Začátek schůze Poslanecké sněmovny
2. února 2007 v 10.31 hodin

Přítomno: 168 poslanců

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Dobré dopoledne, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády. Je 10 hodin 31 minut. Zahajuji čtvrtý jednací den 11. schůze Poslanecké sněmovny, neb naše setkání v počtu pěti v 9 hodin ráno se formálním zahájením tohoto jednacího dne nazvat nedá, a všechny vás zde srdečně vítám.

Prosím, abyste se přihlásili svými identifikačními kartami a případně mi oznámili, kdo žádá o vydání náhradní karty. Dvě oznámení zde již mám. Pan ministr Kalousek bude dnes používat náhradní kartu číslo 2, pan poslanec Kufa náhradní kartu č. 3.

Na úvod vám ještě sdělím, že do zahájení dnešní schůze požádali o omluvení své neúčasti na jednání následující poslanci: paní Bayerová Marta, pan Krupka Jaroslav, pan Liška Ondřej, pan Michalík Alfréd, pan Ohlídal Ivan, pan Petrů Jiří, pan Snítilý Evžen, pan Soušek Miloslav a pan Vítězslav Jandák. Z členů vlády jsou potom z dnešního jednání omluveni: pan ministr Jehlička, pan ministr Julínek, pan ministr Říman a pan ministr Schwarzenberg.

Dnes budeme projednávat pevně zařazené body, tak jak jsme o tom rozhodli, a jsou to body 72, 3, 76, 17, 38, 77 a 78. V případě, že by schůze pokračovala i po projednání těchto bodů, dále budeme pokračovat body ve schváleném pořadí.

Já ještě chvilku počkám, až budete připraveni zahájit první jednací bod. Ale hlásí se pan kolega Vojíř. Má slovo.

 

Poslanec Oldřich Vojíř: Vážená paní předsedající, nežli zahájíte, nechci vám komplikovat situaci, ale chci se zeptat, jestli jsme stále ještě v režimu, kdy mohu navrhnout změnu programu dnešního jednání, protože schůze začala v 10.30 - podle mého názoru.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Ano, je tomu tak, takže máte půl hodiny pro to, abyste navrhovali eventuální změny programu.

 

Poslanec Oldřich Vojíř: Děkuji. Proto mi, vážené dámy a pánové, dovolte jednu změnu - bod vládní návrh zákona o soustavě ústředních orgánů státní správy, zjednodušeně řečeno kompetenční zákon, který měl být projednán ve druhém čtení, přeřadit z dnešního dne na úterý, a to především proto, že v pondělí bude zasedat vláda a bylo by možná dobré slyšet její stanovisko k tomuto návrhu zákona. Protože si myslím, že jestli je něco výsostné rozhodnutí vlády, tak je to kompetenční zákon. Děkuji pěkně.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Pane poslanče, myslíte tím sněmovní tisk 99, druhé čtení vládního návrhu zákona o některých opatřeních v soustavě ústředních orgánů státní správy souvisejících se zrušením ministerstva informatiky? (Souhlas.) Je tomu tak. To byl pevně zařazený druhý bod našeho dnešního jednání.

Já chci ještě říci, že pro vysoký hluk ve Sněmovně jsem nerozuměla, na kdy ho chcete přeřadit. Velice se omlouvám, ale vzhledem k tomu, že hladina hluku v tomto sále je neúnosná, ještě jednou mi řekněte, na kdy jste si přál přeřadit tento bod.

 

Poslanec Oldřich Vojíř: Na úterý příští týden, bude-li jednání schůze.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Úterý 6. 2. - na tento den máme zařazeno již devět bodů, takže předpokládám, že ho chcete zařadit jako eventuální desátý bod tohoto jednání. (Souhlas.) Děkuji vám.

Další, kdo se hlásí o slovo k eventuálním změnám programu, je pan poslanec Zdeněk Prosek. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Zdeněk Prosek: Děkuji za slovo. Dobrý den, vážená paní předsedající, milé dámy, vážení pánové. Původně byl tisk číslo 118 navržen jako bod 12 v režimu prvního čtení podle § 90 odst. 2. Jak víte, byl přikázán k projednání hospodářskému výboru ve zkráceném režimu. Dnes máme na pořadu druhé čtení a já navrhuji, abychom třetí čtení zařadili ještě na pořad této schůze do bloku třetích čtení. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Děkuji vám. Hlásí se ještě někdo další ke změnám našeho dnešního jednání? Není tomu tak. (Připomínka.) Ještě pan poslanec Tluchoř. Máte slovo.

 

Poslanec Petr Tluchoř: Děkuji. Paní místopředsedkyně, dámy a pánové, dobré ráno. Já se omlouvám, nehlásím se k programu schůze, jen chci sdělit informaci, že na základě dohody poslaneckých klubů prodlužuji lhůtu na podávání návrhů na kandidáty do dozorčí rady Státního fondu dopravní infrastruktury na příští pátek 14 hodin. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Takže to byla informace předsedy volební komise. Nikdo další se nehlásí. Dovoluji si vás požádat o to, abychom se vyjádřili k navrženým změnám.

 

První byl návrh na přesunutí projednávání sněmovního tisku 92, ve zkratce kompetenčního zákona, druhé čtení, z dnešního programu jednání na úterý 6. 2. jako desátý bod.

Kdo prosím s touto změnou souhlasí, nechť stiskne tlačítko a zvedne ruku v hlasování pořadové číslo 94, které tímto zahajuji. Kdo je proti? Děkuji vám.

Z přítomných 156 se pro vyslovilo 145 poslanců, proti žádný. Tato změna byla přijata.

 

Paní poslankyně Horníková hlasuje s hlasovací kartou č. 1.

 

Dalším návrhem na změnu, respektive na rozšíření našeho programu bylo zařazení třetího čtení sněmovního tisku číslo 118, a to do bloku třetích čtení, bezpochyby na konec třetích čtení.

Kdo prosím souhlasí s touto změnou, nechť v hlasování pořadové číslo 95 vyjádří svůj souhlas tlačítkem ano a zvednutím ruky. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 95 z přítomných 161 poslankyň a poslanců se pro návrh vyslovilo 151, proti nikdo. I tento návrh byl přijat.

 

Můžeme tedy přistoupit k prvnímu bodu našeho dnešního jednání, kterým je:

 

72.
Návrh na změny zasedacího pořádku v jednacím sále Poslanecké sněmovny

 

Předpokládám, že na lavice vám byl rozdán písemný podklad, kterým je návrh nového zasedacího pořádku, a poprosím předsedu poslaneckého klubu Občanské demokratické strany pana poslance Petra Tluchoře, aby se ujal slova.

 

Poslanec Petr Tluchoř: Děkuji. Paní místopředsedkyně, vážení členové vlády, dámy a pánové, dovoluji si vám na základě poněkud změněné situace po hlasování o důvěře vládě a po konzultaci se všemi poslaneckými kluby navrhnout, jak již paní místopředsedkyně říkala, na stůl předložený nový zasedací pořádek zde v Poslanecké sněmovně. Prosím o podporu tohoto návrhu. Děkuji pěkně.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Já vám děkuji, pane poslanče, a zahajuji obecnou rozpravu, do které nemám žádnou písemnou přihlášku, ani z místa se nikdo nehlásí. Končím obecnou rozpravu.

Závěrečné slovo bezpochyby v tomto případě je bezpředmětné, a mohu tedy zahájit rozpravu podrobnou, do které taktéž nemám žádnou písemnou přihlášku a ani nevidím, že by někdo z vás měl zájem v této rozpravě vystoupit, takže končím i rozpravu podrobnou.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP