(11.00 hodin)

Poslankyně Marcela Mertinová: Vážené dámy, vážení pánové, já bych se chtěla omluvit. Hlasovala jsem samozřejmě kladně, ale objevil se mi křížek někde jinde. Děkuji. (Smích v sále.)

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Musíte zpochybnit hlasování.

 

Poslankyně Marcela Mertinová: Zpochybňuji hlasování.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Paní poslankyně zpochybnila hlasování. Nyní dám hlasovat o námitce.

Kdo s touto námitkou souhlasí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 92 z přítomných 142 poslankyň a poslanců pro návrh 102, proti 11. S námitkou byl vysloven souhlas.

 

Nyní budeme hlasovat znovu o usnesení, které navrhl pan poslanec Exner.

Kdo s tímto návrhem souhlasí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 93 z přítomných 146 poslankyň a poslanců pro návrh 69, proti 73. S usnesením nebyl vysloven souhlas.

 

Mám čekat chvíli, až proběhne kontrola hlasovacích listin? Ano, je tomu tak. (Po kontrole:) Je všechno v pořádku? Ano, takže konstatuji, že s tímto usnesením nebyl vysloven souhlas. Předávám řízení kolegovi Filipovi.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Dobré dopoledne, vážené paní kolegyně, páni kolegové. Budeme pokračovat v odpovědích na písemné interpelace. Čeká nás poslední odmítnutá odpověď na písemnou interpelaci, a to: Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek odpověděl na interpelaci pana poslance Jiřího Petrů ve věci úhrady za léčivý přípravek Ammonaps. Interpelace spolu s odpovědí se předkládá jako tisk 202.

Otevírám rozpravu. Vidím přihlášku pana poslance Jiřího Petrů. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Jiří Petrů: Vážený pane místopředsedo, vážení členové vlády, vážené kolegyně a kolegové, v listopadu minulého roku jsem oslovil nynějšího ministra zdravotnictví ve věci úhrady léčivého přípravku pro děti trpící spinální svalovou atrofií. V odpovědi jsem byl informován, že Ministerstvo zdravotnictví již učinilo veškeré kroky k tomu, aby dostupnost léčivých přípravků, včetně vysoce specifických, byla snadnější.

I přes toto ubezpečení se situace v úhradě léčivých přípravků nezlepšila, a proto jsem v únoru ministra zdravotnictví písemně interpeloval, a to s žádostí o sdělení, jaké systémové kroky ministerstvo ve věci učinilo. Zároveň jsem apeloval na rychlost řešení tohoto problému s tím, že čas je právě ten faktor, kterého se pacientům dostává nejméně.

V březnu 2007 jsem od ministra zdravotnictví obdržel odpověď, tu máme dnes k dispozici jak parlamentní tisk č. 202. Nakolik jsou informace relevantní a nakolik byla avizovaná opatření Ministerstva zdravotnictví účinná, nechť posoudí kolegové sami. Já si však dovolím citovat čerstvou zprávu z týdeníku Břeclavsko ze dne 18. dubna 2007: Valtičanka pro Valtičanku, tak se dá stručně shrnout účast Lady Kománkové v taneční show Bailando - tančím pro tebe. Čtyřiatřicetiletá obchodní asistentka Lada se rozhodla vytančit finanční pomoc pro sedmiletou Karolínku Horskou z Valtic, která je upoutána na vozík. Ubývá jí svalstvo a ke stabilizaci a zlepšení svého stavu potřebuje drahé experimentální léky, které nehradí pojišťovna.

Žádám proto ministra zdravotnictví, aby odpověděl na několik doplňujících otázek.

Za prvé: Považujete způsob získávání potřebných finančních prostředků na léčebné přípravky, přístroje a pomůcky pro děti trpící spinální svalovou atrofií takovýmto způsobem za etické a důstojné?

Za druhé: Je způsob financování těchto prostředků v souladu s vašimi veřejnými vystoupeními a prohlášeními, že právě ty osoby, které berou drahé léky dlouhodobě, na reformních krocích Ministerstva zdravotnictví získají?

Za třetí: Domníváte se, že mohu s vaší odpovědí uspokojivě předstoupit před rodiče dětí trpících spinální svalovou atrofií?

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci. Byl jsem informován, že pan ministr Julínek, který je řádně omluven, má zájem odpovědět na tuto interpelaci na příštím zařazení tohoto bodu. Vzhledem k tomu, že podle zákona o jednacím řádu se odpovědi na písemné interpelace zařazují na čtvrtek od 9 do 11 hodin a jedenáctá hodina pokročila, a zároveň jsem informován, že je další odmítnutá odpověď na písemnou interpelaci, a budeme tedy příští čtvrtek v tomto bodu pokračovat, navrhnu přerušení tohoto bodu s tím, že pan ministr Julínek by odpovídal příští týden ve čtvrtek. Má někdo námitku proti postupu předsedajícího? Mohu takto učinit? Děkuji vám, nikdo nic nenamítá. Přerušuji tedy bod č. 75 s tím, že budeme pokračovat ve čtvrtek příští týden 3. května odpovědí pana ministra Julínka na interpelaci pana poslance Petrů.

Zároveň, než zahájím další bod, mi dovolte, abych přečetl další dodatečně doručenou omluvu z dnešního jednání, a to paní ministryně Džamily Stehlíkové z důvodu pracovní cesty.

Tolik k bodu 75.

 

Po jeho přerušení budeme pokračovat body pevně zařazenými na dnešní dopolední jednání. Tím prvním bodem je bod číslo

 

18.
Vládní návrh zákona, kterým se mění některé zákony
v souvislosti se vstupem České republiky do schengenského prostoru
/sněmovní tisk 187/ - prvé čtení podle § 90 odst. 2

 

Vláda navrhuje, abychom postupovali ve zkráceném řízení podle § 90 odst. 2. Požádám pana ministra vnitra Ivana Langera, aby zaujal místo u stolku zpravodajů, a pak pana poslance Tomáše Kladívka, který je zpravodajem pro prvé čtení.

Nyní tedy prosím, aby předložený návrh zákona za navrhovatele uvedl z pověření vlády ministr vnitra a informatiky pan Langer. Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Ministr vnitra a ministr informatiky ČR Ivan Langer Vážený pane předsedající, kolegyně a kolegové, dovolte mi, abych z pověření vlády uvedl vládní návrh zákona, kterým se mění některé zákony v souvislosti se vstupem České republiky do schengenského prostoru. Vzhledem k závažnosti tohoto tématu se podle mého přesvědčení jedná o jeden z nejvýznamnějších legislativních kroků, které tato Poslanecká sněmovna bude projednávat v letošním roce, neboť bezprostředně souvisí se základní zahraničněpolitickou prioritou vlády České republiky, prioritou, která se dotýká každého z nás, každého jednoho občana České republiky, to je užívání jedné ze základních svobod, na kterých je postavena myšlenka evropské integrace, to je volný pohyb osob znamenající zrušení kontrol na hranicích České republiky.

Rozhodnutím o vstupu do schengenského prostoru tím tedy padne, a doufejme a věřme, že padne, dělení Evropy na starou a novou část, dělení Evropy na země první a druhé kategorie, dělení na občany Evropské unie první a druhé kategorie.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP