(16.00 hodin)

Předseda vlády ČR Mirek Topolánek: Já si pamatuji na svou maminku, která vždycky říkala: svatá trpělivosti, neopouštěj mě!

Kde berete, pane Sobotko, tu drzost házet tady čísly v situaci, kdy jste přivedli státní rozpočet a veřejné finance do stavu, který si přímo vynucuje tyto parametrické změny? Kde berete tu drzost hovořit o 40 tisících, když vláda vždycky jenom řekla snížení o 3 % ve státní sféře? Tu prezentaci jste zřejmě nenavštívil, jinak byste to věděl, pane kolego.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: A tím zřejmě tedy končí interpelace na premiéra dnes, protože vypršel čas, je 16. hodina, takže uplynul čas, kdy je možné podávat podle jednacího řádu ústní interpelace na předsedu vlády. Takže tyto interpelace končím a budou následovat interpelace na ostatní členy vlády.

Já bych vyzval poslance Pavla Vanouška, který si vylosoval první interpelaci, aby ji přednesl. Týká se ministra zdravotnictví Tomáše Julínka. Ale pravděpodobně bude obtížné interpelovat členy vlády, protože v této chvíli tady žádného nevidím.

Prosím, pan poslanec Michal Hašek.

 

Poslanec Michal Hašek: Děkuji. Vážený pane předsedající, já žádám jménem našeho poslaneckého klubu, abyste jako předsedající neprodleně vyhlásil přestávku, vyzval pana premiéra nebo některého z vicepremiérů, kterým ukládá usnesení Poslanecké sněmovny být neustále přítomen na jednání, a také příslušné členy vlády, aby se okamžitě dostavili do sněmovny a přestali jí opovrhovat. Toto je pěkná ilustrace vztahu vlády Mirka Topolánka nejenom k této Sněmovně, ale k celé české veřejnosti! (Potlesk.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Upozorňuji, že podle zákona jednacího řádu v této chvíli mají probíhat interpelace na členy vlády a není běžné v této chvíli vyhlašovat přestávku, protože ze zákona prostě v této chvíli probíhají interpelace. Nicméně vzhledem k tomu, že tady nevidím ministry, kteří mají být interpelováni, tak mi nezbývá - prosím, ještě pan poslanec Rath.

 

Poslanec David Rath: Pane předsedající, musí tady být alespoň některý z místopředsedů vlády, když předseda vlády odtud teď prchl. Jinak Sněmovna nemůže jednat. Takže já vás také vyzývám, abyste sehnal některého z místopředsedů, případně předsedu vlády, aby přišli zpátky a přestali opovrhovat touto Sněmovnou.

Už vidím, přibíhá (místopředseda vlády Nečas), takže na pásce, takže můžeme pokračovat.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Situace se sice o něco zlepšila, ale jenom částečně, protože ministr Julínek, který má být interpelován, tady - on je omluven? Dobře. Takže ministr Julínek je tedy omluven, jak vidím, z důvodů neodkladných pracovních záležitostí.

První interpelaci měl přednést pan poslanec Vanoušek a ptám se... Vy byste ji přednesl, i když je nepřítomen. Dobrá, můžeme tedy začít. Prosím, pane poslanče, máte slovo. Předneste svou interpelaci, která - předpokládám - bude řádně vyřízena písemně. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Pavel Vanoušek: Vážený pane místopředsedo, vážený pane místopředsedo vlády, dámy a pánové, přestože není ministr zdravotnictví přítomen, přednesu svou interpelaci vzhledem k tomu, že záležitost považuji za poměrně vážnou. Jedná se o porušování zákona.

Podle § 2 zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, patří státní orgány mezi subjekty, které jsou povinny poskytovat informace vztahující se k jejich činnosti. Osobně jsem se přesvědčil, že Ministerstvo zdravotnictví tento zákon nedodržuje.

Devátého února jsem prostřednictvím elektronické pošty požádal tiskový odbor Ministerstva zdravotnictví o poskytnutí informací týkajících se mimo jiné i výskytu onemocnění po požití potravin. (Hluk v sále.) Podle zákona musí být žádost vyřízena do 15 dnů.

Já bych poprosil…

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Já bych poprosil kolegy, aby pan poslanec mohl tedy přednést svou interpelaci. Děkuji. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Pavel Vanoušek: Pokud je žádost odmítnuta, mělo mi to být sděleno do sedmi dnů. Ani jedno se nestalo, proto dodnes čekám marně na jakoukoliv informaci ze strany Ministerstva zdravotnictví. Proto jsem připravil písemný podklad pro pana ministra, kterým dokládám podanou žádost, a čekám, že pan ministr zjedná nápravu. A s ohledem na vlastní špatnou zkušenost žádám, aby bylo také prověřeno, jak v jiných případech jsou předávány informace z ministerstva, a aby bylo uvedeno do souladu se zákonem a pracovníci byli vedeni k odpovědnosti.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano, děkuji. Takže interpelace byla přednesena a opakuji, předpokládám, že bude vyřízena tak, jak je to v případě, že není přítomen ministr, písemně, v řádném termínu 30 dnů.

Teď bych požádal dalšího interpelujícího, to je pan poslanec Josef Šenfeld, který bude interpelovat ministra Petra Nečase. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Josef Šenfeld: Vážený pane místopředsedo, obracím se na vás s problémem v souvislosti s naplňováním zákona č. 108/2006 Sb., o sociálních službách. Dochází k nejasnostem ve výkladu zákona. Můj dotaz se týká registrace.

V § 79 odst. 1 písm. a) je uvedeno, že podmínkou registrace je podání písemné žádosti, která obsahuje náležitosti uvedené v odst. 5. Jeho písmeno g) stanoví, že k žádosti o registraci se připojuje - cituji - "rozhodnutí o schválení provozního řádu zařízení sociálních služeb vydané orgánem ochrany veřejného zdraví". Není zde tedy uvedena žádná výjimka. Domy s pečovatelskou službou, které poskytují sociální služby v nich bydlícím lidem, jsou podle zákona 108/2006 Sb. terénními službami poskytovanými v přirozeném sociálním prostředí.

Moje otázka zní: Jak mají domy s pečovatelskou službou naplnit ustanovení § 79 odst. 5 písm. g), když krajská hygienická stranice nevydá rozhodnutí, protože pečovatelská služba není zařízením sociálních služeb a jedná se o pečovatelskou službu prováděnou v nájemních bytech. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano. To byla interpelace pana poslance Šenfelda. Teď bych požádal pana ministra a místopředsedu vlády Petra Nečase, má k dispozici pět minut.

 

Místopředseda vlády a ministr práce a sociálních věcí ČR Petr Nečas: Vážený pane předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, já bych chtěl poděkovat panu poslanci za tuto interpelaci, protože podle mého názoru je potřeba se zamyslet nad tím, nakolik tento zákon o sociálních službách vyžaduje v celé řadě ustanovení konkrétnější precizaci a možná i rozsáhlejší novelizaci. Jak všichni víte, tomuto zákonu, který prošel napříč Poslaneckou sněmovnou, byla sice věnována velká pozornost, ale je skutečností, že obsahuje celou řadu problematických míst, na která je potřeba zareagovat i případnými novelami. Týkají se celé řady konkrétních provozních ustanovení až třeba po případy, které řeší oblast kvalifikace pracovníků sociálních služeb.

Jak již pan poslanec uvedl ve své interpelaci, je při registraci sociálních služeb požadováno schválení provozního řádu orgánem ochrany veřejného zdraví podle ustanovení § 79 odst. 5 písm. g) zákona o sociálních službách. Toto schválení je ovšem požadováno pouze od zařízení, která jsou přímo uvedena v § 34 odst. 1 písm. c) až f), které § 120 v odst. 9 považuje za ústavy sociální péče podle právních předpisů platných před účinností zákona o sociálních službách, a zákon č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví, v § 15 určuje, že u ústavu sociální péče návrh a změnu provozního řádu schvaluje rozhodnutím příslušný orgán ochrany veřejného zdraví. Zjednodušeně řečeno, je schválení vyžadováno od týdenních stacionářů, domovů pro osoby se zdravotním postižením, domovů pro seniory a domovů se zvláštním režimem. U ostatních sociálních služeb nebude toto schválení v návaznosti na výše zmíněné ustanovení vyžadováno. To znamená ten druh ubytovacího zařízení, o kterém jste mluvil, nebude to na něm vyžadováno.

Chtěl bych jenom připomenout, že Ministerstvo práce a sociálních věcí již 8. února letošního roku v tomto smyslu informovalo registrační orgány na krajských úřadech. Čili pokud ten problém trvá až doposud, zřejmě tam ta informace patřičným způsobem ještě nerezonovala. A my to samozřejmě, pokud by se jednalo o konkrétní zařízení a konkrétní kraj, prověříme.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP