(10.40 hodin)

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Probíhá rozprava ve třetím čtení. Hlásí se pan ministr Julínek do rozpravy. Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Ministr zdravotnictví ČR Tomáš Julínek Děkuji, pane místopředsedo. Jenom krátká poznámka. Já nebudu popisovat situaci, když jsem přišel na ministerstvo a viděl jsem zoufalé úředníky, jak si nevědí rady s napsáním té vyhlášky. Ale to už pominu.

Chci zdůraznit, že geniální návrh zákona o zdravotnickém zařízení předkládala paní ministryně Emmerová, předtím paní ministryně Součková, byl připraven v paragrafovém znění, že byl potopen kvůli politicky "zajímavému" zákonu o tzv. neziskových nemocnicích. My ho jenom oprášíme, dáme ho do pořádku, přidáme k tomu ony normy, které opravdu postihnou v přiměřené míře naše zdravotnická zařízení - co je to nemocnice, ambulance, sanitka - a vydáme to relativně v brzkém čase, jak to máte napsáno ve vládním programovém prohlášení. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Fakticky se hlásí o slovo pan poslanec Rath. Ale mohl se přihlásit i řádně, protože je jediný přihlášený.

 

Poslanec David Rath: Já musím říci, že jsem dosti zaskočen, že pan ministr Julínek poté, co měsíce či roky deklaroval, jak má připravené zákony a všechno vyřeší, nyní přichází s tím, že oprášil zákon, který byl předložen za ministryně Součkové a Emmerové, tudíž asi nemá připraveno nic a jen čistí šuplíky.

Chtěl bych ale podotknout, jak byl předložen ministryní Součkovou a Emmerovou, byl touto Sněmovnou odmítnut v pravolevém spektru, protože to byly naprosto nestravitelné normy, naprosto špatné, chybné. Byť to byli ministři ze sociální demokracie, sama sociální demokracie těmito normami nebyla nadšena, a proto také neprošly touto Sněmovnou. Je zvláštní, že pan ministr navazuje na tuto řekněme problematickou tradici. Já bych mu doporučil, aby spíš ty věci napsal sám, než aby používal a oprašoval normy ministryně Součkové a Emmerové. To je na reformu zdravotnictví hodně málo.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Stále ještě je rozprava ve třetím čtení, ale zdá se, že se už do ní v této chvíli nikdo nehlásí. Opravdu ne, nikdo se nehlásí, takže rozpravu končím.

Zeptám se ještě, jestli zpravodaj nebo ministr - ale už asi nemají zájem vystoupit. V tom případě bych požádal zpravodaje, aby nám sdělil, jaký postup nás čeká.

 

Poslanec Jaroslav Krákora: Vážený pane místopředsedo, vážená vládo, vážené poslankyně, vážení poslanci, musím konstatovat, že v rozpravě vystoupili tři poslanci. Jeden návrh na usnesení tam vlastně vznikl u poslance Kochana, a to je zpětvzetí bodu C3a a C3c. Myslím, že o tomto návrhu bychom měli hlasovat.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ptám se, jestli má někdo námitku. V této chvíli zvoním, protože vyzývám poslance, aby se, kdo se chce zúčastnit hlasování, vrátili do jednací síně.

Nyní se ptám, jestli někdo má námitky k proceduře, která zde byla přednesena, návrh pana poslance Krákory.

 

Poslanec Jaroslav Krákora: To byla zatím dílčí procedura, potom přednesu další proceduru.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Říkáte tedy nejdříve návrh na zpětvzetí. Pak tedy navrhněte pokračování.

 

Poslanec Jaroslav Krákora: Navrhuji samozřejmě další hlasování, což bude usnesení výboru, potom pozměňovací návrh B1 a B2 pana poslance Šťastného. V případě přijetí B1 a B2 bude A2 a A8 nehlasovatelné - na to bych si dovolil upozornit. Pokud budeme hlasovat návrh na usnesení pod písmene A, je to s výjimkou A2 a A8. V případě nepřijetí B1 a B2 bude hlasováno o A2 a A8.

Hlasování o pozměňovacích návrzích Jozefa Kochana označených C1, C2b. Zde bych upozornil, že C2a má stejné znění jako A6 - pozměňovací návrh, o kterém bude hlasováno v hlasování číslo 1 pod bodem A. potom bude hlasování o pozměňovacích návrzích pana poslance Kochana, a to o C3b v případě, že C3a a C3c budou staženy navrhovatelem, resp. Sněmovna schválí jejich stažení. Potom bude hlasování pozměňovacím návrhu paní poslankyně Jacques - o sterilizaci. Nakonec bude hlasování o návrhu zákona jako celku. To je procedura, kterou navrhuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ta byla docela komplikovaná. Ptám se, zda má někdo něco k návrhu procedury. Nikdo nic nenamítá? Pak bych nechal raději hlasovat o tom, že přijímáme tento návrh procedury, aby bylo zřejmé, že jsme přijali tento návrh, protože je docela složitý.

Ještě jednou se ptám, jestli nejsou nějaké námitky k proceduře. Budeme hlasovat o tom, že souhlasíme s návrhem, který předložil pan poslanec Krákora.

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro návrh procedury, jak byl předložen panem poslancem Krákorou, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 124 přítomno 190, pro 182, proti nikdo. Návrh procedury byl přijat.

 

Poslanec Jaroslav Krákora: Nyní bychom měli hlasovat o zpětvzetí pozměňovacího návrhu C3a a C3c pana poslance Kochana.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Pan ministr Langer někde přišel o kartu, tak bych chvíli počkal, než se celá věc vyřeší. Ptám se, jestli je situace s kartou už vyřešena. Je. Ministr Langer má náhradní kartu číslo 11.

My už můžeme hlasovat. Prosím první.

 

Poslanec Jaroslav Krákora: První hlasování je zpětvzetí pozměňovacího návrhu C3a a C3c pana poslance Kochana.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Stanovisko ministra?

 

Ministr zdravotnictví ČR Tomáš Julínek Ano, podporuji. Je to legislativně technická úprava.

 

Poslanec Jaroslav Krákora: Doporučující stanovisko.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Přerušuji hlasování, omlouvám se všem. Všechny bych vás odhlásil, protože pan ministr má problém s přihlášením. Všechny vás odhlašuji a prosím, abyste se všichni znovu přihlásili. Hlasování prohlašuji za zmatečné.

Prosím pana zpravodaje ještě jednou.

 

Poslanec Jaroslav Krákora: Nyní bychom měli hlasovat pozměňovacích návrzích pana poslance Kochana označených bodem C3a a C3c, kde navrhuje zpětvzetí tohoto návrhu.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Prosím pana ministra o stanovisko.

 

Ministr zdravotnictví ČR Tomáš Julínek Jak už jsem říkal, je to legislativně technická úprava a podporuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Stejně tak zpravodaj.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro zpětvzetí, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 125 přítomno 188, proti 186, proti nikdo. Návrh byl přijat. Prosím další.

 

Poslanec Jaroslav Krákora: Nyní bychom měli hlasovat o usnesení výboru. To je bod označený A, ale je to s výjimkou A2 a A8. (Stanovisko zpravodaje i ministra doporučující.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP