(17.30 hodin)
(pokračuje Gandalovič)

V tu chvíli Lesy měly kontroly zhruba jen nad polovinou vytěženého dříví. Vezmeme-li v úvahu to, že Lesy České republiky hospodaří zhruba na polovině všech lesů v České republice, byla to čtvrtina objemu dříví, které se v České republice obchodovalo.

Musím zdůraznit, že v EU není možné zakazovat export nebo jakkoli blokovat mezinárodní obchod se dřevem, to by se setkalo s velkými opatřeními ze strany Evropské komise, ale je pravda, že moudrou obchodní politikou mohou Lesy ČR dát větší prostor regionální ekonomice.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Pane poslanče, máte doplňující dotaz? Prosím, předložte jej.

 

Poslanec Vladimír Hink: Dnes vydal antimonopolní úřad předběžné opatření, kterým zabraňuje Lesům ČR podepsání smluv s výherci loňským tendrů. Došlo k výrazným pochybením v tendrech na těžbu dříví?

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Pan ministr vám odpoví.

 

Ministr zemědělství ČR Petr Gandalovič Předběžné opatření antimonopolního úřadu je odůvodněno podezřením z nedodržení zákona o zadávání veřejných zakázek, především v dodržení časových lhůt vyhlášených výběrových řízení a dále v otázce kvalifikace účastníků. Toto jsou zákonné podmínky. Firma provede rozbor těchto zákonných podmínek.

Říkám otevřeně, že v současné době největší objem těžby se realizuje na územích postižených kalamitou, a v územích, která nebyla postižena kalamitou, bude muset být úmyslná těžba významně snížena, protože u nich by faktický objem těžby za Lesy ČR výrazně přesáhl plánovaný roční objem. Jinými slovy říkám, že i v územích, která nebyla postižena kalamitou, nebude podnik Lesy ČR připraven a ani schopen původní předpokládaný objem dodržet. Tím i určitá platnost nebo realizovatelnost těchto výběrových řízení by byla pochybná v každém případě.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Děkuji. Nyní dávám slovo panu poslanci Pavlu Vanouškovi, který interpeluje opět ministra Petra Gandaloviče, a to ve velmi aktuální věci bezpečnosti potravin. Pane poslanče, máte slovo. Připraví se paní poslankyně Milana Halíková.

 

Poslanec Pavel Vanoušek: Dámy a pánové, pane ministře, má interpelace se bude týkat bezpečnosti potravin, konkrétně onemocnění a úmrtí, ke kterým došlo po požití těchto potravin.

Podle informací, které jsem získal z Ministerstva zdravotnictví, v roce 2006 průběžně stoupal počet onemocnění listeriózou. Nemocnost vyvrcholila ve čtvrtém čtvrtletí, kdy bylo hlášeno 48 případů onemocnění. Celkem za rok bylo 80 onemocnění a v lednu letošního roku dalších 7. Na onemocnění zemřelo podle statistik Ministerstva zdravotnictví 14 osob, z toho 2 novorozenci. Novorozenecká listerióza byla identifikována ve 14 případech a byla zjištěna i u těhotných žen, a to rovněž ve 14 případech. Zdrojem nákazy byly potraviny, zejména zrající sýry, lahůdkářské výrobky, salámy a paštiky. Je známo, že vznik onemocnění z potravin není náhodný, je důsledkem porušování provozních, technologických a hygienických požadavků při výrobě a také selhání kontrolního systému.

Je zřejmé, že nebyla účinně prováděna kontrola u výrobců a že selhal i státní dohled příslušných orgánů. Je tedy na místě se zeptat, kde se stala chyba, že došlo k této situaci, zda měly kontrolní orgány informace o tom, jak nebezpečné potraviny se dostávají do prodeje, kde spatřuje Ministerstvo zemědělství jádro problému a jaká budou přijata opatření, aby se podobná situace neopakovala.

Jsem si vědom, že dotazů je poměrně dost a možná že si celá záležitost zaslouží širší analýzu. Proto interpelaci zpracuji ještě v písemné podobě, aby mohlo být zodpovězeno na všechny dotazy.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Pan ministr se pokusí ve své lhůtě odpovědět na rozsáhlou interpelaci. Pane ministře, máte slovo.

 

Ministr zemědělství ČR Petr Gandalovič Vážená paní předsedající, vážená Sněmovno, musím říci, že je mi nesmírně líto osob, které zemřely po požití nakažených potravin, a i těch, které prodělaly onemocnění. Na druhé straně je potřeba zdůraznit, že od začátku roku 2006 v souvislosti s přijetím nových norem EU, tzv. hygienického balíčku, je celý systém kontrol, který provádí Státní zemědělská a potravinářská inspekce, výrazně zintenzivněn. Stáváme se možná svědkem určitého paradoxu, kdy v roce, kdy se kontroly provádějí podle nového evropského systému, tady byly tyto zvýšené incidenty. Interpretace toho, proč k tomu došlo, přestože kontroly naběhly ve větším a intenzivnějším rozsahu, si možná vyžádá delší čas. Budu velmi rád, když na tomto tématu budu moci s vámi spolupracovat a informaci vám podat.

Jen chci zdůraznit, že frekvence nevyhovujících vzorků se dlouhodobě pohybuje kolem 2 %, a to i v době, kdy kontroly byly prováděny ještě starým, méně intenzivním systémem. Například od prosince 2006 do ledna 2007 provedla Státní zemědělská a potravinářská inspekce 1300 kontrol, bylo odebráno 250 vzorků a přišlo se na 2 % nevyhovujících vzorků. Následně byly ještě provedeny tzv. cílené kontroly ve 350 potravinářských podnicích. Opět nevyhovujících vzorků bylo zhruba 2,5 %.

Všechny dozorové orgány spadající pod resort zemědělství učinily taková opatření, aby možnost kontaminace potravin listeriózou snížily, a striktně a důsledně trvaly na dodržování výrobní a hygienické praxe. Jestliže někde u vyrobených potravin je zjištěna kontaminace listerií, zesílí se sledování tohoto druhu potravin a v případě nutnosti je tato potravina stažena z výroby i z prodeje. Rozhodně je třeba zde dbát i na příslušná pravidla úpravy potravin, což je odpovědností jednotlivých spotřebitelů.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Děkuji, pane ministře. Pane poslanče, přejete si položit doplňující otázku? Ano, máte slovo.

 

Poslanec Pavel Vanoušek: Není to doplňující otázka. Kvituji s povděkem to, co tady řekl pan ministr, že je ochoten v budoucnu věnovat tomuto problému zvýšenou pozornost. Vítám i nabídku na případnou spolupráci. Myslím si, že mohu posloužit dalšími náměty. S odpovědí jsem spokojen.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Děkuji. Slovo má paní poslankyně Milada Halíková, která bude interpelovat nepřítomného omluveného ministra Petra Nečase ve věci registračního řízení dle zákona 108. Paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Milada Halíková: Dámy a pánové, přednesu svůj příspěvek, přestože pan ministr Nečas není přítomen, protože jsem přesvědčena o tom, že jeho závažnost se týká desítek, resp. stovek poskytovatelů sociálních služeb, kteří se dostali do obrovské nejistoty a možná u nich dochází k naprosto neodůvodněným finančním ztrátám.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP