(11.40 hodin)
(pokračuje Topolánek)

Já si myslím, že to není ve vzájemném rozporu, a doporučuji vám prostřednictvím předsedajícího, ať si skutečně o tom něco přečtete, ať nečtete jenom ty, kteří globální oteplování berou jako výsostně činnost člověka, a studie těch vědců, kteří tento problém v 80. letech začali konverzovat, začali o tom psát a kteří dnes stojí jednoznačně na druhé straně. (Poslanci ODS tleskají.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji. Pane premiére, jenom krátká poznámka. Vy můžete oslovovat poslance přímo, stejně tak jako poslanci vás jako předsedu vlády mohou oslovovat přímo. Jednací řád v dotčeném paragrafu hovoří o tom, že poslanci se navzájem neoslovují, leč skrze předsedajícího.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Já bych jenom jednu věc vyjasnil. Protože já, přiznám se, naprosto nechápu, když se tady ozývá, že to, co jsem zde zvedl, není k věci. Prosím vás, zpráva Evropské rady v celé jedné kapitole tady mluví o ochraně klimatu. Jak to, že téma, které jsem zvedl, nesouvisí s tématem "poslední Evropská rada"! Celý jeden odstavec je ochrana klimatu a rozhodnutí o obnovitelných zdrojích je potom další pasáž. Takže je to přece součástí debaty o Evropské radě a jejích posledních závěrech.

A prosím vás, nebudeme se tady pouštět do odborné debaty, ale já vás upozorňuji na článek Fareeda Zakarii v Newsweeku, ve kterém říká tu hlavní myšlenku. Víte, vůbec není podstatné, jak člověk ovlivňuje nebo neovlivňuje a kdo z nás má jaký názor na to, jak člověk ovlivňuje dneska klima. Jistotou je, a to jsou ty údaje, které máme k dispozici, že to klima se mění a že na ně budeme muset reagovat. Zvyknout si na to, že budeme žít v prostředí měnícího se klimatu a že s tím musíme dělat, je něco, na čem je dneska shoda na 99 procentech. Bez ohledu na tu debatu, jestli člověk více, či méně to ovlivnil.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji. Pan poslanec Hamáček s faktickou poznámkou. Pan poslanec Jičínský je přihlášen řádně, takže faktická poznámka, která reaguje na průběh rozpravy a nesmí překročit dvě minuty, má přednost.

 

Poslanec Jan Hamáček: Mám jenom poznámku, já se nechci pouštět do odborné debaty, ani nejsem odborníkem na globální oteplování, ale já jsem tady nezaznamenal, že by existovala nějaká zásadní skupina vědců, která by popírala fakt globálního oteplování. A pokud sleduji debatu ve Spojených státech - (Premiér: Tisíce vědců.) - tak jedinou skupinou, která tvrdí, že globální oteplování není potřeba řešit, je skupina náboženských radikálů, kteří tvrdí, že je to součást blížícího se konce světa, a tudíž je to Boží zásah a není potřeba proti tomu nic dělat. (Veselost, potlesk z řad ČSSD.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Vystoupí pan poslanec Jičínský. (Poznámky z řad ODS.)

 

Poslanec Zdeněk Jičínský: Vážený pane předsedající, kolegové, kolegyně, myslím, že je dobře, že pan předseda vlády tady předložil tuto informaci o jednání Evropské rady, a v tomto smyslu, jak to již bylo konstatováno, že i výsledky a celková pozice je lepší než to, s čím tam podle zadání vlády jel. Ale to není to nejpodstatnější.

Já si skutečně myslím, že my tuto informaci vezmeme na vědomí, ale měli bychom se přece jenom snažit, protože zahraniční politika v demokratických zemích bývá výsledkem řekl bych obecného konsensu a není dobře, jestliže mezi opozicí a vládní koalicí v otázkách zahraniční politiky jsou podstatné rozpory, protože to politice země v mezinárodním kontextu neslouží. A z tohoto hlediska považuji za chybu, že koalice zabránila tomu, abychom tu vedli obecnější diskusi. Protože i výsledky tohoto evropského summitu, této Evropské rady můžeme celkově posuzovat jenom v rámci toho, jak se Evropská unie vyvíjí, jaké jsou tam problémy. Z tohoto hlediska i v rámci tohoto stavu Evropské unie můžeme posuzovat míru kompromisů, které tam byly přijaty, včetně toho, co od tohoto řešení můžeme dále očekávat, protože jak známo, bylo to i připomenuto, myslím, že o tom tady mluvil pan premiér, pokud jde o Lisabonskou strategii, v minulosti výsledky nebyly nejlepší právě proto, že Evropská unie má celou řadu vnitřních problémů, s nimiž není s to se účinně vyrovnat. Čili do tohoto kontextu patří i problém vztahů k základnímu dokumentu, který Evropská unie v nějaké podobě bude projednávat nebo o němž musí rozhodnout, do tohoto kontextu patří postoj České republiky k Deklaraci k 50. výročí Římské smlouvy, a v tomto kontextu je po mém soudu třeba tyto otázky posuzovat na půdě Parlamentu.

Takže já bych byl rád, abychom tuto parlamentní základnu zahraniční politiky brali na vědomí, protože nejde jenom o to, posuzovat jednotlivé otázky, ale tyto jednotlivé otázky jsou součástí širšího problému evropské politiky v rámci Evropské unie a ve vztahu k radarové základně na území ČR se týkají obecnějších otázek vůbec vztahů vývoje euroatlantického společenství a dalšího vývoje světové politiky, včetně vztahů Ruska. A myslím, že můžeme zaznamenávat, a zaznamenávám to bohužel i v té zprávě ministra zahraničí, že v České republice vlivem toho, co se stalo po 21. srpnu 1968, se vytvořilo řekl bych protiruské veřejné mínění, ale dneska je situace jiná, svět není rozdělen na dva nepřátelské systémy, Rusko je součástí toho světa, který musí usilovat o to, aby se tu nerozběhlo nové kolo zbrojení. Takže mějme tyto věci na zřeteli a snažme se je v rámci parlamentního projednávání posuzovat komplexně.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Jičínskému. Nicméně jsem upozorňován na to, a opakovaně, že by mělo být diskutováno k právě projednávané informaci a ne na libovolné téma, které souvisí se zahraniční politikou.

Dámy a pánové, další přihlášky do rozpravy nemám. Hlásí se pan poslanec Schwippel. (Hlasy z levé strany sálu: Ne!)

 

Poslanec Jan Schwippel: Vážený pane místopředsedo, dovolte mi v podstatě jenom fakticky reagovat na to, co zde řekl pan poslanec Hamáček. Chtěl bych ho upozornit na petici, kterou podepsalo na 20 tisíc vědců, mezi nimi také klimatologové a další odborníci, mimo jiné profesor Oregonského institutu Arthur Robinson nebo bývalý místopředseda akademie věd ve Spojených státech Fred Seitz, a tato petice zpochybňuje reálnost globálního oteplování. Takže pokud on říká, že o žádném takovém názoru neví, dovoluji si ho upozornit na tuto petici. Děkuji. (Někteří poslanci z pravé strany sálu tleskají.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji. Dámy a pánové, nikdo se nehlásí, takže rozpravu končím. Chce předkladatel něco říci na závěr? Zdá se, že nikolivěk. Nebo ano? (Hlasy z pléna: Ne.) Ne? Ano? Ne. Pan poslanec Exner coby zpravodaj také nechce vystoupit.

Já si myslím, že je slušné, aby Poslanecká sněmovna standardním způsobem vzala tuto informaci - na vědomí? (Poznámky z okolí.) Čili to byla obecná rozprava, jak správně podotýká pan poslanec Exner, takže zahajuji podrobnou rozpravu. Do podrobné rozpravy se nikdo nehlásí. Já bych si pouze myslel, že by Poslanecká sněmovna měla ukončit standardně ten bod, to znamená, že navrhuji, aby vzala informaci na vědomí.

Další přihlášky do rozpravy nejsou, takže rozpravu končím. Odhlásím vás. Pozvu ty, kteří budou chtít hlasovat o tomto návrhu na usnesení.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP