Pokračování schůze Poslanecké sněmovny
14. března 2007 v 9.02 hodin

Přítomno: 188 poslanců

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Přeji dobré ráno. Zahajuji další jednací den 13. schůze Poslanecké sněmovny. Nejdříve vás požádám, abyste se všichni přihlásili identifikačními kartami. Kdo nemá kartu, prosím, abyste to sdělili a požádali o vydání náhradní karty.

Mám zde omluvy. Stále je omluven poslanec Jan Hamáček, až do 16. března z rodinných důvodů Tomáš Kvapil, nemocen je Ladislav Mlčák a Miloš Patera. Na služební cestě v zahraničí je Karel Šidlo.

Členové vlády se také omlouvají: ministr Václav Jehlička, Tomáš Julínek, v Senátu je Jiří Pospíšil. Karel Schwarzenberg je přítomen, takže může předkládat zákony.

Dnešní jednací den bychom měli zahájit bodem 25 a pak budeme pokračovat body z bloku prvních čtení. Připomínám, že jako první body odpoledního jednání jsme zařadili body 13 a 12.

Než začneme projednávat zákony, hlásí se o slovo pan poslanec Benda. Prosím, abychom se utišili. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Marek Benda: Vážený pane místopředsedo, vážený pane předsedo vlády, vážené dámy a pánové. Mám tři návrhy, z toho první dva jsou čistě technické.

Na žádost pana ministra spravedlnosti, který teď něco předkládá v Senátu, bych vás požádal, zda by bylo možno bod č. 10, novela zákona o úpadku, zařadit jako třetí bod dnešního odpoledne a bod č. 22, tisk 79, smlouva s OSN o zapůjčení vězeňského personálu, na pátek 16. 3. jako třetí bod dopoledne. To jsou technické návrhy.

Dále mám jeden meritorní návrh, a to vypustit bod 17, návrh poslanců Zuzky Rujbrové, Vojtěcha Filipa, Stanislava Grospiče, Pavla Kováčika a dalších na změnu ústavy - zjednodušeně řečeno, celostátní referendum. Navrhuji, abychom tento bod na této schůzi neprojednávali. Pokládám za nezbytné, aby nejprve došlo ke shodě vládní koalice, zda a v jaké podobě referendum je nebo není možné schválit. Pokud k tomu nedojde, bude to opět jen zbytečná exhibice a pokřikování o radarových základnách. Navrhuji tento bod vypustit a počkat na případný vládní návrh.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Další se přihlásil do rozpravy k programu pan poslanec Kováčik. Prosím, pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Pavel Kováčik: V souvislosti s programem, který jsme tady včera probírali, v souvislosti s některými body jsme potom v televizi byli svědky různých tvrzení, z nichž mi hluboce utkvělo v paměti ono Krylovo "když vrah o morálce káže" - cituji pana předsedu vlády. Teď jsme svědky další snahy o zavírání huby těm, kteří mají jiný názor než dosavadní vládní koalice. Nemyslím, si, že bychom měli zrovna potřebu občanů vyjádřit svůj názor v referendu umlčovat tím, že to prostě vyhodíme z programu, protože vláda nemá ještě pořádně vyjasněno, jakým způsobem k tomu přistoupí. Vláda má vyjasněno! Vláda nechce referendum, vládní strany, zejména ODS, jsou nepřáteli referenda - v tomto směru zase použiji jinou parafrázi na nepřátele lidu - a proto za každou cenu se chtějí vyhnout byť jen zmínce o tom, že je tady docela značná část občanů, kteří si přejí rozhodnout sami přímo o tom, jestli bude na našem území americká základna, nebo nebude.

Dost často nám je vyčítáno, že jsme mlčeli, když tady byla sovětská vojska. Právě proto, že jsou tady zkušenosti s tím, že tady byla noha cizího vojáka (ohlas v sále), již nechceme, aby v České republice noha dalšího cizího vojáka kdykoliv byla, zejména pokud to není ani v zájmu České republiky, a dokonce ani v zájmu Evropy jako takové, ale výhradně v zájmu ochrany území tisíce kilometrů vzdáleného státu.

Velmi ostře se ohrazuji proti těmto snahám. Klub KSČM nepodpoří vyřazení z programu nejen proto, že je předkladatelem toho návrhu zákona, ale především proto, že právo občana na přímé vyjádření se musí být zachováno. Děkuji za pozornost. (Potlesk části poslanců.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Já jsem viděl jako dalšího pana poslance Tluchoře. Ale může pan poslanec Vilímec, zvlášť pokud má… Takže pan poslanec Vilímec má další návrh.

 

Poslanec Vladislav Vilímec: Vážený pane místopředsedo, vážená Sněmovno, vážená vládo, navrhuji doplnění pořadu této schůze o druhé a třetí čtení vládního návrhu zákona o státní dluhopisovém programu na úhradu jistin státních dluhopisů odkupovaných z trhu v roce 2007.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP