik rektorů, kteří dostali takový dopis na rozloučenou od paní Heleny Šebkové, ředitelky, která k 16. 4. byla odvolána z funkce. Ptám se tedy, abych jí mohla odpovědět: Proč k tomu došlo a v čem tato paní ředitelka chybila, že musela odejít? Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Paní ministryně Kuchtová, prosím.

 

Ministryně školství, mládeže a tělovýchovy ČR Dana Kuchtová Vážený pane předsedající, vážené poslankyně, vážení poslanci. Nejprve mi dovolte, abych se vrátila trochu k historii celého návrhu na snižování počtu zaměstnanců státní správy do roku 2010. Tento návrh byl předložen dne 12. 3. 2007 do meziresortního připomínkového řízení a stanovoval pro všechny správce rozpočtových kapitol povinnost dosažení minimálně tříprocentní meziroční úspory počtu zaměstnanců v letech 2008 až 2010. Tuto úsporu potom Ministerstvo financí mělo promítnout do návrhu státního rozpočtu pro příslušné roky.

To byl materiál, se kterým Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy vyjádřilo zásadní nesouhlas, a to hlavně proto, že v navržených úsporách počtu zaměstnanců v resortu školství byli zahrnuti i zaměstnanci škol a školských zařízení zřizovaných kraji a obcemi a nad těmito my nemáme žádnou přímou pravomoc, tedy výkon pravomoci, kterým bychom mohli tyto zaměstnance propouštět.

Ještě než se výše uvedený návrh Ministerstva financí na snižování počtu zaměstnanců o 3 % dostal na program jednání vlády, snažila jsem se ho projednat s ministrem financí. Poté ho projednávala vláda a schválila usnesení, které zcela změnilo filozofii vlády k problematice snižování počtu zaměstnanců ve státní správě.

V bodu 1.4. usnesení vlády č. 323 bylo stanoveno, že meziroční nárůst objemu mzdových prostředků ve výši 1,5 % v letech 2008 až 2010 bude takový a objem mzdových prostředků neklesne při realizaci daného úkolu v programovém prohlášení vlády, tzn. úkol snížení počtu zaměstnanců ve státní správě. Čili změna filozofie spočívala v tom, že v tomto bodu usnesení vlády se náhle učitelé již neobjevili v tomto smyslu, protože bylo jasně řečeno, že se jedná o snížení počtu zaměstnanců ve státní správě. Tím se vlastně původní záměr Ministerstva financí na snížení 3 % zaměstnanců včetně učitelů místo toho obligatorního záměru fakticky změnil na nějakou takovou fakultativní možnost, která by vedla ke zvýšení platů o 1,5 %, ale vlastně i k možnosti snižovat v určitém resortu o 3 % a více a k získání dalších volných prostředků na zvyšování finančního objemu na mzdy.

Čili tento nový přístup vlády daný tímto usnesením se projevil i v dalším jednání, které se uskutečnilo včera, a pan ministr vlastně přepracoval celkově návrh vlády pro všechny resorty, nikoliv jenom pro Ministerstvo školství; tedy platí tak, že máme snižovat počet zaměstnanců státní správy do roku 2010 nejméně o 3 % ročně. To je záměr, který vychází z programového prohlášení vlády a ke kterému já se hlásím.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP