(12.50 hodin)
(pokračuje Zubová)

A takové zákony by měly mít zelenou. Jim nemůže být nadřazena ochrana svobodného podnikání nebo snad argument dobrovolnosti, který zcela určitě někdo z oponentů použije. Dáme-li hodnotu zdraví na jednu misku vah, je něco, co můžeme položit na tu druhou? Měli bychom akceptovat jednu základní jednoduchou myšlenku ve světě už dlouho prosazovanou, a totiž že normální je nekouřit. Budeme-li se na kouření dívat jako na anomálii, která neškodí jen samotným kuřákům, ale všem ostatním, nedobrovolně vystaveným pasivnímu kouření, možná to náš názor na věc posune.

Namítnete, že zákazy nic neřeší, ale zákon v té podobě, jak jej s kolegou Šťastným a kolegou Carbolem předkládáme, není zákazem v pravém slova smyslu. Upravuje pravidla chování v určitých místech. Tady nejde o omezování osobní svobody, tady jde o solidaritu a ohleduplnost. Zákon nebere právo kuřákovi dopřávat si tabákových neřestí, může kouřit, jak chce, všude, kde neobtěžuje další osoby.

Pokud chceme ignorovat zdraví pod záminkou ochrany podnikatelů v sektoru pohostinství, tak to je neomluvitelné. Pokud ale má někdo opravdovou obavu o to, aby restaurace nepřišly o tržby a aby jejich majitelé nezkrachovali, je to úplně zbytečná starost. Stačí se podívat do zemí, kde už zákaz kouření v restauracích platí. Nejlépe je to asi zdokumentovatelné na příkladu Irska, který mnozí zmiňovali. Dovolte mi nyní citovat z dopisu jedné naší studentky, která v Irsku prožila okamžik, kdy zákaz vešel v platnost. Cituji: "Od února 2004 do května 2004 jsem byla na studijním pobytu v Irsku, kde jsem si hned po příjezdu našla brigádu v místním baru. V té době tam probíhala vzrušená diskuse o nekuřáckém zákoně, který měl začít platit od dubna téhož roku a který zakazoval kouření v hospodách a v barech v plném rozsahu. Kuřáci si připadali diskriminovaní, majitelé restaurací se báli, že přijdou o zákazníky. Opak se ale ukázal býti pravdou: návštěvnost v našem baru se nesnížila, konzumace alkoholu se naopak mírně zvýšila, kvalita prostředí, nejen pro mě jako pro zaměstnance nekuřáka, šla prudce nahoru. Nejvíce mě ale překvapily kladné reakce kuřáků, kteří si, vystrčeni za dveřmi, pochvalovali možnost nenásilné konverzace a seznamování se s okolními kuřáky."

Na závěr chci ještě dodat, že tento zákon je plně v souladu s programem Strany zelených, který se mimochodem jmenuje Kvalita života, a poslanci a poslankyně Strany zelených ho podpoří. Těším se na pozměňovací návrhy předřečníků, kteří volají po zpřísnění, a žádám vás o podporu postoupení tohoto zákona do druhého čtení. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji paní kolegyni Olze Zubové za její vystoupení. A přestože jsem ohlásil pana kolegu Borise Šťastného a mám faktickou přihlášku pana poslance Davida Ratha, neudělím slovo ani k faktické poznámce, ani k řádnému vystoupení, protože vyhlásím polední přestávku a budeme pokračovat tímto přerušeným bodem.

Dobře. Máme dvě minuty na faktickou poznámku. Čili já jsem slíbil, že v padesát pět vyhlásím přestávku, takže jsem tolerance sama a pan kolega David Rath má slovo. Prosím, pane kolego, máte slovo.

 

Poslanec David Rath: Děkuji, pane předsedající. Dámy a pánové, já budu - doufám - velmi stručný, jak mi faktická ukládá.

Víte, já si myslím, že je dobře, že toto téma se znova dostává na půdu Poslanecké sněmovny. Čekat na komplexní geniální řešení, se kterým přijde pan ministr Julínek, je tak trochu čekání na Godota, takže já jsem rád, že budeme tu věc řešit věcně, a nabízím tedy půdu na zdravotním výboru vést diskusi mezi příznivci a odpůrci, na půdě zdravotního výboru, a proto bych se přimlouval, pusťme to do druhého čtení, dejme tomu prostor na zdravotním výboru, kde tu moderovanou diskusi odpůrců, příznivců i věcných argumentů můžeme vést a nejsme ani ničím časově omezeni. Bude to jistě lepší z důvodu zdraví našich spoluobčanů, než to shodit pod stůl a čekat, že někdo něco geniálního vymyslí a s tím přijde před tuto Sněmovnu.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za faktickou poznámku, za dodržení času. Jenom připomínám, že organizační výbor navrhl samozřejmě výbor pro zdravotnictví jako gesční výbor tohoto tisku.

Nyní vyhlašuji polední přestávku a pokračovat tímto bodem 31 budeme po pevně zařazených bodech, které jsme zařadili na dnešní odpoledne, a poté pokračujeme přerušeným bodem 31 a dále 32 a následujícími.

Polední přestávka vzhledem k tomu, že zasedá organizační výbor, skončí ve 14.30. Ve 14.30 pokračujeme. Přeji dobrou chuť.

 

(Jednání přerušeno ve 12.55 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP