(11.50 hodin)

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji. Jinak připomínám, dámy a pánové, že projednáváme ústavní zákon o celostátním referendu.

Vystoupí pan poslanec Lubomír Zaorálek a poté vystoupí pan poslanec Exner a poté pan poslanec Jičínský.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji, pane místopředsedo, i za to, že jste připomněl, co vlastně projednáváme, protože by stálo za to se vrátit k té věci samé. Dovolte mi, abych řekl, že tomu ještě rozumím, že ta podstata je trochu někde jinde, než se teď stočila debata. Nemyslím jenom u evropských fondů, ale dokonce není ani u té čistě obecné debaty o referendu samém.

Referendum jsme v této Sněmovně projednávali už x-krát, dokonce i obecný zákon o referendu tu byl už aspoň desetkrát. Dokonce se v této Sněmovně podařilo i to, že jsme tady dokonce obecný zákon o referendu ústavní většinou schválili. I to se už stalo. Díky Senátu pak obecný zákon nebyl přijat. Takže tato debata není nová. Argumentů už tady zazněla celá řada. Ale mně připadá, že dnes ta debata má ještě nějaký jiný smysl. Ona se děje přece v určité konkrétní situaci. Ta historie dnes, zrovna ta situace vypadá tak, že v téhle zemi se vede široká debata i bez vyhlášeného referenda o zásadní otázce, kterou je otázka umístění radarové základny Spojených států v České republice. Já mám pocit, že to je naprosto konkrétní poptávka v této chvíli. Snad se nebudete přít, že veřejnost vypadá, že má zájem o tuto otázku, že je dnes velké množství těch, kteří by asi stáli o to, se k ní vyjádřit, a jde o to, jestli jsme, nebo nejsme ochotni a schopni k tomu vytvořit podmínky. Bez ohledu na to, co teď máme ve svých programech, protože skoro všichni tam mají dnes, že podporují referendum - ale kdo je pro to ochoten dnes něco udělat?

Proč tvrdím, že to je zvláštní situace. Podívejte se, celá ta věc té základny v Česku se v posledních týdnech a dokonce dnech velmi významně internacionalizovala, a kdo z vás se podívá na zahraniční noviny, tak zjistí, že ta frekvence stoupá a že je v posledních dnech velice vysoká. Tohle už není věc čistě České republiky. Včera z Německa zaznělo od významného německého politika, jestli budou uzavřeny tyto dvoustranné dohody mezi Polskem, Spojenými státy, Českou republikou, Spojenými státy, tak je veta o společné zahraniční a bezpečnostní politice Evropské unie. Já si myslím, že Česká republika dnes stojí v situaci a na křižovatce, kdy se rozhoduje, kudy se vydá, jestli bude pokračovat v té politice, tak jak byla založena dosud na členství v Evropské unii a NATO, anebo jestli zvítězí, co se tady ozývá, prostě nedůvěra k těmto mezinárodním institucím. Představa prostě, že se budeme chovat dnes jinak vůči nim. A to je docela podle mne významný moment. A docela rozumím veřejnosti, pokud se ukazuje, že si to uvědomuje a že se této debaty chce účastnit.

A mně jde teď o to, jak se k té situaci kdo staví. A vůbec nemám potřebu se zabývat do hloubky situací ve Straně zelených, ale když už tady dnes vystoupila a prezentovala svou údajnou snahu pomoci připravit nějaké referendum v této zemi, tak mi dovolte, abych připomněl, ať mě strana, někdo opraví, pokud se mýlím, že Strana zelených řekla jasně, že nepodpoří speciální zákon, referendum k otázce radarové základny v České republice. Nikdo mě tuším neopravuje ze Strany zelených, nikdo nevystoupí, aby řekl, že jsem to řekl špatně, protože to je pravda. Vy prostě nepodpoříte žádný takovýto speciální zákon o referendu, takže je to potvrzeno.

A co se týče obecného zákona o referendu, tak jste nám dneska řekli, že je třeba to odpracovat. Ano, řekli jste, že si to hodláte odpracovat a budete se pokoušet, jestli se vám nepodaří stranu ODS přesvědčit, že by se něčeho podobného zúčastnila. To je ta strana, která to tady už desetkrát zabila. S tím máme svou zkušenost. Takže perspektiva toho vašeho podniku, ta je opravdu velmi slabá. A já vám říkám, že na tu situaci, že na ten Rhodos, který je třeba přeskočit v této chvíli a ne až zítra, na tu vy reagujete prostě takto. Já jenom popisuji tu situaci. Takhle prostě stojí.

Já říkám, že je to situace vážná a že je chvíle na to, aby se veřejnost do téhle debaty pozvala jinak než jenom komentováním. A v téhle Sněmovně, v téhle debatě se ukazuje, kdo jak vážně to myslí s tím, co má v programu napsané. Já si myslím, že Strana zelených ukazuje, že v tom jejich programu je referendum skutečně jenom slovo.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu místopředsedovi Zaorálkovi. Nyní vystoupí pan poslanec Václav Exner, potom pan poslanec Zdeněk Jičínský, pan poslanec Schwippel a Řihák. Jsou dalšími přihlášenými.

 

Poslanec Václav Exner: Pane místopředsedo, členové vlády, dámy a pánové, dovolte mi také říci několik poznámek k té argumentaci, která se týká tématu obecné referendum. Myslím, že pozoruhodně se s otázkou vypořádal zpravodaj k tomuto tisku, který v podstatě bez argumentace a přímo navrhl zamítnutí, a že si tak ušetřil spoustu výtek, které se oprávněně snášejí na hlavy ostatních.

Pan ministr Cyril Svoboda a pan předseda vlády Mirek Topolánek zpochybnili ve svých vystoupeních fakticky ústavu. Vždyť ještě jednou připomenu, že ve svém článku 2 v odstavci 1 přímo říká, že lid je zdrojem veškeré státní moci. Proč tedy pochybovat o tom, že lid by mohl o některých otázkách rozhodnout? Ano, ve druhé části toho prvního odstavce také říká, že tak dělá prostřednictvím orgánů moci, a jmenuje je, ale hned v druhém odstavci toho článku 2 také stanovuje, kdy lid vykonává státní moc přímo. A na ten článek 2 si myslím, že je důležité nezapomínat. Jestliže se pan předseda vlády hlásí k možnosti vypisovat referendum k otázkám, které jsou zásadní, tak právě ten zásadní rozdíl spočívá v tom, kdo má rozhodnout o tom, která otázka je zásadní. Zda je to ta politická vrchnost, vláda s prezidentem, případně poslanci a senátoři, když se jim to hodí, anebo jestli o tom, která otázka je zásadní, mají rozhodnout občané spolu s politiky, případně tedy ponechat i tu možnost politikům, kterou dává i ta první možnost, o které jsem se zmínil.

Oba případy, o kterých hovořil pan předseda vlády jako o odstrašujících případech, to je daně i zrušení podle ústavy a právního řádu registrované strany, jsou v návrhu zákona, který projednáváme, vyloučeny. Ta druhá také pro kolizi s ústavou. Návrh na změnu ústavy nepochybně může být i podle tohoto zákona předmětem posuzování v referendu, ale nemohou být, a jsou tam na to opravné prostředky, předmětem posuzování věcí, které jsou z ústavy a právního řádu odvozené, aniž by se ta ústava zároveň měnila.

Pan Ondřej Liška se zmiňoval o tom, že více se jim nepodařilo do koaliční smlouvy prosadit. Teď je tedy příležitost vyjádřit se k tomu, aby se prosadilo více na základě návrhu zákona, který, jak mnohokrát bylo konstatováno, je ve shodě s programem, který Strana zelených občanům předložila před volbami. Myslím si, že je důležité, že se nemusí bát hlasovat s ČSSD a s KSČM, že důležité přece pro poslance je, jestli hlasuje o věci, nikoliv jestli hlasuje s někým. Já se tady odvolávám také na slib poslance, který jsme všichni skládali.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP