(14.50 hodin)
(pokračuje Sobotka)

Cituji onoho podnikatele: Nainvestovali jsme do radnice a města spousty peněz. Dělali jsme to proto, abychom byli v přízni města a vůbec nás přizvali do těchto zakázek. - Přiznává bez okolků Tomáš Melichar, který se nakonec s radnicí i Fuksou rozešel ve zlém.

Pane premiére, je pravda, že jste za ODS osobně nominoval pana Ivana Fuksu na funkci náměstka na Ministerstvu financí? A nevadí vám opravdu minulost pana Ivana Fuksy?

Druhá otázka směřuje k panu Dalíkovi. Pane premiére, je pravda, že váš blízký přítel pan Marek Dalík se zabývá problematikou reorganizace tajných služeb? Pokud je tomu tak, proč tuto věc má na starosti právě pan Marek Dalík? Má pan Marek Dalík bezpečnostní prověrku? A pokud ano, na jaký stupeň utajení je pan Marek Dalík prověřen?

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano, slyšeli jsme interpelaci a prosím pana premiéra, aby se chopil odpovědi. Prosím, máte slovo.

 

Předseda vlády ČR Mirek Topolánek: Samozřejmě jsem při takto obecně volené formulaci interpelace nemohl čekat, koho přesně se tato interpelace týká. Nicméně jsem to mohl tušit. Nedávno jsem tady vysvětloval svou účast, se kterou jsem vyjádřil částečně politování, na večírku, který se konal v Památníku na Vítkově, nebo v těch prostorách, které jsou komerčně využívány. Mám pocit, že také kvůli tomu, že jsem se toho zúčastnil, nejsem nezpůsobilý pro výkon předsedy vlády, protože člověk během života potká v malé České republice v podstatě všechny lidi. Já bych mohl vyjmenovat celou řadu kontroverzních lidí, s kterými jsem se potkal a s kterými se potkal i pan Bohuslav Sobotka, a neznamená to, že bychom tím pádem byli jakkoli diskvalifikováni.

Ano, Ivan Fuksa byl nominován mnou na funkci náměstka na Ministerstvu financí z důvodu jeho odbornosti, z důvodu toho, jak jsem znal jeho práci. A pokud vím, tak nic z toho, co tady tvrdí kolega, se neprokázalo. A to, že naskákali do bazénu, pokládám za politováníhodné, nicméně ne za takové, co by nějakým způsobem jeho způsobilost k výkonu exekutivní funkce omezovalo. Mám pocit, že jsme všichni během svého života nadělali spoustu hloupostí. (Ohlas v sále.)

Příbramský problém samozřejmě je širší. Celá řada kontroverzních případů z Příbrami je známá, ať už se týká podnikatele Starky nebo případů, které tady nechci ani vyslovovat. Nicméně u Ivana Fuksy v této chvíli nemám žádnou pochybnost, že v těchto případech nefiguruje, a pokud někdo přesvědčí o opaku, což samozřejmě mohou orgány činné v trestním řízení, tak se ukáže pro tuto funkci nezpůsobilý. Doposud tomu tak není.

Případ Marka Dalíka je samozřejmě zajímavější, protože je to osoba často démonizovaná, při jeho introvertní povaze a toho, co naprosto neoprávněně zažil v cele předběžného zadržení a při vazebním věznění ve známém případu, musím říci, že neoprávněně. Marek Dalík mně radí, když se s ním potkám, v celé řadě věcí. Ale že by měl na starosti reorganizaci policie a tajných služeb České republiky, to vylučuji. Celá tato záležitost bude dokonce konzultována v komisi s opozicí, kterou chci zřídit, pokud se na ni opozice bude cítit a pokud bude takovouto spolupráci vyžadovat nebo bude akceptovat. Přípravné práce na případné rekonstrukci služeb, která by měla přestat obkreslovat situaci jednotlivých správ StB a měla by být moderní, ofenzivní, případně by měla mít defenzivní charakter, je připravována na expertní úrovni, bude připravována v určité komisi náměstků jednotlivých resortů, kteří připraví do konce března materiál k diskusi, a to i s opozicí.

Účast Marka Dalíka z hlediska toho, jak tady řekl pan Bohuslav Sobotka, je vyloučena. To neznamená, že by to nebyl člověk, který by o tom něco nevěděl. Ale přímá účast, potřebnost nějaké účasti pro tajné nebo vyhrazená atd., podle mě pro diskusi se mnou není potřeba. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Prosím pana poslance Sobotku. Ten má minutu k tomu, aby doplnil svou otázku nebo interpelaci.

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Děkuji panu premiérovi za jeho reakci. Chtěl bych jenom připomenout, že podle informací médií hospodaření radnice za éry starosty Vacka a místostarosty Fuksy v Příbrami dlouhé roky prověřovala protikorupční služba, takže podle mého názoru je na místě mít podobné otázky v souvislosti s tím, že ODS jmenovala příslušného náměstka na Ministerstvo financí, zejména proto, že tento náměstek bude mít ve své kompetenci otázku privatizace a otázku hospodaření s majetkem státu. A já se skutečně domnívám, pane premiére, že by možná bylo dobré poněkud více se porozhlédnout při hledání takto exponovaných osob a snažit se najít lidi, kteří mají skutečně prokazatelně čistou minulost. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Prosím, pane premiére.

 

Předseda vlády ČR Mirek Topolánek: Já naprosto souhlasím. Já se přiznám, že jsem také někdy nevyčítal konkrétně vám účast pana Zelinky jako náměstka na našem ministerstvu, protože jste ho víceméně zdědil. Myslím si, že personální otázky stojí za to, aby byly konzultovány. My jsme byli osm let v opozici, nyní jsme v určité fázi hledání. Já si myslím, že to je přirozené. Z tohoto pohledu je přirozená i výměna ministrů a je přirozená i výměna náměstků, a já se diskusi v tomto směru v žádném případě nebráním.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Můžeme ukončit tuto interpelaci a přejít k další. Tou je interpelace Václava Exnera ve věci národního programu reforem. Dalším interpelujícím bude Stanislav Křeček. Takže teď prosím Václava Exnera.

 

Poslanec Václav Exner: Pane předsedo vlády, národní program reforem nebo také národní lisabonský program na léta 2005-2008 je jednou z priorit nejen v Evropské unii, ale také v České republice, jak bylo konstatováno při projednávání. Tento program byl 14. 10. 2005 postoupen Evropské komisi, a přitom nebyl předmětem jednání pléna Poslanecké sněmovny. Hodnocení národního programu reforem České republiky proběhlo začátkem roku 2006 a Evropská komise, přestože v zásadě vyslovila souhlas s tímto programem, byla také poměrně rozsáhle kritická k jeho obsahu.

Počítáte s nějakým přepracováním tohoto programu, který byl přijat ještě pod vedením vicepremiéra Martina Jahna, pro nejbližší období, protože jsme právě v polovině období, na které se vztahuje? Musím konstatovat, že se například v tomto programu konstatuje, že nejdůležitější prioritou České republiky v makroekonomické oblasti je to, aby do roku 2008 bylo dosaženo úrovně pod 3 % HDP podle maastrichtského kritéria pro deficit veřejných financí. Konvergenční program České republiky, který - novelizovaný - byl už vaší předchozí vládou přijat nedávno, v listopadu loňského roku, už nepočítá s touto dříve nejdůležitější prioritou České republiky. Proto by mě zajímalo, jak počítáte, že se bude dál postupovat.

Využiji ještě zbývajících 20 vteřin k tomu, abych konstatoval, že z pohledu například naší strany jsme kritizovali především velkou nekonkrétnost dílčích opatření, která nejsou kvantifikována ani konkrétně kontrolovatelná. Prosím, abyste se případně vyjádřil, jestli také v tomto směru bude učiněna náprava.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Takže žádám pana premiéra. Slovo má předseda vlády. Prosím, máte slovo.

 

Předseda vlády ČR Mirek Topolánek: Já děkuji panu poslanci Exnerovi za ten dotaz. My jsme samozřejmě přišli jako první vláda Topolánkova - takzvaná - k již připravené zprávě, proto se v ní také vyskytovaly věci, které jsme automaticky možná schválili, protože jsme tu zprávu už výrazně neovlivňovali. My jsme ji schvalovali 25. října 2006. Tu jsme poslali Evropské komisi. Evropská komise zveřejnila, jak jste správně uvedl, výroční zprávu o pokroku, která hodnotí naplňování cílů Lisabonské strategie, a ten dokument ukazuje, že ten projekt byl ambiciózní, a přestože byl přepracován, tak bude velkým problémem, a teď nemluvím o České republice, ale pro jednotlivé země Evropské unie tento program naplnit. Shodou okolností to vyhodnocení bude právě v období našeho předsednictví a musím říci, že to bude určitě velmi pikantní diskuse.

To hodnocení prvního roku implementace národního programu konstatuje dosažení pokroku v té zprávě Evropské komise v řadě oblastí, což se týká i České republiky.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP