(12.30 hodin)
(pokračuje Kuchtová)

Potom přijde pan ministr vnitra, bude chtít stejné zvýšení pro zasloužilé policisty, hasiče, kteří někde vystupovali a vlastně zachraňovali životy, a dál přijde pan ministr kultury a podobně.

Roztáčíte tímto návrhem spirálu, která neskončí a která nakonec povede k tomu, že toto opatření, které zdánlivě vypadá jako velmi sociální, se stane asociálním, protože nebudeme mít ani na ty starobní důchody, na které máme teď.

Já bych si velmi přála, abyste tento návrh stáhli, protože se domnívám, že je jiné řešení. Jiné řešení, které by nebylo takto výjimečné a vlastně diskriminační proti skupinám obyvatel, je řešení, které je ve spolupráci s Českým olympijským výborem, Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy a skupinami. Těch 110 osob, které vy tady v tom návrhu zmiňujete, jde řešit nějakým individuálním způsobem. Vím, že Český olympijský výbor na tom již pracuje, jsem za jeho aktivity ráda a jako ministryně jejich aktivity jednorázově podpořím u lidí, kteří utrpěli nebo mají nějaké zdravotní problémy v následku toho, že se třeba stali oběťmi dopingu nebo mají velmi nízké důchody a přitom byli reprezentanty a zasloužili se o Českou republiku. Jistě se dá o těchto lidech jednat individuálně, není však možné toto opatření přijmout jako systémové. Bylo by to diskriminační a já se domnívám, že tuto spirálu roztočit nemůžeme, pokud jsme odpovědnými politiky.

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Připomenu jenom, že vystoupením paní ministryně Kuchtové byla otevřena rozprava obecná.

S faktickou poznámkou se hlásí pan kolega Seďa.

 

Poslanec Antonín Seďa: Děkuji. Vážená paní předsedající, vážený pane premiére, vážení členové vlády, já bych chtěl jenom říct paní ministryni, že ta její informace, kterou tady přečetla z hlediska stanoviska vlády, že poslanci Parlamentu České republiky umějí číst. My jsme toto stanovisko, tak jak je zvykem, dostali jako sněmovní tisk 126/1.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: To byla faktická poznámka pana kolegy Sedi. Já vás budu informovat, že mám pět písemných přihlášek do rozpravy, která byla zahájena. Jako první v této rozpravě vystoupí pan kolega Zbyněk Novotný, poté je přihlášen pan poslanec Ivan Ohlídal, dále Ladislav Šustr, Miroslav Opálka a Jiří Hanuš. To jsou přihlášení poslanci.

Omlouvám ještě dodatečně ministra informatiky Ivana Langera, a vnitra, který se nemůže zúčastnit našeho dnešního jednání a předložil zde omluvu.

Slovo patří nyní poslanci panu Zbyňkovi Novotnému.

 

Poslanec Zbyněk Novotný: Děkuji za slovo. Vážená paní předsedající, dámy a pánové, jednáme zde o záležitosti, která je velice citlivá. Já plně chápu a rozumím motivaci předkladatelů, která je vedla k tomuto svému činu, ale ztotožnit se s ním nemohu. Mohli bychom zde celé hodiny hovořit na podporu tohoto zákona a další hodiny proti němu. A jistě by se našla nejedna profesní skupina obyvatel, která by se cítila poškozená a dokonce uražená, i když by to určitě nebylo naším úmyslem.

Ač to nečiním rád, tak navrhuji zamítnout tento návrh zákona již v prvém čtení. Děkuji vám za pochopení.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane poslanče. Žádám o slovo pana poslance Ivana Ohlídala. Prosím, aby se připravil pan poslanec Ladislav Šustr.

 

Poslanec Ivan Ohlídal: Vážená paní předsedající, vážení členové vlády, vážené kolegyně, vážení kolegové, myslím si, že lze snadno doložit, že řada úspěšných bývalých olympioniků, našich olympioniků, žije opravdu v naprosto složité sociální situaci, která hraničí téměř s hmotnou nouzí. Předkladatelé tohoto zákona to dokumentovali i na konkrétních číslech. Já si myslím, že tito lidé se hodně zasloužili o propagaci naší země, našeho národa, a proto by jim v této situaci mělo být pomoženo. Jako příklad by mohl sloužit i Magistrát města Prahy, který se rozhodl dát příspěvek některým bývalým pražským olympionikům. Já myslím, že bychom opravdu mohli následovat tohoto příkladu a totéž učinit pro všechny ostatní zbylé úspěšné olympioniky, kteří jsou v současné době v takto špatné sociální situaci. Proto si dovolím vás požádat, aby prošel tento návrh do druhého čtení.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane poslanče. Prosím o slovo pana kolegu Ladislava Šustra a po něm bude mluvit pan poslanec Miroslav Opálka.

 

Poslanec Ladislav Šustr: Vážená paní předsedající, dámy a pánové, já se omlouvám a současně hlásím střet zájmů, neboť jsem dlouholetý předseda všesportovního kolegia.

Musím říci, že tento návrh dobrý není. My jsme projednávali tuto věc na posledním všesportovním kolegiu a názor sportovního grémia, které má na starosti 98 % sportovců, a také olympijského výboru, členem právě i grémia všesportu je také předseda olympijského výboru doktor Jirásek - není možno akceptovat tento návrh.

Téma na stole je a to je dobře. A právě bych chtěl říct, že Praha to udělala správně. Ať každá obec, ať se k tomu postaví ten, kdo může rozhodnout. Jednorázově Praha rozhodla. To je správně. Jmenovitě Praha rozhodla, to je správně. Ale zákonem navždy, napořád, bez vytřídění, bez jakéhokoliv porovnání by byla na stole obrovská diskriminace spousty čtvrtých míst olympioniků, vědců, umělců, dalších zasloužilých lidí. Naopak by došlo k připlácení lidem, kteří zdaleka to nepotřebují, neboť již se pohybují v jiné sféře.

Proto se připojuji k zamítnutí a současně nabízím spolupráci na tom, jak tuto problematiku konkrétně, jmenovitě, jednorázově i vícerázově řešit. Děkuji vám za pochopení.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji panu poslanci Šustrovi. Prosím pana kolegu Miroslava Opálku. Dále je přihlášeny pan poslanec Jiří Hanuš.

 

Poslanec Miroslav Opálka: Děkuji, paní místopředsedkyně. Vážená vládo, kolegyně, kolegové, projednáváme v prvním čtení sněmovní tisk 126 v obsahu, tak jak nám byl předložen. Mám však dojem z vystoupení předkladatele i zpravodaje, že oni hovořili k jinému obsahu, než je ten, který máme před sebou.

Podotýkám, že nemám problém s vyřešením nedůstojné sociální situace některých sportovců, kteří dosáhli vynikajících sportovních výsledků a přispěli tak k mezinárodní propagaci našeho státu, ač nesl v minulosti různé názvy. Musím však konstatovat a zde sdělit i připomínky veřejnosti, že zvláštní příspěvek deklarovaný ve výši 20 000 korun měsíčně, vyplácený k důchodu Českou správou sociálního zabezpečení, která dnes vyplácí některé nároky z odškodňovacích zákonů ve výrazně nižších částkách, irituje řadu občanů. Návrh irituje i řadu důchodců, kterým zákonodárci zrušili důchodové kategorie, které byly v minulosti společensky uznanou ekonomickou kompenzací za jejich narušené zdraví v důsledku práce v náročných podmínkách. Nejedná se jen o horníky a hutníky, ale i o profesionální baletní umělce, kteří si denně ničí klouby, a jejich zenit výkonnosti končí výrazně pod hranicí důchodového věku.

Myslím, že bychom mohli uvést řadu příkladů složité ekonomické situace při tom, když občané měli nízké odměny, ať už to byly jednotky v družstvech či mzdy ve stavebnictví a podobně a podobně. Často pracovali i ve zdraví škodlivých podmínkách. Problém je totiž v tom, že předložený návrh není sociálním zabezpečením, jak se prezentuje často v médiích, ale paušální nárokovou rentou za dosažený výkon a úspěch na ojedinělé sportovní události. Když pan zpravodaj prováděl výčet příkladů k následování ze zahraničí, čekal jsem s obavou, že skončí svou řeč příklady obdobných rent vyplácených v zahraničí i ústavním činitelům.

Ono totiž není pravdou, jak uvedl zástupce předkladatelů, že se tento zákon potenciálně netýká i našeho kolegy, jednoho z předkladatelů. Návrh zákona předpokládá pouze čtyři podmínky, a to občanství České republiky, získání olympijské medaile, podání žádosti s potřebnými náležitostmi a pobírání důchodu.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP