(Jednání pokračovalo ve 13.22 hodin.)

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Vážené paní kolegyně, vážení páni kolegové, vážení členové vlády, budeme pokračovat v přerušeném bodu.

Chci vás seznámit, jaké opatření jsem zatím do této doby učinil: To znamená - prostory pro hosty budou do odvolání uzavřeny. Prostor pro návštěvy bude uzavřen do odvolání. V úterý na grémiu Poslanecké sněmovny se dohodneme, jakým způsobem a jaká opatření přijmeme, aby mohli přijít občané se podívat na naše jednání. Ale to vyřešíme pak v úterý.

Náš program by byl asi následující. Pokračovali bychom v přerušeném bodu, pak bychom projednali následující bod 48, to je ten dluhopisový program. Po tomto bodu bychom uskutečnili volby, protože pokud bychom teď spustili volby, tak je dvacet minut na vydávání lístků a hodina nebo tři čtvrtě hodiny na počítání. Takže tím bychom se zdrželi, bude lepší, když to uděláme tímto způsobem. Jsou proti tomuto postupu námitky? Námitky nevidím, takže se budeme řídit tímto postupem.

Přihlásil pan místopředseda Filip. Pane místopředsedo, máte slovo.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Vážený pane předsedo, pane předsedo vlády, paní a pánové, dovolte, abych se vyjádřil ke dvěma věcem.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Pane místopředsedo, já vás přeruším a poprosím o klid v sále. (Zvoní na zklidnění hluku.) Pane místopředsedo, můžete pokračovat.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji vám, pane předsedo. - A to jednak k vašemu návrhu postupu, a jednak k samotnému útoku na naší kolegyni Soňu Markovou.

Tento útok mohu považovat za pokračující útok na Komunistickou stranu Čech a Moravy, která začala minimálně fyzickým napadením místopředsedy Jiřího Dolejše ještě před volbami. Nebo také za útok na veřejného činitele, případně pokus o výtržnictví, protože nelze nevidět případný eventuální úmysl útočníka, že se někomu něco v tomto sále stane. Ale to posouzení samotné nechám na ty, kteří jsou dnes v exekutivních funkcích a jsou za takové vyšetření zodpovědní. Nakonec jak ministr spravedlnosti, tak ministr vnitra mají právnické vzdělání a orgány činné v trestním řízení, protože schůze Sněmovny je veřejná, musí postupovat ex officio, tedy z vlastní povinnosti. Nemusím tedy nikoho poučovat, co má dělat, a věřím, že ti, co jsou za to odpovědní, budou důsledně dbát na vyšetření této záležitosti. Pokud tak neučiní, ponesou politickou a právní odpovědnost za to, že tak učinit nechtěli. Ponesou politickou a právní odpovědnost za ducha druhé republiky, který obchází Poslaneckou sněmovnu.

Mohu to také považovat za útok na parlamentní demokracii a nastolení atmosféry strachu, ale to opravdu nemám v úmyslu rozšiřovat. Každý nechť si udělá obrázek sám, co se tady děje. A prosil bych všechny kolegyně a kolegy, aby se zamysleli nad tím, jestli naše jednání má dostatek důstojnosti. dostatek úcty jednoho k druhému a jestli náhodou v onom překřičování, které jsme zahájili, nezaniká obyčejná úcta jednoho k druhému, obyčejná schopnost naslouchat jeden druhému a dopředu nevylučovat žádný názor.

Pokud se mám vyjádřit procedurálně k některým věcem, tak věřím, že se tím bude zabývat minimálně, tím rozhodnutím předsedy Poslanecké sněmovny, naše stálá komise pro práci Poslanecké sněmovny a najde nějaké řešení. Mohl bych samozřejmě chtít tady také například přestěhování klubu KSČM z prostor, které jsou tam, protože to není poprvé, co se to stalo, a naše kolegyně svým způsobem strach mít mohou a také mají. Ale nebudu o tom dále hovořit.

Mám ale v úmyslu zklidnit projednávání tohoto bodu, který je navržen, jiným způsobem, a to návrhem na přerušení projednávání tisku číslo 15 do úterý příštího týdne, a odpracovat to, co máme jako jiné pevně zařazené body. Ukázalo se, že nejsme připraveni na projednávání takovým způsobem, abychom došli k racionálnímu řešení této věci, a bude vhodné, abychom samotný bod přerušili a zabývali se jím v úterý příští týden. Tedy nedoporučuji to, co říkal předseda Sněmovny, abychom dále pokračovali v projednávání tisku číslo 15, ale zabývali se dalšími pevně zařazenými body včetně voleb. Podle mého soudu to celé Poslanecké sněmovně jenom prospěje a nakonec to může prospět i projednávání samotného předloženého tisku. Nemyslím si, že hrozí nebezpečí z prodlení v případě přijetí nebo nepřijetí tohoto zákona. Jsou a myslím si, že ty další zařazené body mají z pohledu finančních závazků státu, ale i úkolů, které máme před sebou jako Poslanecká sněmovna a nakonec které má před sebou i vláda České republiky, úplně jinou prioritu. A jestliže, jak tady bylo řečeno slovy předsedy vlády České republiky, že se po sedmnácti letech dostáváme k takovému projednávání, tak to jistě, myslím, může z pátku do úterka klidně počkat.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP