Začátek schůze Poslanecké sněmovny
7. února 2007 ve 14.00 hodin

Přítomno: 192 poslanců

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády. Já bych vás poprosil, abyste ukončili rozhovory, rozpustili hloučky a laskavě se usadili na svá místa. Mám na mysli i pana ministra Cyrila Svobodu, pana poslance Tomáše Kvapila, i když na mě vyplazuje jazyk, to mně nevadí. Ale poprosil bych, abyste se skutečně usadili a ztišili.

Zahajuji 12. schůzi Poslanecké sněmovny a všechny vás vítám. Schůzi jsem svolal podle § 51 odst. 4 našeho jednacího řádu na základě žádosti 52 poslanců. Pozvánka vám byla rozeslána ve čtvrtek 1. února.

Prosím, abyste se všichni přihlásili identifikačními kartami a oznámili mi, kdo má náhradní kartu nebo kdo žádá o její vydání.

 

Nyní přistoupíme k určení ověřovatelů této schůze. Navrhuji, abychom určili poslankyni Lucii Talmanovou a poslance Jaroslava Krákoru. Má někdo jiný návrh? Jiný návrh neeviduji. Proto o tomto návrhu budeme nyní hlasovat.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro tento návrh, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti? Děkuji.

V hlasování pořadové číslo 1 z přítomných 172 poslankyň a poslanců pro návrh 164 proti 3. Konstatuji, že jsme ověřovateli 12. schůze Poslanecké sněmovny určili poslankyni Lucii Talmanovou a poslance Jaroslava Krákoru.

 

Sděluji, že do zahájení schůze požádali o omluvení své neúčasti na jednání tito poslanci: pan poslanec Severa, pan poslanec Tlustý, pan poslanec Kafka, pan poslanec Kasal, pan poslanec Kratochvíle, paní poslankyně Mallotová, pan poslanec Liška. Z členů vlády pan ministr Julínek, Schwarzenberg Karel a pan ministr Jehlička Václav.

Paní poslankyně Jakubková má náhradní kartu č. 8.

Pan poslanec Liška je přítomen, ale já to mám napsáno v prezidiálce, takže jsem to přečetl z prezidiálky.

Nyní přistoupíme ke stanovení pořadu 12. schůze, jehož návrh je uveden na pozvánce. Připomínám, že podle § 54 odst. 7 zákona o jednacím řádu rozhodne Sněmovna pouze o pořadu uvedeném v žádosti. Nelze tedy navrhovat změnu nebo doplnění pořadu. Rovněž tak nelze rozšiřovat schválený pořad.

Vidím, že o slovo se hlásí pan předseda poslaneckého klubu sociální demokracie a pak eviduji přihlášku pana místopředsedy Zaorálka. Prosím, pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Michal Hašek: Děkuji. Pane předsedo Poslanecké sněmovny, vážená vládo, kolegyně a kolegové, scházíme se v čase, který je určen jinak k jednání řádné schůze Poslanecké sněmovny, ale scházíme se na schůzi mimořádné. Tuto schůzi iniciovali poslanci sociální demokracie a já jsem byl pověřen naším poslaneckým klubem, abych sdělil Poslanecké sněmovně a české veřejnosti, proč volíme tento mimořádný způsob.

Odpověď je jednoduchá. Když získala důvěru způsobem, který nebudu komentovat, protože už byl předmětem řady komentářů z tohoto řečniště, tato vláda, tak mimo jiné nabídla širokou komunikaci opozici. A řekla, že v těchto velmi těsných hlasovacích poměrech v Poslanecké sněmovně stojí o silnou kontrolní roli opozičních poslanců z opozičních parlamentních stran. My jako opoziční poslanci nemáme příliš mnoho příležitostí, jak tuto svoji kontrolní roli vůči vládě uplatňovat. A jednou z těchto možností je navrhnout zařazení bodu do řádné schůze Poslanecké sněmovny. To jsme, dámy a pánové, na začátku minulého týdnu učinili. Chtěli jsme, aby Poslanecké sněmovna projednala bod Informace o jednání s vládou Spojených států ve věci americké radarové základny. Hlasy koalice odmítnuto. Chtěli jsme, aby Poslanecká sněmovna dostala informaci vlády a pana premiéra ve věci postoje České republiky k projednávání evropské ústavní smlouvy. To bylo inspirováno sdělením, že pan premiér jmenoval pana Zahradila svým zmocněncem pro toto jednání. Zařazení tohoto bodu na začátku minulého týdne hlasy koaličních poslanců zamítnuto. Konečně jsme také navrhovali minulé úterý zařazení dalšího bodu, a to byl vznik vyšetřovací komise Poslanecké sněmovny - zkráceně - k některým policejním kauzám ve vazbě na takzvanou Kubiceho zprávu. Opět hlasy koaličních poslanců a poslankyň zamítnuto.

Takto si, dámy a pánové, představujete umožnění důstojné opoziční role opozičních poslanců! Takto si představujete diskusi, ve které budeme moci alespoň na parlamentní půdě klást základní otázky! (Hlasy z řad koalice: Ano.) Z vašich lavic se teď ozývá "ano". (Výkřik z řad koaličních poslanců: Nekřič na nás!) Z vašich lavic se teď ozývá "ano", dámy a pánové.

Já bych poprosil, pane předsedo, zda byste mohl vysvětlit panu poslanci Hanušovi, jakou formou se oslovuje řečník v Poslanecké sněmovně.

Podle našeho názoru, dámy a pánové, je minimem slušnosti umožnit alespoň zařazení bodů, v rámci kterých se pak může vést korektní debata a které potom skončí hlasováním o navržených usneseních. Bohužel, pokud nejsou body zařazeny, tak nám není umožněno diskutovat a není umožněno vyjádřit názor v hlasování a v příslušných usneseních.

Za malou chvíli budete moci z hlediska své nějaké koaliční převahy jednoduchým způsobem tuto schůzi skrečovat tím, že budete hlasovat proti programu schůze. Je to vaše vizitka, dámy a pánové v koaličních lavicích. Pokud nechcete umožnit opozici alespoň otevření parlamentní rozpravy o tak závažných tématech, jako jsou předchozí tři body, které jsem zmiňoval, a s ohledem na to, že před několika desítkami minut Senát Parlamentu České republiky zbavil imunity prvního místopředsedu vlády pana Jiřího Čunka, tak čtvrtým bodem, který je v návrhu pořadu, je i informace pana premiéra a pana Čunka v této věci. My bychom rádi znali stanovisko pana premiéra a pana Čunka k této situaci. Je to poprvé v polistopadové historii, kdy vysoký ústavní činitel, jakým bezesporu první místopředseda vlády je, byl zbaven parlamentní komorou imunity, a chceme vidět, jak se bude celá věc dále vyvíjet, jaký je na to váš aktuální pohled.

Takže, dámy a pánové, hlasování o návrhu - elektronické - trvá 20 vteřin. To bude 20 vteřin zkoušky skutečné demokracie. To bude 20 vteřin na to, aby třeba pan předseda vlády použil svůj prst na něco jiného než na gesta, kterými tady minulý týden častoval opozici.

Dámy a pánové, já vás žádám jménem poslaneckého klubu sociální demokracie, abyste hlasovali pro program této schůze a abyste umožnili nám a naším prostřednictvím české veřejnosti, aby mohly být projednávány tyto body a samozřejmě aby k nim parlament mohl zaujmout příslušné stanovisko. (Potlesk v levé části sálu.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP