(16.00 hodin)

Poslanec Pavel Kováčik: Pane předsedo, vážená vládo, paní a pánové, dostáváme se do situace, kdy se budeme přetahovat v podstatě o nic. V historii Poslanecké sněmovny, a to i té vzdálenější, i té bezprostředně blízké, čili v uplynulých volebních obdobích, jsme určitým způsobem přijali jakýsi úzus, kdy hlasování může být zpochybněno. Já bych připustil výklad pana kolegy Plevy, který jinak má většinou správné trefy do černého, co se týká těchto zvyklostí a jednacího řádu, ale tentokrát bych ten výklad pana kolegy Plevy připustil, kdyby to bylo třeba pozítří, nebo zítra, nebo až dneska večer, nebo tak nějak. Ale vzhledem k tomu, že je to bezprostředně, to znamená při následujícím bodu, pak, přátelé, nezlobte se, ale výklad pana Plevy nemohu přijmout. Prosím pana předsedu, aby ono hlasování o tom zpochybnění zahájil. A i já se omlouvám za to, že došlo tady k onomu drobnému pochybení. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji. Dám hlasovat o námitce pana poslance Exnera, že zpochybňuje hlasování pořadové číslo 10, kde tedy hlasoval ano, a na sjetině má křížek.

Kdo s touto námitkou souhlasí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti? Děkuji.

V hlasování pořadové číslo 14 z přítomných 186 poslankyň a poslanců pro návrh 94, proti návrhu 42. Konstatuji, že tato námitka byla přijata.

 

Nyní budeme tedy hlasovat znovu o návrhu pana poslance Zaorálka. Je to návrh 2, pozice České republiky v jednání o Smlouvě o ústavě pro Evropu a příprava českého předsednictví v EU v 1. polovině roku 2009.

Kdo s tímto návrhem souhlasí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 15 z přítomných 187 poslankyň a poslanců pro návrh 91, proti 71. Konstatuji, že s tímto návrhem nebyl vysloven souhlas.

 

Hlásí se pan poslanec Rafaj. Vážený pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Petr Rafaj: Vážené kolegyně, vážení kolegové, rád bych zpochybnil hlasování číslo 12. Hlasoval jsem ne, a mám tam ano. Chtěl jsem to zpochybnit ihned po hlasování, ale kdyby jiní nezpochybňovali zpochybněné hlasování, tak bych se k tomu dostal.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Pane poslanče, prosím vás posečkejte ještě u mikrofonu. Jedná se tedy o návrh bodu 6, tisk 15, zařazení bodu Ústav paměti národa. Pane poslanče, týká se to tohoto hlasování? Ano.

Takže zahajuji hlasování. Kdo souhlasí s námitkou, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 16 z přítomných 187 poslankyň a poslanců pro návrh 111, proti 18. Konstatuji, že námitka byla přijata.

 

Nyní budeme hlasovat znovu o zařazení bodu č. 6, sněmovní tisk 15, Ústav paměti národa - druhé čtení.

Kdo s tímto návrhem souhlasí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 17 z přítomných 187 poslankyň a poslanců pro návrh 95, proti návrhu 86. Konstatuji, že i s tímto návrhem nebyl vysloven souhlas. (Výkřiky z pravé části jednací síně: Byl!) Omlouvám se, byl vysloven souhlas.

 

Takže nyní budeme hlasovat o další části návrhu pana poslance, a to je zařadit bod 33 jako třetí čtení bodu Ústav pamětí národa.

Kdo s tímto návrhem souhlasí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 18 z přítomných 187 poslankyň a poslanců pro návrh 95, proti 87. Konstatuji, že i s tímto návrhem byl vysloven souhlas, s tím, že pokud bude lhůta dodržena, pak tedy se může projednávat třetí čtení.

 

Pan poslanec Benda chce vystoupit.

 

Poslanec Marek Benda: Jenom upozorňuji, že jsem ve svém návrhu žádal Sněmovnu, aby to druhé čtení bylo pevně zařazeno na pátek dopoledne. Z vašeho projevu jsem to úplně nezaregistroval. Teď jde o to, aby to mohly stihnout projednat ty dva příslušné výbory. Čili si myslím, že by se ještě o této části návrhu mělo hlasovat.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Dobře, já se za to omlouvám, protože při tomto hlasování došlo ke zmatkům a já jsem opomněl toto sdělit. Ale předtím vystoupí pan místopředseda Filip. Pane místopředsedo, máte slovo.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Pane předsedo, pane premiére, dámy a pánové, myslím, že tento návrh je nehlasovatelný, protože podle § 57 zákona o jednacím řádu je potřeba k tomu mít příslušné tisky. Pokud bude ale poslední výbor zasedat ve čtvrtek, tak příslušný tisk nebudeme mít 24 hodin předem. Čili tento návrh je nehlasovatelný, který předložil pan Marek Benda.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Pan poslanec Benda.

 

Poslanec Marek Benda: To prosím není pravda. Poprosím pana místopředsedu Filipa, aby si důkladněji přečetl jednací řád. Upřímně řečeno, usnesení výboru vůbec nemusí existovat. Výbory vyčerpaly lhůtu, kterou jim Sněmovna k tomu dala, a Sněmovna může samozřejmě zařadit. To, o čem pan místopředseda vlády mluví, se týká sněmovních tisků, které přicházejí zvenku. Pardon - místopředseda parlamentu. Případně stanovisek vlády, netýká se to usnesení výborů.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, bude jednodušší, když o tomto budeme hlasovat, že tedy bod č. 6 zařadíme na pátek 16. 3. jako první bod.

Kdo s tímto návrhem souhlasí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 19 z přítomných 187 poslankyň a poslanců pro návrh 99, proti návrhu 82. Konstatuji, že bod 6 jsme zařadili na pátek 16. 3. jako první bod dopoledního jednání.

 

Nyní budeme hlasovat o návrzích pana poslance Kováčika, který přednesl dva návrhy. První návrh je zařadit do bloku voleb návrh na volbu předsedy stálé delegace OBSE.

Kdo s tímto návrhem souhlasí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 20 z přítomných 186 poslankyň a poslanců pro návrh 100, proti 8. Konstatuji, že do bloku voleb byla zařazena volba předsedy stálé delegace OBSE.

 

Další návrh pana poslance Kováčika byl návrh usnesení Poslanecké sněmovny, a to: Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky žádá předsedu vlády, aby vzhledem k probíhajícímu trestnímu stíhání odvolal z vlády ČR vicepremiéra, ministra pro místní rozvoj Jiřího Čunka.

Kdo s tímto návrhem usnesení souhlasí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Jde o zařazení bodu, samozřejmě. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 21 z přítomných 186 poslankyň a poslanců pro návrh 94, proti 72. (Ojedinělý potlesk z levé části jednací síně.)

 

Hlásí se pan ministr Gandalovič.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP