(18.40 hodin)

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: To bylo úvodní slovo pana ministra Martina Římana. Nyní prosím o slovo zpravodaje pro prvé čtení pana poslance Tomáše Úlehlu.

 

Poslanec Tomáš Úlehla: Vážená paní místopředsedkyně, vážené dámy a pánové, jak řekl pan ministr Říman, návrh zákona je plně v intencích evropského nařízení a bude to také vstřícný krok vůči podnikatelské sféře, protože se vlastně zjednoduší agenda. I když v tomto zákonu jsou navrhována některá opatření, která dosud nebyla uváděna v platnost, tak to usnadní v konečném důsledku těm, kteří produkují látky, jež jsou předmětem zákonné úpravy, jejich hlášení.

Proto bych se také přimlouval jako zpravodaj za to, abychom posunuli do druhého čtení tento zákon. Předpokládám, že projednání ve výboru pro životní prostředí bude vlastně podporovat navržený zákon a že budeme schopni na dalším jednání zákon uvést co nejdříve do života.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji panu zpravodaji. Otevírám obecnou rozpravu. Nemám do ní žádnou písemnou přihlášku. Prosím, pan poslanec Böhnisch se hlásil, jestli jsem dobře postřehla. Má slovo.

Pro případný návrh na zkrácení lhůty upozorňuji buď pana zpravodaje, nebo pana ministra, že teď je správná doba v rozpravě, kterou vedeme. Slovo má pan poslanec Böhnisch.

 

Poslanec Robin Böhnisch: Děkuji za slovo. Vážená paní místopředsedkyně, vážená vládo, kolegyně, kolegové, dovolte mi se krátce vyjádřit k návrhu zákona o integrovaném registru znečišťování životního prostředí.

Vládní návrh reaguje na přijetí nařízení Evropského parlamentu a Rady číslo 166/2006, kterým se zřizuje Evropský registr úniků a přenosů znečišťujících látek. To zní z hlediska ochrany životního prostředí a informování veřejnosti o stavu životního prostředí hezky. Fakt je ovšem ten, že pokud by byl vládní návrh schválen ve znění, jak byl do Poslanecké sněmovny předložen, výrazně by to naopak zhoršilo situaci v informování veřejnosti o stavu životního prostředí a o šíření škodlivých látek v životním prostředí.

Uvedu jen několik příkladů, v čem nás vládní návrh zákona vrací o roky zpátky. V první řadě je to upuštění od povinného ohlašování přenosu nebezpečných látek v odpadech, které vznikají v souvislosti s činností znečišťovatelů. Údaje o přenosech odpadů by nově specifikovaly jen druh odpadu a jeho zařazení buď mezi nebezpečný, nebo ostatní odpad s uvedením způsobu dalšího nakládání s tímto odpadem. Je to krok zpět oproti stávajícímu zákonu o integrované prevenci a podle něj zřízeného integrovaného registru znečišťování. Uplatněním zákona v navrhovaném znění by z tohoto integrovaného registru znečišťování zmizela např. data od 281 podniků, z nichž některé produkují emise např. karcinogenních látek.

Dalším zásahem do systému je skutečnost, že provozovatel může při ohlašování označit určité údaje za obchodní tajemství. Podle původního zákona nebylo možné tyto údaje tímto způsobem označit v případě emisí vypouštěných nebo vyzařovaných do životního prostředí. Tato formulace ale už v novém návrhu chybí. Osoba povinná může tedy zveřejnění údaje kdykoli zamezit, přestože by měl být registr veřejným seznamem.

Snad jediným pozitivem navrhované změny je rozšíření registru o 21 nově ohlašovaných chemických látek. Ale i tady je třeba konstatovat, že řada z nich jsou pesticidy u nás nikdy nebo už nepoužívané.

Nebudu navrhovat vrácení nebo zamítnutí předlohy, jak jsem měl původně v plánu. Jsem přesvědčen, že na půdě výboru pro životní prostředí bude možné zákon prostřednictvím pozměňovacích návrhů vhodným způsobem upravit a přiblížit stavu platnému v současné době. Navrhuji ale prodloužit lhůtu k projednání tisku 119 ve výboru na 60 dnů. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Šedesát dnů, pane poslanče, je řádná lhůta k projednání. Tak stanoví jednací řád. Takže mohu to chápat tak, že tento návrh je nehlasovatelný? Ano.

Nyní se o slovo v obecné rozpravě hlásí pan kolega Oldřich Vojíř.

 

Poslanec Oldřich Vojíř: Vážená paní předsedající, dámy a pánové, pane ministře, přiznám se, že nevím, jestli je to možné navrhnout v obecné rozpravě, či v podrobné rozpravě, ale vy mě jistě opravíte.

Myslím, že tato záležitost, která je nám předkládána, má dopad i do hospodářské sféry. Tím nikterak nechci zpochybňovat roli v oblasti životního prostředí. Rozumím tomu, že primárně je to otázka životního prostředí, ale požádal bych o projednání i v hospodářském výboru, pokud se ctěná Sněmovna takto rozhodne, abychom právě dávali některé věci do harmonie mezi hospodářstvím a životním prostředím, protože si myslím, že velmi často se dostáváme do protipólních pozicí. Já si myslím, že takto to být nemá. Máme hledat harmonii a máme hledat rozumné řešení, tak aby hospodářství fungovalo a přitom životní prostředí bylo pokud možno dlouhodobě zachováváno.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Já jsem vteřinu nevěnovala pozornost návrhu. Znamená to, že chcete projednání v hospodářském výboru? Ta chvíle pro tento návrh ještě přijde.

Pan kolega Úlehla se nyní hlásí.

 

Poslanec Tomáš Úlehla: Chtěl bych zareagovat na poznámku pana kolegy Böhnische, abychom to prodloužili o 60 dnů. Myslím si, že jak výbor pro evropské záležitosti, tak i konzultace na ministerstvu s právními zástupci ministerstva a dalšími mě přesvědčily - a sám jsem v této oblasti člověk, který má kulaté razítko - že bychom měli naopak lhůtu zkrátit, protože jsme, co se týká evropských nařízení a legislativních podmínek, splnili maximum možného.

Navíc, jak zde zaznělo, rozšířený seznam není rozšířen jen povrchně, proto, že bychom pesticidy nepoužívali, ale prostě jsme součást Evropské unie, a víte, že v některých státech se tyto látky ještě vyskytují. Naopak bych se přimlouval za to, abychom projednali zákon v obou výborech, ale ve zkrácené lhůtě 30 dnů, abychom právě vyšli vstříc podnikatelům, což je hlavním smyslem, a ti nemuseli plnit dvojitou povinnost případně někdy ve složitém správním řízení, aby nemuseli vysvětlovat ve smyslu paragrafového znění, jestli úmyslně či neúmyslně nedodrželi nakonec třeba i přijatý - a já věřím, že přijatý - zákon, který právě nyní projednáváme.

Čili já bych chtěl navrhnout, abychom ve zkrácené lhůtě tento zákon schválili.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP