(10.20 hodin)

Poslankyně Zuzka Bebarová-Rujbrová: Děkuji, pane místopředsedo. Kolegyně a kolegové, ústavní zákon o všelidovém hlasování neboli o obecném referendu je, jak většina z vás pamatuje, evergreenem Poslanecké sněmovny. Opakovaně jej předkládal jak klub KSČM, tak i poslanci sociální demokracie. Až dosud přijat nebyl. Schválen byl pouze zákon o jednorázovém monotematickém referendu v souvislosti s přistoupením České republiky k Evropské unii, a to zákonem č. 515/2002.

Domníváme se, že občané v zastupitelské demokracii, kterou Česká republika je, by měli mít možnost alespoň v těch nejzásadnějších otázkách rozhodování o vnitřních záležitostech života, společnosti nebo i o zahraniční politice státu se na tomto rozhodování podílet. Z toho důvodu vám předkládáme návrh ústavního zákona, který obecně stanoví, že občané České republiky v referendu mohou rozhodnout o těchto zásadních otázkách vnitřní nebo zahraniční politiky státu.

Současně počítáme i s negativním vymezením otázek, které by k rozhodování v referendu předloženy být nemohly. Počítáme s tím, že k vyvolání referenda by docházelo z iniciativy stanoveného počtu poslanců nebo senátorů, vlády České republiky, ale také z iniciativy občanů, kteří by formou petice podepsané stanoveným počtem občanů mohli vznést požadavek na to, aby se mohli k zásadním otázkám vnitřní nebo zahraniční politiky České republiky vyjádřit.

Kolegyně a kolegové, zastupitelská demokracie umožňuje občanům se vyjádřit jednou za čtyři roky ve volbách. Rozhodnou o tom, komu dají svůj hlas, a následně jsme to my, zastupitelské sbory, které za ně všechna další zásadní rozhodnutí činí. Jsme přesvědčeni, že důvodem klesajícího zájmu občanů o politické dění je i skutečnost, že nemají možnost sami v otázkách, které se jich bytostně dotýkají, říci svůj názor a tento názor potom prosadit, pokud jde o názor většinový. Pokud podpoříte návrh zákona, který vám předkládáme, jsme přesvědčeni, že kromě toho, že zlepší vazbu mezi občany a politiky, také nám poskytne potřebnou sebereflexi, abychom se občanů neptali pouze jednou za čtyři roky na jejich názor.

V těchto dnech, jak jistě víte, se občané vyjadřují, a to formou petic i jiných prostředků, k otázce možnosti umístění části raketové základny na území České republiky. Je to jedno z témat, ke kterému by nepochybně, ať už formou petic nebo z naší iniciativy, měli naši voliči zájem se vyjádřit, a byli bychom rádi, aby zákon, který zde otevíráme, jim k tomu dal prostor. Nebojme se názoru občanů, nebo možná, pokud k tomu dojde až za čtyři roky, občané svůj názor projeví a nebudou si přát, abychom právě my za ně rozhodovali věci, které si představují rozhodovat jinak.

Děkuji vám.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji. Nyní prosím, aby se slova ujal zpravodaj pro první čtení. Byl jím určen pan poslanec Jiří Polanský, takže bych ho požádal, aby přednesl své stanovisko k tomuto prvnímu čtení zákona. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jiří Polanský: Vážený pane předsedající, vážený pane premiére, vážené poslankyně, vážení poslanci, jako zpravodaj Sněmovny pro návrh ústavního zákona o celostátním referendu a o změně ústavního zákona č. 1/1993 Sb., Ústava ČR, ve znění pozdějších předpisů, předkládám toto stanovisko.

Od vzniku samostatné České republiky, jak již řekla i moje předřečnice, bylo předloženo několik návrhů ústavních zákonů o obecném referendu a žádný z nich nebyl přijat. Návrh tohoto zákona, ta předloha, kterou máte před sebou, v podstatě kopíruje poslední předložený návrh zákona, kterým byl sněmovní tisk 914, což byl vládní návrh v minulém volebním období, který byl zamítnut v Senátu.

Návrh projednávaného zákona je v souladu s právem Evropské unie a nemá dopad na státní ani jiné veřejné rozpočty.

Předesílám, že v rozpravě v příslušném procesním místě budu navrhovat, aby tento návrh zákona byl zamítnut.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji. Nyní můžeme přikročit k obecné rozpravě. Otevírám obecnou rozpravu. Do ní se mi nejdříve přihlásil pan ministr Cyril Svoboda a pak se hlásí premiér Mirek Topolánek. Prosím, nyní má slovo ministr Svoboda.

 

Ministr vlády ČR Cyril Svoboda Vážený pane místopředsedo, kolegyně, kolegové, vláda zaujala k tomuto návrhu zákona negativní stanovisko, nikoliv však proto, že by odmítala referendum (smích a potlesk zleva), ale proto, že koncepčně tento návrh zákona je napsán naprosto chybně, neboť to, na čem je shoda, a aby to byl ústavní zákon, který projde oběma komorami, musí jít na koncepci, kterou navrhujeme, totiž koncepci, že zákon o referendu se bude týkat přesně vymezené jasně položené otázky. Ta koncepční chyba tohoto zákona spočívá v tom, že se říká, že to referendum může být o jakékoli zásadní otázce vnitřní či zahraniční politiky. Není tam nikde definice, co se tím rozumí, není předložen prováděcí zákon a prezident republiky podle tohoto paskvilu může rozhodnout o tom, že to referendum nebude, a obrátí se to k Ústavnímu soudu. Ústavní soud nemá o čem rozhodnout, protože nejsou žádná kritéria v tom ústavním zákoně a prováděcí zákon nebyl předložen.

Zkrátka, je to napsáno naprosto chybně. Jestliže chceme referendum, pojďme se dohodnout na koncepci, která je přijatelná pro všechny. Referendum o přesně vymezené otázce. Totiž, je potřeba, aby za každé rozhodnutí někdo nesl zodpovědnost. V zastupitelské demokracii nesou odpovědnost konkrétní poslanci a poslankyně, konkrétní politické strany a konkrétně se ví, co kdo zastává, jakou odpovědnost za to či ono rozhodnutí přijímá. Přenášet obecně odpovědnost na lid znamená zbavit se nebo utíkat od této zásadní politické odpovědnosti.

Rozumím proto, že referendum, které má jasně danou přesnou otázku, znamená, že je tady společná vůle obrátit se k občanům v přímé demokracii, a to se podle mého názoru má týkat pouze nejzásadnější otázky existence suverenity našeho státu, nikoliv každé otázky.

Proto tento návrh, který bychom, doufám, neschválili, pomůžeme české demokracii. Jeho schválením si pouze zkomplikujeme život.

To je všechno, děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Já se omlouvám, jestli dovolíte, než dám slovo, požádal bych paní místopředsedkyni Němcovou, kdyby mě na chvilku zastoupila. Já se vyvolám a pokusím se zareagovat několika větami na vystoupení pana Svobody.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP