(10.40 hodin)
(pokračuje Kuchtová)

Ze strany Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy skutečně probíhá podpora formou vysílání učitelů, ovšem českého jazyka a literatury, vybavování učebními materiály, zřizování stipendijních míst pro krajany v jazykových kursech na veřejných vysokých školách, přijímáme vyučující z řad krajanských komunit do kursů metodiky výuky českého jazyka, zřizujeme stipendijní místa ke studijním pobytům na veřejných vysokých školách v České republice. To je tedy odpověď na váš dotaz, jestli vyčleňujeme i místa pro studenty. Ano, v každém případě mohou studovat žáci i u nás, jak jsem zmiňovala, na našich vysokých školách, a mohou studovat třeba ve dvojnárodnostním, dvojjazyčném vzdělávacím cyklu na Gymnáziu Friedricha Schillera v Pirně a v rámci tohoto šestiletého studia mohou získat saští žáci maturitní vysvědčení, které je uznáváno v České republice jako doklad o vzdělání, a na jeho základě se potom mohou ucházet o přijetí ke studiu na českých vysokých školách. Ještě bych zmínila jazykové kurzy v Dobrušce nebo jinde. To je prostřednictvím Deutsche Akademische Austauschdienst, to jsou intenzivní kursy českého jazyka, nebo letní školu slovanských studií, kde se mohou o místa ucházet absolventi lužickosrbských středních škol.

Čili podpora studentů a jejich začlenění do výuky nebo do vzdělávání v rámci našich struktur je myslím z naší strany vysoká.

Ráda bych ještě zmínila to, jak konkrétně jsou studijní pobyty zaměřeny v souladu s usnesením vlády z roku 2005 o podpoře českého kulturního dědictví - na učitelství českého jazyka a literatury, historii, etnologii, dějiny umění a studium teologie. To jsou tedy obory, ve kterých tady u nás mohou studovat.

Vážený pane poslanče, nevím, jestli vás tato odpověď uspokojila. Já se domnívám, že téma lužickosrbské menšiny je samozřejmě téma důležité. Znovu slibuji, že se budu toto téma snažit otevřít na bilaterální úrovni, a vyzývám vás k tomu, abyste i vy k tomu přistoupili aktivně, abychom společně dosáhli toho, aby nedocházelo k zavírání lužickosrbských škol a aby postavení lužickosrbské menšiny bylo zachováno na takové úrovni, jakou mělo dosud.

Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji. Ptám se pana poslance Exnera, jestli chce vystoupit. Ano, chce. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Václav Exner: Ještě jednou musím konstatovat, že v mé interpelaci nešlo prioritně o zavírání lužickosrbské střední školy v Panschwitz-Kuckau, že jsem to jenom uvedl jako určitou souvislost toho, s čím se lužickosrbská menšina ve Spolkové republice Německo v současné době potýká. Jde o to, že se postupně skutečně snižuje dostupnost lužickosrbského jazyka a že je potřeba v rámci solidarity slovanských národů a solidarity českého národa s lužickosrbským národem této věci případně pomoci.

Ještě jednou opakuji, paní ministryně, že nejde o krajany, jde o jiný slovanský národ, a je tedy v jiné pozici než krajané v Německu. V Německu jsou samozřejmě čeští krajané také jako ti, kteří byli součástí některé z vln emigrací do Německa, anebo jsou tam také naši krajané, kteří jsou tam na dočasném nebo dlouhodobém pobytu z nejrůznějších důvodů, včetně pobytů pracovních. Ale to je samozřejmě problematika poněkud jiná než postavení lužickosrbského národa v rámci Německa.

Myslím si, že vám mohu říci, že sám jsem v této věci aktivní. Já trvale udržuji styk s příslušnými poslanci saského sněmu, kteří se zabývají touto problematikou, a také s některými představiteli lužickosrbské menšiny v Německu, lužickosrbského národa a jejich organizací a nepochybně v tom budu i dál pokračovat.

Připojuji se k vaší výzvě, aby celý Parlament České republiky, Poslanecká sněmovna i Senát, aktivně pro krajany, ale hlavně tedy pro národ Lužických Srbů něco učinil. A ještě jednou vás chci vyzvat k tomu, aby v rámci určitých pozitivních kroků Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy navrhlo ne kroky směřující k českému jazyku, ale k zachování lužickosrbského národa jako takového a lužické srbštiny. Domnívám se, že tady skutečně je na místě, aby taková konkrétní opatření byla zpracována, a v rámci interpelace vás k tomu ještě jednou vyzývám.

Znovu opakuji, že nechci vést celou debatu nějak konfrontačně. Nicméně to, jak byla odpověď koncipována, pokládám za nedostatečné a navrhuji, aby Sněmovna nesouhlasila s odpovědí na interpelaci a tím umožnila paní ministryni, aby i to, co tady řekla, prostě a dobře znovu pro Sněmovnu zkonkretizovala.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji. O slovo se přihlásila paní ministryně Kuchtová. Paní ministryně, máte slovo.

 

Ministryně školství, mládeže a tělovýchovy ČR Dana Kuchtová Vážený pane poslanče Exnere, prostřednictvím pana předsedajícího. K lužickosrbské národnostní menšině přistupujeme v rámci Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy stejně, jako by to byli krajané, jako, ačkoli to je jinak, tak se přesto snažíme zachovat tento přístup a nerozlišujeme, zda se jedná o krajany např. v Peru, Argentině či zda se jedná o lužickosrbskou národnostní menšinu. To znamená, pomáháme jim tím, že umožňujeme výuku češtiny, jak jsem říkala, zajišťujeme pro ně učební pomůcky, zajišťujeme různé formy výuky nebo možností, jak oni mohou studovat u nás a jak si mohou osvojit češtinu. Já toto považuji za podporu. Pokud vy primárně tuto činnost hodnotíte jako něco, co podporou není, tak to je samozřejmě různý názor na věc a já asi těžko váš názor změním.

Co se týče postavení lužickosrbské národnostní menšiny v Sasku a podpory její identity, tak na to jsem vám zcela zřetelně odpověděla, že se budu snažit v bilaterálních jednáních toto téma otevřít a vysvětlit, že nám, české straně, na zachování a podpoře této lužickosrbské národnostní menšiny a jejího postavení v Sasku záleží. Neumím to vysvětlit už jinak. Jedná se o velice citlivou záležitost. Je to v kompetenci toho jistého členského státu Evropské unie a vztah k této menšině řeší mezinárodní smlouvy, které upravují vztah k národnostním menšinám, a já je samozřejmě musím respektovat. Já nemohu vytvořit nějakou speciální smlouvu, která upraví vztah České republiky k lužickosrbské menšině v Sasku. Možnost, kterou nabízím, je možnost politická, to znamená budu to zdůrazňovat na bilaterální úrovni, to jsem slíbila, a k témuž vyzývám vás a jsem ráda, že i vy v tom podnikáte určité kroky.

Ohledně podpory našim studentům a ohledně podpory slavistického ústavu jsem se také vyjádřila. S Univerzitou Karlovou o tom samozřejmě mohu jednat. Je to, jak jsem říkala, otázka samosprávy vysoké školy a je to otázka, jak rozhodne o rozdělení financí na výuku. Přesto i tady, a to také slibuji, toto téma zmíním.

Domnívám se, že odpovědi byly úplné, a nechávám na vašem zvážení, zda rozhodnete tak, jak jste navrhl vy, nebo jinak.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji. Ptám se, jestli se ještě někdo hlásí do rozpravy. Nikoho nevidím, rozpravu končím.

Pan poslanec Exner navrhl usnesení, aby Poslanecká sněmovna vyslovila nesouhlas s odpovědí paní ministryně školství, mládeže a tělovýchovy Dany Kuchtové na interpelaci poslance Václava Exnera. Zazvoním a za malou chvíli budeme o tomto usnesení hlasovat. Na žádost z pléna vás odhlásím a požádám vás, abyste se znovu přihlásili svými hlasovacími kartami, a budeme o tomto usnesení hlasovat.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP