(14.40 hodin)
(pokračuje Filipi)

Návrh dále předpokládá jako podmínku pro vyplacení náhradního výživného trvalý pobyt na území České republiky. Taková podmínka je v rozporu s principem zákazu nepřímé diskriminace občanů členských států Evropské unie.

Vzhledem k řečenému nemohu jinak, než v rozpravě, do které se tímto hlásím, navrhnout zamítnutí tohoto poslaneckého návrhu zákona. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji. Já bych poprosil pana poslance Plevu a paní poslankyni Šojdrovou, aby se nebavili, protože slyším až sem nahoru, co si spolu vyprávějí, a ruší paní zpravodajku.

Takže já děkuji, paní zpravodajko. Otvírám obecnou rozpravu, do které nemám žádnou přihlášku. Tady bych poprosil, paní zpravodajko, zopakujte návrh na zamítnutí, ať máme proceduře učiněno zadost.

 

Poslankyně Dana Filipi: Vážený pane předsedo, dámy a pánové, předkladatelé se snaží návrhem zákona zlepšit ekonomickou situaci nezaopatřených dětí ze sociálně nejslabších rodin, kde jeden z rodičů dlouhodobě neplatí výživné. Zní to sice dobře, ale bohužel to potvrzuje platnost rčení, že cesta do pekel je dlážděná dobrými úmysly.

Považuji za užitečné si v tuto chvíli připomenout, že náš právní řád kvalifikuje dlouhodobé neplacení výživného jako trestný čin. Podle informací Soudcovské unie je každý rok za neplacení alimentů odsouzeno 7000 lidí. Většinu neplatičů to donutí dlužné peníze uhradit a v 90 % případů se rodiče alimentů domohou. Policie nebo soudy návrhem na výkon rozhodnutí připraví půdu, kdy se rodič může obrátit přímo na exekutora, který podle současné právní úpravy dávku vymáhá. Podle údajů komory exekutorů je úspěšnost vymáhání 75 %.

Podle návrhu zákona nyní nově do celého procesu vstupuje stát. Začátek je úplně stejný. Rodič se musí obrátit na soud, vznikne návrh na výkon rozhodnutí a následně je třeba požádat prostřednictvím obecního úřadu o sociální dávky.

Za příčinu problému, do něhož se dostávají rodiče, jejichž partner dlouhodobě neplatí výživné, bývá označována délka soudního řízení a obtížnost vymáhání pravomocného rozhodnutí soudu. Soudy, přestože obecně nejsou moc hbité, v tomto případě rozhodují poměrně rychle. Ve většině soudních sporů o výživné je jejich délka způsobena nemožností doručit zásilku žalovanému. Vítám proto záměr ministra spravedlnosti změnit systém doručování soudních obsílek včetně zavedení povinné doručovací adresy a také ubrat administrativu soudcům a nechat je soudit.

Předloha, kterou se zabýváme, v sobě nese princip vyzdvižení jedné potřebné skupiny na úkor druhých, také potřebných. Jestliže stavíme na piedestal děti z neúplných rodin kvůli nedostatku finančních prostředků, nemůžeme zapomenout, že existují úplné rodiny se stejným, nebo dokonce větším problémem. Jak rozlišíme potřeby dítěte, jehož rodič neplatí výživné, od dítěte, jehož otec je nezaměstnaný nebo je sám věřitelem bez potřebného příjmu? A jak se zachováme podle této předlohy k matkám, které nemají výživné, ale vzaly osud do svých rukou a tak, jak jim nejen rozum, ale i zákon ukládá, začaly vyživovat své děti samy? (Ojedinělý potlesk z pravé části jednací síně.) Těm přece žádné výživné nedáme, protože jejich příjmy převýší předpokládanou částku pro jeho výplatu. Naopak, ony samy zaplatí daně, ze kterých stát bude vyplácet náhradní výživné ostatním.

Tímto chci říci jediné. Zákon, který zavádí tolik zjevných nerovností v chuti rozdávat a přebírat odpovědnost za nezodpovědné, ubíjí snahy těch zodpovědných a nabádá je k rezignaci na své povinnosti. Jako zpravodajka s předlohou nesouhlasím, považuji přenesení zodpovědnosti za výživu dětí na stát za demotivační. Chápu jej jako rezignaci státu ve snaze o nápravu zdlouhavých soudních řízení a výkon pravomocných rozhodnutí.

Navrhuji zamítnutí tohoto poslaneckého návrhu zákona.

Děkuji za pozornost. (Potlesk z pravé části jednací síně.)

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji. Chtěl bych sdělit váženým poslankyním a váženým poslancům, že jsem dvakrát napomínal, a pořád není možné udržet tady klid. Je to neúcta vzájemně k sobě, protože když vystupujete u mikrofonu a někdo se baví, tak to vypadá, jako byste ho nechtěli poslouchat. Takže pokud budete mít takové neodkladné hovory, myslím, že jste se přes víkend neviděli, tak si toho máte hodně co sdělit, tak si to sdělte prosím vás mimo jednací síň. Děkuji.

Ptám se, jestli se ještě někdo hlásí do obecné rozpravy. Nikoho nevidím, obecnou rozpravu končím. Závěrečná slova - zástupce předkladatelů pan poslanec Seďa. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Antonín Seďa: Děkuji, pane předsedo. Jenom velice stručně bych reagoval na paní zpravodajku, poslankyni Filipi. Zajisté máte ve svých připomínkách řadu pravd. Nicméně, tak jak jsem říkal, řada připomínek se dá vyřešit ve druhém čtení zákona, či řadou pozměňovacích návrhů. Myslím si, že si musíme uvědomit a dát na pomyslnou misku vah na jednu stranu, zda pomůžeme nezaopatřeným dětem, a pro mě to rozhodně není cesta dlážděná do pekel, anebo jestli vládní koalice chce na druhou misku vah, jak říkáte, že to bude znamenat další výdaje, například snížit daně z příjmu těm nejbohatším.

Pro mě rozhodnutí je jasné - já chci podpořit nezaopatřené děti. Takže žádám, vážené kolegyně a kolegové, nepodpořte návrh na zamítnutí a podpořte druhé čtení tohoto zákona. (Potlesk z levé části jednací síně.)

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji. Zeptám se paní zpravodajky, jestli chce využít možnosti vystoupit se svým závěrečným slovem. Nechce. Takže budeme hlasovat.

Pan poslanec Rath s faktickou poznámkou. (Výkřik z pléna: Není rozprava!)

Pane poslanče, já vám nedám slovo -

 

Poslanec David Rath: Pane předsedo, vy nevíte, co tady chci říci. Já vystupuji za klub a chci pro klub sociální demokracie čtvrthodinovou pauzu. Tak mě nechte aspoň domluvit. Před hlasováním.

A prosil bych, abyste, pane předsedo, tady nekáral a nementoroval poslance, dřív než řeknou, co chtějí, abyste říkal, jestli smějí, nebo nesmějí vystoupit. (Neklid v jednací síni, poslanec Hašek: Já jsem tady nebyl.)

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Pane poslanče, je vhodné sdělit, že budete vystupovat s nějakým procedurálním návrhem, je potřeba to avizovat dopředu. Já poslance nementoruji, ale snažím se, abychom dodržovali jednací řád.

Tak tedy, poslanecký klub sociální demokracie požádal o čtvrthodinovou přestávku, tak se sejdeme v 15.05 hodin.

 

(Jednání přerušeno ve 14.49 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP