(11.30 hodin)
(pokračuje Maršíček)

Dosud byly postihovány jen některé nezákonné aktivity samotných migrantů, kteří svou činností naplnili skutkovou podstatu existujících trestných činů, např. § 176 trestního zákona - padělání a pozměňování veřejné listiny. Řada jiných nezákonných aktivit se nedala prostředky českého právního řádu vůbec postihnout. Jedná se například o fingované sňatky za úplatu nebo o přihlášení se k otcovství dítěte, které nemělo otce v matrice nebo v rodném listě.

Dámy a pánové, podporuji proto propuštění návrhu zákona do druhého čtení.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Maršíčkovi. Hlásí se ještě někdo? Nehlásí, takže rozpravu končím.

Rozhodneme o návrhu organizačního výboru, který doporučuje Sněmovně přikázat předložený návrh k projednání ústavněprávnímu výboru.

Pokud nejsou nějaké další návrhy, tak o této myšlence rozhodneme v hlasování pořadové číslo 56. Zahájil jsem hlasování. Kdo souhlasí s návrhem na přikázání výboru ústavněprávnímu, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko ano. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo. Hlasovalo 166 poslanců, 128 pro, nikdo proti. Návrh byl přijat.

 

První čtení končím. Dalším bodem, kterému se budeme věnovat, je

 

19.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 218/2000 Sb.,
o rozpočtových pravidlech a o změně některých souvisejících zákonů
(rozpočtová pravidla), ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 107/ - prvé čtení

 

Z pověření vlády má tento materiál uvést ministr financí Miroslav Kalousek. (Není v sále přítomen.) Bohužel se mi nedaří získat o panu ministrovi žádnou informaci. Problém nastal tím, že byly vynechány na základě našeho rozhodnutí body 17 a 18 a bod, který projednáváme, má následující číslo, tedy 19.

Ale vše je v pořádku, takže pan ministr už je zde a ujme se slova.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Prosím Poslaneckou sněmovnu, aby přijala moji omluvu, já jsem měl úplně jiný časový harmonogram. Ještě vteřinu, abych si sáhl pro papíry. (Krátká pauza.)

Pane předsedající, dámy a pánové, ještě jednou, prosím, přijměte moji omluvu.

Cílem předložení novely rozpočtových pravidel je legislativně zakotvit způsob financování zastupitelských úřadů České republiky v zahraničí. Vzniklo to tak, že na základě kontrolního závěru Nejvyššího kontrolního úřadu, který se zabýval financováním zastupitelských úřadů České republiky v zahraničí, byl ministru financí a ministru zahraničních věcí uložen úkol zpracovat návrh této novely. V uvedeném kontrolním závěru byl označen do té doby prováděný a akceptovaný zálohový způsob financování zahraničních služeb prostřednictvím depozičního účtu za porušení rozpočtové kázně. Přitom jde o systém, podle kterého jsou zastupitelské úřady Československé republiky dříve a později České republiky v zahraničí financovány již od roku 1918. Obdobná úprava byla např. přijata nedávno na Slovensku.

V této souvislosti je nutno vzít v úvahu, že Ministerstvo zahraničních věcí je povinno zajistit financování zhruba 120 zastupitelských úřad po celém světě, které fungují v zemích s různými politickými, bezpečnostními a ekonomickými podmínkami. Některé zastupitelské úřady, zejména v zemích s obtížnými podmínkami, musí mít zajištěny finanční prostředky na několik měsíců provozu, neboť je nutné se připravit na situaci, kdy nebude možné prostředky těmto úřadům fyzicky vůbec doručit.

Pro účely financování zastupitelských úřadů je tedy navrženo legislativně zakotvit použití stálé mimorozpočtové zálohy, které umožňuje plynulé financování zastupitelských úřadů. Rozpočtová pravidla ve znění navržené novely budou zohledňovat specifika hospodaření rozpočtových úřadů v zahraničí, ale přitom, a to zdůrazňuji, nijak neomezí zákonem stanovené povinnosti Ministerstva zahraničních věcí jako příslušné organizační složky státu.

Aplikace této novely si nevyžádá žádné nároky na státní rozpočet, a proto si dovoluji požádat o její postoupení do druhého čtení. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji vám, pane ministře. Prosím, aby se slova ujal zpravodaj pro prvé čtení. Tím je předseda rozpočtového výboru pan poslanec Bohuslav Sobotka.

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Děkuji. Vážený pane místopředsedo, vážené poslankyně, vážení poslanci, tato novela je skutečně velmi stručná, technického charakteru. Myslím, že pan ministr ji popsal výstižně. Já si pouze dovoluji doporučit, aby byla postoupena do druhého čtení a aby byla přikázána z povahy věci rozpočtovému výboru Poslanecké sněmovny. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Já vám taky děkuji. Otevírám rozpravu. Nikdo se nehlásí, takže rozpravu končím.

 

Připomenu, že nejen pan předseda Sobotka, ale i organizační výbor se rozhodl navrhnout vám, abyste rozhodli, že předložený návrh projedná rozpočtový výbor.

O tom rozhodneme v hlasování pořadové číslo 57, které jsem zahájil. Kdo je pro, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko ano. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo. Hlasovalo 164 poslanců, 113 bylo pro, nikdo proti. Návrh byl přijat.

 

A já končím prvé čtení tohoto návrhu s poděkováním panu ministrovi panu zpravodajovi.

 

Budeme se věnovat bodu číslo 20, což je

 

20.
Návrh poslanců Michala Haška, Robina Böhnische, Libora Ambrozka
a dalších na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 235/2004 Sb.,
o dani z přidané hodnoty, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 100/ - prvé čtení

 

Připomínám, že stanovisko vlády máme k dispozici jako sněmovní tisk 100/1. Na základě dohody navrhovatelů návrh uvede pan poslanec Robin Böhnisch.

 

Poslanec Robin Böhnisch: Dobrý den. Vážený pane místopředsedo, vážené kolegyně, vážení kolegové, dovolte mi jen velmi v krátkosti uvést tuto stručnou novelu ve sněmovním tisku 100.

Změna zákona o dani z přidané hodnoty se týká přílohy tohoto zákona, kde je seznam zboží zařazeného do snížené sazby DPH. My se pokoušíme a navrhujeme zařadit do zboží se sníženou sazbou palivové dřevo včetně štěpky, včetně pilin aglomerovaných do pelet a dřevěných briket.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP