(16.00 hodin)
(pokračuje Grebeníček)

Ale při vystoupení senátora Mejstříka jsem měl pocit, že je tady snaha o likvidaci tolerance a v případě komunistů skoro o pokus o nastolení nového nevolnictví.

Dámy a pánové, někde jsem četl aforismus: Klerikální politik slovy tone v dobru, pod jazykem ukrývá inkviziční kobru. V žádném případě bych tento aforismus nepoužíval univerzálně právě proto, že jsem měl tu čest dnes slyšet kolegu Bublana. Ano, vzdělanost a tolerance byla v jeho vystoupení. Já jsem se narodil na jižní Moravě a vždycky jsem tolerantně vycházel, a korektně, se svými sousedy věřícími. (Hlasitá reakce napravo.)

A jestliže k tomu mohu ještě něco podotknout, tak si myslím, a zdá se, že pan senátor Mejstřík trpí chorobou, kterou by bylo možné nazvat syndromem antikomunistické arogance. Ale jeho závěr vystoupení přece jenom signalizuje, že i v jeho případě je možné zaznamenat úspěch, že by se mohl vyléčit.

Děkuji vám.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji. Slova se ujme paní poslankyně Čurdová. Připraví se pan poslanec Exner.

 

Poslankyně Anna Čurdová: Děkuji, pane předsedo. Vážené kolegyně a kolegové, já jsem si říkala, že už dneska nebudu muset za tento řečnický pult k tomuto tématu, nicméně pan senátor Mejstřík, kterému bych opravdu, ale už opravdu nerada dělala reklamu, mě vyprovokoval některými svými naprosto - a prosím vás, promiňte mi ten výraz, a já ho použiju - nehoráznými výroky, které zde zazněly.

Říká se, že opakování je matka moudrosti, takže mi dovolte, abych zopakovala, že oba dva svátky, jak Mezinárodní den žen, tak Den matek, vznikly ve Spojených státech amerických. Bohužel v minulých letech, zhruba ve 40. letech a potom po dobu čtyřiceti let v České republice byly nějakým způsobem zprofanovány. Nechtějte tady, pane senátore, prostřednictvím pana předsedajícího, abych tady rozebírala zneužití Dne matek. Možná že byste si jej měl sám historicky nastudovat, abyste věděl, o čem je řeč.

To vaše další - Mezinárodní den žen, než k němu bylo připojeno to slovíčko mezinárodní, tak jsem znova říkala, že se slavil za první republiky a byl svátkem sociálně demokratickým. A my jako sociální demokraté se snažíme o obnovení tohoto historického svátku od roku 1989 a snažíme se mu dát nový obsah. Tak nás, pane senátore, prostřednictvím pana předsedajícího, prosím, neurážejte! Protože každý z nás máme nárok na svůj názor. Vždyť přece o to šlo v roce 1989, když vy jste byl vůdcem této revoluce také jedním.

A dovolte mi ještě jednu poznámku, když jste tady hovořil o Latinské Americe. Já se považuji, že neumím příliš mnoho zacházet s počítačem, nicméně internet si otevřít umím. A vím, jakým způsobem latinskoamerické země, a teďka nebudu hovořit o těch, o kterých byste tady určitě stoprocentně hovořil vy, to znamená o Venezuele, o Kubě a o jiných, jakým způsobem přistupují k oslavám Mezinárodního dne žen. Oni v podstatě tento svátek uznávají a slaví i napříč politickým spektrem. To znamená, hlásí se k němu i strany napravo, protože prostě mají problémy, které potřebují řešit. To je o tom celém.

A je na nás, na celém politickém spektru odleva doprava, pokud tento svátek zanecháme, jakým způsobem mu dáme nový obsah. O tom by to mělo být, a ne o tom, jestli bude v kalendáři červeně, nebo černě.

Děkuji za pozornost. (Potlesk levé strany.)

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji. Slova se ujme pan poslanec Exner, připraví se pan poslanec Kubuš.

 

Poslanec Václav Exner: Dámy a pánové, členové vlády, pane senátore, poslanecký klub Komunistické strany Čech a Moravy každoročně sponzoruje a bere si patronát nad akcí, která se koná tady v Poslanecké sněmovně. Je jí obvykle seminář, jehož hlavními organizátory jsou ženské organizace, a na tomto semináři se probírá problematika žen, problematika nejrůznějších sociálních věcí, které se ženskou rolí jsou velmi jednoznačně spojeny. Obyčejně zveme na tuto událost všechny poslance a poslankyně, aby se jí také mohli zúčastnit a případně tam také projevit svůj názor k této problematice. Musím konstatovat, že účast obvykle mimo zástupce za Komunistickou stranu Čech a Moravy je velmi nízká. Také v letošním roce jednu ze sobot kolem 8. března bude taková akce v Poslanecké sněmovně a já si vás všechny dovoluji na ni pozvat, abyste z úst žen, které jsou mimo Poslaneckou sněmovnu, slyšeli, s jakými se setkávají problémy a jestli je co zvláštního slavit.

Musím také konstatovat, že každý rozumný člověk uznává, a snad i všichni, kteří jsme tady, roli matky, která je připomínána také jen jednou za rok, ačkoliv ji uznáváme celý rok, právě na ten Den matek. Je ovšem jenom jednou rolí ženy, jedním rozměrem toho, jak žena ve společnosti žije. A je důvod připomenout si i ty ostatní.

Je mně velice líto, že pan senátor Mejstřík tady před námi projevil něco, co snad nejlépe by bylo možné označit jako nenávist ke skupině obyvatel. Myslím si, že to, jak tady vystoupil, snad ani neodpovídá křesťanským hodnotám, které tak vehementně před námi prosazuje. Chtěl by bránit této skupině obyvatel ve vyjádření jejich názoru. Musím ale připomenout, že už nejsme ve středověku a že moderní doba přiznává právo názoru a právo vyjádření, například volební právo, všem občanům, také třeba vězňům, kteří jsou odsouzeni za velmi těžké zločiny, pokud výslovně nejsou jednotlivých občanských práv zbaveni.

Na základě toho všeho mi dovolte, také proto, že Senát, když mu v předchozím volebním období byl zákon vrácen k dopracování, tak neučinil a předložil stejnou verzi, aniž by dbal na diskusi v Poslanecké sněmovně, navrhnout pro případ, že neprojde zamítnutí návrhu, ještě jeho vrácení k dopracování.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji panu poslanci Exnerovi. Píši si, že navrhujete vrácení návrhu k dopracování, podmínečně.

Oznamuji, že mám ještě dvě přihlášky do rozpravy. Nejprve má slovo pan poslanec Kubuš, poté je přihlášen pan kolega Škromach. Prosím pana poslance Kubuše.

 

Poslanec Pavol Kubuš: Vážená paní předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové, dovolte, abych rozšířil dnešní tuto rozpravu o jeden jednoduchým krátkým způsobem vyjádřený příběh jedné osoby.

Moje sousedka v Hlučíně dělá jako čalounice v jedné ostravské firmě za o něco vyšší plat, než je minimální mzda. Majitel firmy jí vyplácí výplatu už asi rok s dvou- až tříměsíčním zpožděním. Myslíte si, že svátek, tento další nový svátek, přiblíží její výplatu o jeden den? Nebo jí prodlouží lhůtu, kdy dostane slíbenou výplatu? Nebo jí dělá vůbec radost debata na téma, že zrušíme Den žen a zavedeme Velký pátek?

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane poslanče. Prosím o slovo pana kolegu Škromacha.

 

Poslanec Zdeněk Škromach: Vážená paní předsedající, vážené paní poslankyně, páni poslanci, já musím říci, že na mě docela zapůsobilo vystoupení paní předsedkyně klubu KDU, paní poslankyně Šojdrové. A myslím si, že i pan ministr Cyril Svoboda se vyjádřil velmi bych řekl vstřícně. A pokud bych to mohl vnímat jako takový veřejný závazek v tom, že poslanci a poslankyně za KDU nepodpoří zrušení MDŽ jako 8. března, tak si myslím, že by se tady otvíral prostor pro to, aby tento zákon mohl projít do druhého čtení, a vzhledem k tomu, že tím pádem by vlastně ten konflikt, který tady byl díky té řekl bych necitlivosti předložení těchto dvou návrhů společně, mohl být vyřešen. Otázkou je, jestli je možné to takto vnímat, ale myslím si, že to bylo docela vstřícné stanovisko ze strany zástupců KDU.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP