(Jednání pokračovalo v 14.32 hodin.)

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Dobré odpoledne, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci. I přes poměrně prořídlé řady si dovolím zahájit poslední minuty naší schůze s tím, že nejprve požádám předsedu volební komise pana poslance Petra Tluchoře, aby nás seznámil s výsledky voleb, které proběhly dnes před polední přestávkou. Pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Petr Tluchoř: Děkuji. Paní místopředsedkyně, dámy a pánové. Druhé kolo voleb dopadlo následujícím způsobem:

 

Volba členů dozorčí rady Státního fondu dopravní infrastruktury, první volba, druhé kolo (bod 37). Počet vydaných hlasovacích lístků 177. Pro pana Milana Šimonovského bylo odevzdáno 95 hlasů a pan Milan Šimonovský byl zvolen členem dozorčí rady Státního fondu dopravní infrastruktury.

 

Dále jsme volili ve druhém kole v první volbě vedoucího stálé delegace Parlamentu do Parlamentního shromáždění Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (bod 40). I zde bylo vydáno 177 hlasovacích lístků a pro pana Václava Exnera bylo odevzdáno 77 hlasů. Znamená to tedy, že pan poslanec Exner zvolen nebyl.

 

Jako další jsme prováděli třetí volbu druhé kolo volby členů dozorčí rady České konsolidační agentury (bod 36). Zde bylo rovněž vydáno 177 hlasovacích lístků a byly odevzdány následující počty hlasů pro jednotlivé kandidáty: Michal Doktor 82, Libor Ježek 79, Ladislav Libý 73, Marie Rusová 77 a Antonín Sýkora 77. Ani zde nebyl nikdo ve druhém kole zvolen a volba tím končí.

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Já vám děkuji, pane předsedo, a dovolím si zahájit projednávání pevně zařazeného bodu na dnešní odpoledne, kterým je bod

 

50.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky
k vyslovení souhlasu s ratifikací Dohoda mezi vládou České republiky
a Evropskou organizací pro astronomický výzkum na jižní polokouli
o přístupu k Úmluvě o založení Evropské organizace pro astronomický
výzkum na jižní polokouli a souvisejících podmínkách
a návrh na vyslovení souhlasu s přístupem k této Úmluvě
/sněmovní tisk 137/ - druhé čtení

 

Nalézáme se v druhém čtení. K tomuto sněmovnímu tisku vám byl v úterý 20. března na lavici rozdán dodatek.

Prosím, aby se nyní ujala slova ministryně školství paní Dana Kuchtová. Paní ministryně, máte slovo, prosím.

 

Ministryně školství, mládeže a tělovýchovy ČR Dana Kuchtová Vážená paní předsedající, vážení členové vlády, vážené poslankyně, vážení poslanci. Zde už na minulém jednání jsme projednávali tematiku ratifikace dohody a přístupu k Úmluvě o založení Evropské organizace pro astronomický výzkum, krátce Evropské jižní observatoře. Při tomto projednávání se ukázaly některé drobné nedostatky spíš formálního charakteru, a byla to především problematika překladu a problematika ratifikace, tedy konkrétně dotaz na finanční protokol.

Zástupce Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy a zástupce Akademie věd se zúčastnili 15. 3. schůze zahraničního výboru Poslanecké sněmovny, kde byl tento sněmovní tisk projednáván. Po odůvodnění náměstka pana Ing. Pavla Komárka, po zpravodajské zprávě pana poslance Jana Bauera a po rozpravě, ve které Ing. Jan Marek přednesl stanovisko k připomínkám pana poslance Václava Exnera, doporučil zahraniční výbor Poslanecké sněmovně přijmout usnesení, v němž Poslanecká sněmovna souhlas s ratifikací dohody dává a rovněž dává souhlas s přístupem České republiky k úmluvě.

Jak jsem slíbila, byly akceptovány připomínky pana poslance Exnera, to znamená byl zajištěn oficiální překlad, který byl zajištěn soudním tlumočníkem doktorem Radimem Marušákem, a bylo zajištěno to, že finanční protokol se vlastně stal součástí nově navrhovaného usnesení. Čili ten rozpor byl vyřešen v podstatě tím, že Poslanecká sněmovna vydala souhlas s přístupem České republiky k Úmluvě o založení Evropské organizace pro astronomický výzkum na jižní polokouli a k finančnímu protokolu, který je přílohou k Úmluvě o zřízení ESO.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Já se vám velice omluvám, paní ministryně, ale poprosím všechny diskutující, zejména ty pány, kteří stojí zády k paní ministryni, aby odešli diskutovat mimo tuto místnost. Děkuji vám.

Prosím, paní ministryně, pokračujte.

 

Ministryně školství, mládeže a tělovýchovy ČR Dana Kuchtová Tímto řešení, které respektuje námitku pana poslance Exnera o tom, že je třeba speciálně v návrhu usnesení, části usnesení, zmínit finanční protokol, by byly veškeré rozpory odstraněny a já stejně jako výbor, garanční výbor, doporučuji a žádám vás tímto o schválení tohoto usnesení. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: I já vám děkuji. Nyní poprosím zpravodaje zahraničního výboru pana poslance Jana Bauera, aby odůvodnil usnesení výboru, které nám bylo rozdáno jako sněmovní tisk 137/1. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Jan Bauer: Vážená paní místopředsedkyně, kolegyně a kolegové. Na základě usnesení Poslanecké sněmovny byl tento návrh projednán na zahraničním výboru, a to dne 15. března, v minulém týdnu tohoto roku. Dovolte mi zároveň, abych vás seznámil s návrhem jeho usnesení.

Zahraniční výbor doporučuje Poslanecké sněmovně, aby přijala následující znění: Poslanecká sněmovna 1. dává souhlas s ratifikací Dohody mezi vládou České republiky a Evropskou organizací pro astronomický výzkum na jižní polokouli o přístupu k Úmluvě o založení Evropské organizace pro astronomický výzkum na jižní polokouli a souvisejících podmínkách, podepsané dne 22. prosince 2006. 2. V rámci tohoto návrhu Poslanecká sněmovna dává souhlas s přístupem České republiky k Úmluvě o založení Evropské organizace pro astronomický výzkum na jižní polokouli a k finančnímu protokolu, který je přílohou Úmluvy o zřízení Evropské organizace pro astronomický výzkum na jižní polokouli.

Tolik doporučení a návrh zahraničního výboru. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: I já vám děkuji. Otevírám rozpravu, do které nemám žádnou písemnou přihlášku a do které se nehlásí nikdo z poslankyň a poslanců ani teď z místa, takže tuto rozpravu končím.

Zeptám se paní ministryně a pana zpravodaje, zda si přejí přednést závěrečná slova. Není tomu tak.

Takže přikročíme k hlasování o usnesení navrženém zahraničním výborem. Předpokládám, že text usnesení, který vám byl před pár vteřinami přednesen zpravodajem, nemusím znovu opakovat.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP