(Jednání pokračovalo ve 14.33 hodin.)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Vážené paní poslankyně a páni poslanci, jsem ráda, že vás mohu všechny přivítat na dnešním odpoledním jednání 14. schůze Poslanecké sněmovny.

A hned v úvodu se teď dostanu do trochu složité procedurální oblasti, ale myslím, že se nám ji podaří dobře vyřešit, protože dnes na odpoledne byly pevně zařazeny body v pořadí 16, 21, 14, 26, 45 a 67, a vzhledem k tomu, že body 16 a 21 byly zařazeny dnes ráno před pevně zařazený bod 14 a vznikla tady dopoledne debata o tom, že pan ministr financí Kalousek měl přislíbeno vzhledem ke svému časovému harmonogramu, že jeho bod bude prvním dnešním odpoledním bodem, a myslím, že tato otázka dopoledne nebyla přesně zmíněna, a proto vás nyní požádám o souhlas s tím, abychom dnešní odpolední jednání zahájili bodem č. 14, což je sněmovní tisk 148, a potom pokračovali body 16, 21 atd.

Čili toto by bylo první dnešní odpolední hlasování, o které vás požádám. Je, přiznám se, trošku výsledkem toho, že jsme si ráno nevysvětlili všechny souvislosti, ale doufám, že se mi podařilo vám vysvětlit, o co jde.

 

Proto zahajuji hlasování pořadové číslo 65 a táži se vás, kdo souhlasí s tím, abychom na dnešní odpolední jednání zahájili bodem č. 14, sněmovní tisk 148. Prosím, kdo je pro? Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 65 z přítomných 100 pro 89, proti nikdo. Návrh byl schválen.

 

Velmi vám děkuji za toto pochopení a zahajuji projednávání bodu

 

14.
Vládní návrh zákona o státním dluhopisovém programu na úhradu
části rozpočtovaného schodku státního rozpočtu České republiky na rok 2007
/sněmovní tisk 148/ - druhé čtení

 

O úvodní slovo z pověření vlády požádám ministra financí Miroslava Kalouska. Prosím, pane ministře.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Děkuji za slovo, paní předsedající, a dovolte, abych i já poděkoval Poslanecké sněmovně za vstřícnost a pochopení.

Vážené dámy, vážení pánové, ve druhém čtení si dovoluji požádat o projednání zákona o státním dluhopisovém programu na krytí schodku deficitu roku 2007. V roce 2006 schválila Poslanecká sněmovna návrh státního rozpočtu a nedílnou součástí tohoto zákona je i ustanovení, jakým způsobem bude kryt deficit státního rozpočtu. Poslanecká sněmovna, která drtivou většinou hlasů celé stávají koalice a největší opoziční stranou odsouhlasila skutečnost, že deficit s hotovostním dopadem 91,3 mld. Kč bude v roce 2007 vypořádán tak, že na částku 86,5 mld. Kč budou vydány dlouhodobé dluhopisy a zbývající část ve výši 4,6 mld. Kč bude uhrazena pohybem na účtech státních finančních aktiv. Tolik zákon a tolik zadání, které Poslanecká sněmovna drtivou většinou hlasů vládě uložila.

Vláda přesně podle tohoto zadání předkládá návrh zákona, kde navrhuje schválit státní dluhopisový program na úhradu schodku právě v oné výši 86,5 mld. Kč vydáním dlouhodobých dluhopisů s délkou splatnosti do 35 let. Logika dlouhodobých závazků je zřejmá, stát se tak vyhýbá refinančnímu riziku, které by mohlo vzniknout při úhradách výhradně krátkodobými pokladničními poukázkami, kde by se mohlo stát, že stát krátkodobě nebude schopen dostát svým závazkům.

Tolik zadání, které dostala vláda od Poslanecké sněmovny a předložila ho přesně podle schváleného návrhu zákona o státním rozpočtu Poslanecké sněmovně.

Děkuji za propuštění tohoto návrhu do prvního čtení a děkuji i rozpočtovému výboru za projednání.

Přiznám se, že jsem s jistým překvapením přijal fakt, že rozpočtový výbor nepřijal usnesení vzhledem k odmítavému stanovisku opozice k návrhu tohoto zákona. Je jistě svatým právem každého poslance, je jistě svatým právem rozpočtového výboru přijmout jakékoliv usnesení. Nicméně pokládám za nezbytné, abychom si vyjasnili smysl tohoto zadání orgánu Sněmovny, kterým rozpočtový výbor je.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP