(17.20 hodin)
(pokračuje Bursík)

Můj předchůdce pan ministr Kalaš uzavřel takovou dobrovolnou dohodu s největším emitentem skleníkových plynů, s akciovou společností ČEZ, čili v tomto jsme myslím v linii.

Já vás rád zvu k dialogu, ale my nemůžeme ani z důvodů politických, ale ani faktických vzít zpět náš návrh na národní alokační plán dvě, protože jsme ho předkládali Evropské komisi s velikým zpožděním, hrozila nám za to sankce. A i kdyby vláda viděla důvod přehodnotit ten postup, propočítat emise znovu, přišla by na to, že tam některá čísla haprují (předsedající upozorňuje na čas), tak ani bychom neměli pro toto časový prostor. Čili bohužel nemohu tomuto požadavku vyhovět, ale jinak jsem otevřen k dialogu na toto téma.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Je tomu tak, časový prostor již neexistuje. Pan poslanec, přeje si doplnit otázku? Je tomu tak. Máte slovo.

 

Poslanec Karel Korytář: První otázka. Jak pan ministr správně pochopil, tak je jasné, že o naší alokační dohodě, v podstatě o té rozhodne Evropská komise.

V té druhé otázce - budete pokračovat jako Ministerstvo životního prostředí ještě v uzavírání dohod s dalšími velkými producenty, nebo skončíte jenom u ČEZ? Není to otázka jenom elektráren, ale je to otázka dalších producentů skleníkových plynů.

 

Místopředseda vlády a ministr životního prostředí ČR Martin Bursík: Tak určitě. My se obecně budeme snažit o partnerství a dialog se všemi producenty, kteří jsou v té příloze evropské směrnice o emisním obchodování, a velmi nám záleží na tom, k čemu výnosy z emisních povolenek budou využity. Ale to přeci záleží na té alokaci, to záleží na rozhodnutí Evropské komise, a to teprve nám vlastně poskytne informaci, jakým způsobem se dále zachovat. A nezávisle na emisním obchodování máme připraveny projekty jednak pro využití finančních prostředků z evropských fondů, které chceme zaměřit na jednotlivá opatření v oblasti energetických úspor, rozvoje obnovitelných zdrojů nejen pro výrobu elektřiny, ale i pro výrobu tepelné energie, chceme realizovat ten program náhrady 10 % nafty biopalivy, chceme podporovat další alternativní paliva, urychlit program, který schválila vaše vláda sociální demokracie pro využití stlačeného zemního plynu v dopravě, kde uzavřela dobrovolnou dohodu se společností RWE. Byli bychom rádi, kdyby ta síť čerpacích stanic tady byla rychleji, než bylo plánováno, i když i to byl úspěch, který ta předchozí vláda dosáhla.

Čili chceme skutečně segment po segmentu, téma po tématu jít a snažit se mobilizovat všude potenciál snižování emisí skleníkových plynů tak, aby ten náš příspěvek nebyl 12,2 tuny na osobu a rok, tak jako je nyní, ale abychom se dostali na průměr vyspělých evropských zemí anebo níže. A to samozřejmě souvisí s využíváním fosilních paliv pro výrobu energie a pro využívání v dopravě. Čili v tomto jsme naprosto v linii a věřte tomu, že to je jedna z priorit resortu životního prostředí. A děkuji za tu otázku a předkládám i spolupráci.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: I já děkuji. A nyní bude pan poslanec Ladislav Šincl interpelovat nepřítomného a řádně omluveného pana ministra Aleše Řebíčka ve věci pendolina a dopravního spojení. (Nepřeje si vystoupit.) Nebude, výborně.

V tom případě je na řadě pan poslanec Vladimír Hink se svojí interpelací na ministra Petra Gandaloviče ve věci politiky obchodu s dřevní hmotnou a připraví se pan poslanec Pavel Vanoušek.

 

Poslanec Vladimír Hink: Děkuji, paní předsedající. Vážený pane ministře, v roce 2006 proběhla změna politiky prodeje dřevní hmoty ze státních lesů. Zároveň v tomto roce bylo provedeno výběrové řízení na převážnou část objemu těžby dřeva a byla vybrána jedna firma, která dostala zakázku na více jak 70 procent objemu této těžby. Tím se dostala naše republika a hlavně malé a střední dřevozpracující podniky do velkých potíží, poněvadž tato firma převážnou část svého objemu vyváží do zahraničí. Tím, že tento objem vyváží do zahraničí, není na našem trhu žádná kulatina, žádná surovina a tito podnikatelé, většinou malí a střední, nemají na svou produkci. Musím podotknout, že na ně jsou navázány další tisíce lidí, malých živnostníků, drobných živnostníků, kteří taktéž na tuto politiku doplácejí.

Já bych nechtěl zmiňovat opatření, která zavedli na Slovensku, kdy Lesy Slovenské republiky zakázaly vývoz dřevní hmoty a podporují jaksi přidanou hodnotu na svoji surovinu. Něco obdobného je v Polsku, kde je podporována výroba ze dřeva, a ta je podporována 75 centy na jedno euro objemu.

Já bych se vás chtěl zeptat, pane ministře, zdali počítáte s tím, že může dojít k masovému propouštění, ale hlavně, že může dojít k tomu, že na jedné straně budeme dřevní hmotu vyvážet za nějakou sumu (předsedající upozorňuje na čas) a na druhé straně tuto hmotu budeme zpátky přivážet za podstatně vyšší ceny.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Odpoví vám pan ministr Petr Gandalovič. A ještě jednou prosím paní poslankyně a pány poslance, aby se snažili vejít do časového limitu a neochuzovali tak svoje kolegy v pořadí o případnou interpelaci.

Pane ministře, máte prostor pro odpověď.

 

Ministr zemědělství ČR Petr Gandalovič Vážená paní předsedající, vážená Sněmovno, já využiji interpelace pana poslance Hinka k tomu, abych mohl Sněmovnu informovat o situaci, která v Lesích ČR v současné době je. A pokusím se samozřejmě v závěru odpovědět i na předložené otázky.

Především chci říci, že když jsme se tady viděli v okamžiku hlasování o důvěře vládě, probíhal jeden z nejrozsáhlejších hurikánů na území ČR. Jak víte, vláda v následujících dnech vyhlásila nouzový stav a v jeho rámci Lesy ČR začaly s pracemi na odklizení kalamity, resp. zadaly jednotlivé zakázky na odklizení toho kalamitního dříví. A mohu vás ubezpečit, že ten proces byl rychlý, ale na druhé straně byl velmi otevřený a korektní.

V současné době tedy je uzavřen veškerý objem kalamitního dříví s jednotlivými dřevařskými firmami a musím říci, že věřím, že to i přispěje k určitému obnovení rovnováhy v tom regionálním trhu s dřívím, protože celá řada firem, které vyhrály zakázky na likvidaci kalamitního dříví, jsou firmy regionální.

Musím také říci, že k dnešnímu dni rezignoval generální ředitel státního podniku Lesy ČR, což před nás klade určitou novou situaci. Musíme samozřejmě zajistit vypsání výběrového řízení a konsolidaci managementu této firmy v nejbližší době, který bude mít potom za úkol fakticky pokračovat v těch zakázkách v oblastech, kde nebyla kalamita, a připravit zakázky na období řekněme tří až pěti let, to znamená tzv. střednědobé zakázky. Až tato výběrová řízení budeme připravovat, budeme velmi dbát na to, aby Lesy ČR měly daleko větší kontrolu nad obchodem s dřívím, než ji mají doposud.

Jak známo, ten současný systém, tzv. prodej na pařezu, jak se říká, to znamená přechod vlastnického práva k dříví v okamžiku těžby dotyčného kmene, vede tak trošku k tomu, že přidaná hodnota ve zpracování a obchodem dřívím byla více na straně těch, kteří se na tom podíleli, nikoliv Lesů ČR.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP