(18.40 hodin)

Poslanec Ladislav Šustr: Děkuji. Já mám podobnou starost. Děkuji novinářům, že mě upozornili.

V hlasování 21 mám napsáno áčko, hlasoval jsem proti. Nezpochybňuji hlasování. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám také. Doufám, že stihneme ještě ve zbývajícím čase projednat ještě další bod. Je to

 

8.
Vládní návrh zákona o státním dluhopisovém programu
na úhradu jistin státních dluhopisů odkupovaných z trhu v roce 2007
/sněmovní tisk 144/ - prvé čtení podle § 90 odst. 2

 

Upozorňuji, že je navrženo, abychom s návrhem zákona vyslovili souhlas již v prvém čtení, ale bylo zároveň předloženo veto klubu poslanců ČSSD, které tomuto postupu brání.

Prosím tedy, aby z pověření vlády návrh uvedl ministr financí Miroslav Kalousek.

Prosím o klid v jednací síni!

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Děkuji za slovo. Paní předsedající, vážené dámy, vážení pánové, dovolte, abych se pokusil obrátit vaši pozornost k problematice méně vznešené, a sice k vydání dluhopisového programu.

Návrh tohoto zákona, který navrhuje vydat emisi dluhopisů v částce desíti miliard pro odkup dluhopisů během roku 2007, nijak nezvyšuje celkovou úroveň státního dluhu. Naopak jsem přesvědčen, že výrazným způsobem zefektivní a sníží náklady na správu státního dluhu. Vláda chce vlastně poprvé v historii přistoupit k praxi, která je běžná v zemích OECD, kdy odkupuje na trhu vydané státní dluhopisy ještě před dobou jejich splatnosti. Cílem těchto zpětných odkupů je především omezení refinančního rizika, současně tím může být hodně podpořena i likvidita státní pokladny, povzbuzen trh a v neposlední řadě může být využito situace, kdy státní dluhopisy jsou na trhu odkupitelné za velmi mírnou cenu.

Vzhledem k tomu, že se jedná o technickou novelu, která nijak nemění právní prostředí, dovolila si vláda požádat o projednání v režimu § 90 jednacího řádu. Respektuje samozřejmě veto, které zaznělo, a rád bych podpořil návrh, který - doufám - padne na snížení doby projednávání na co nejkratší možnou lhůtu, protože se jedná opravdu o jednoduchý tříparagrafový návrh zákona.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane ministře. Prosím o slovo zpravodaje pro prvé čtení pana poslance Vladislava Vilímce.

Ale ještě než mu udělím slovo, ještě jednou důrazně žádám všechny členy Poslanecké sněmovny, aby seděli ve svých lavicích a věnovali svou pozornost projednávanému bodu. V opačném případě vás žádám, abyste opustili jednací síň.

 

Poslanec Vladislav Vilímec: Děkuji. Vážená paní předsedající, vážená Sněmovno, vážená vládo, budu stručný, poněvadž čas se velmi nachýlil. Skutečně se jedná v tomto případě, v případě návrhu zákona o státním dluhopisovém programu na úhradu jistin státních dluhopisů odkupovaných z trhu v roce 2007, o technickou novelu.

Důvodová zpráva uvádí, že pro splácení jistin státních dluhopisů vydávaných k financování státního dluhu musí Ministerstvo financí nashromáždit enormní hotovost, aby mohlo splátky jednorázově splatit. Pro aktivní podporu likvidity jsou proto mimo jiné používány i techniky, zpětné odkupy před dobou splatnosti z výnosů nově emitovaných dluhopisů. Je to technika běžná, jak již zmínil pan ministr, běžná v zemích OECD.

Cílem těchto operací - opět bych se opakoval - je omezit refinanční riziko a samozřejmě také podpořit likviditu státní pokladny.

Podotýkám, že v letošním roce jsou splatné dvě emise dluhopisů v celkové výši 42 miliard 983 milionů korun. Úrokové náklady a poplatky spojené s provedením těchto zákonů jsou rozpočtovány v kapitole státní dluh a zákon sám o sobě nemá přímý dopad na deficit státního rozpočtu. Jedná se pouze o profinancování státního dluhu.

Myslím, že skutečně existuje důvod pro rychlé schválení tohoto zákona, a určitě budu v podrobné rozpravě navrhovat zkrácení lhůty pro projednání návrhu zákona na dva dny.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji panu zpravodaji. Otevírám obecnou rozpravu. Písemnou přihlášku nemám žádnou. Prosím o vaše případné přihlášky z místa. Není-li taková - pan kolega zpravodaj se hlásí, Vladislav Vilímec, v rámci obecné rozpravy.

 

Poslanec Vladislav Vilímec: Děkuji, paní předsedající. Jak jsem již uvedl ve své zprávě předkladatele, navrhuji vzhledem k tomu, že bylo uplatněno veto k projednání zákona podle § 90 odstavec 2 jednacího řádu, navrhuji zkrátit lhůtu k projednání ve výborech na dva dny. Je to důležité právě z toho důvodu, aby tento zákon, který je ryze technický a je spojen s financováním státního dluhu, bylo možné projednat ještě na této schůzi Sněmovny.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Zeptám se, zda se ještě někdo další hlásí do rozpravy. Není nikdo takový. Končím obecnou rozpravu.

Přikročíme k návrhu na přikázání výboru k projednání. Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání rozpočtovému výboru. Má někdo jiný návrh? Není tomu tak. Přistoupíme k hlasování.

 

O přikázání rozhodneme v hlasování pořadové číslo 42, které zahajuji. Kdo je pro přikázání? Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 42 přítomno 167, pro 147, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

A nyní je před námi hlasování o návrhu na zkrácení lhůty k projednání ve výboru, a to na dva dny.

Zahajuji hlasování pořadové číslo 43. Kdo je pro tento návrh na zkrácení lhůty? Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 43 přítomno 168, pro 117, proti 8. Návrh byl přijat.

 

Konstatuji, že návrh byl přikázán k projednání výboru rozpočtovému a se souhlasem navrhovatele byla zkrácena jeho lhůta k projednání na dva dny. Tím končí projednávání tohoto bodu.

 

A ještě zahájím další bod

 

9.
Vládní návrh zákona o státním dluhopisovém programu na úhradu
části rozpočtovaného schodku státního rozpočtu České republiky na rok 2007
/sněmovní tisk 148/ - prvé čtení podle § 90 odst. 2

 

I v tomto případě, přestože bylo navrženo, abychom s návrhem vyslovili souhlas v prvém čtení, je předloženo veto poslanců klubu ČSSD, proto se tímto způsobem projednání řídit nemůžeme.

Slovo úvodní patří ministrovi financí Miroslavu Kalouskovi.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Děkuji, paní předsedající. Dámy a pánové, budu velice stručný, protože v tomto případě se jedná bohužel již o velmi standardní operaci, která zvýší státní dluh na 899 miliard na konci roku 2007. Poslanecká sněmovna schválila návrh státního rozpočtu na rok 2007 a rovněž schválila úhradu rozpočtovaného schodku ve výši 91,3 miliardy, a to tak, že 4,6 miliardy bude uhrazeno zvýšením stavu přijatých dlouhodobých úvěrů a změnou stavu na účtu státních finančních aktiv, 86,5 miliardy bude hrazeno emisí státního dluhopisového programu, jehož vydání je vám navrženo v zákoně, který navrhuje vydat dluhopisy v tomto objemu v délce splatnosti 35 let.

Vzhledem k tomu, že s úhradou schodku tímto způsobem již Poslanecká sněmovna souhlasila, vyslovila souhlas dominantním počtem hlasů, domnívali jsme se, že je možné postupovat podle § 90, nicméně respektujeme veto a opět bych podpořil - padne-li - návrh na výrazné zkrácení lhůty.

Děkuji za pozornost.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP