(12.50 hodin)
(pokračuje Liška)

Potom je nutné vést debatu o tom, kde se poučit, zda ve Skandinávii, Německu nebo jinde. Tato debata zde neprobíhala. Kde skončily návrhy pana ministra Jahna z minulých vlád sociální demokracie? Toto byl dokument, který představoval určitou vizi rozvoje v této oblasti, ale z těchto myšlenek moc nezbylo.

Zelení se velmi neradi zúčastní tohoto přetahování, pro toto partnery nejsme. Chceme být ale partnery jak pro odbory, tak pro sociální demokracii, pro ostatní strany i pro zaměstnavatele v debatě o modernizaci české společnosti, o ochraně zájmů zaměstnanců, ale zároveň i o tom, jak zaměstnavatelé budou tímto zákoníkem zasaženi. Proto budeme hlasovat pro odložení. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Děkuji. S faktickou poznámku se přihlásil pan poslanec Zdeněk Škromach. Po něm je řádně přihlášen pan poslanec Tejc.

 

Poslanec Zdeněk Škromach: Vážená paní předsedající, paní poslankyně a páni poslanci, chtěl bych krátce reagovat na pana poslance za Stranu zelených, protože u toho tenkrát nebyli. Je pravda, že sociální dialog se vedl několik let. Zaměstnavatelé se vyjadřovali, na ministerstvu existují stanoviska jak zaměstnavatelů, tak i stanoviska odborových zástupců. Není pravda, že by neměli možnost se vyjadřovat, že by jejich stanoviska nebyla vzata v úvahu.

Výrazný posun nastal nástupem pana Míla, který změnil postoj v tom, že začal odmítat jednání o obsahu zákoníku práce s tím, že ho odmítal jako celek. Přesto vláda sociální demokracie společně s KDU-ČSL a Unií svobody posoudila celou tuto záležitost a na základě jednání tripartity - pan poslanec si může snadno najít v zápisech, jaká stanoviska zastávali jednotliví sociální partneři - zohlednila mnohé návrhy, které předložily ty svazy zaměstnavatelů, které byly ochotny jednat o konkrétním obsahu zákoníku práce.

Je škoda, že pan poslanec nepožadoval po panu ministrovi Nečasovi stanovisko sociálních partnerů a dohodu nad kroky, které vláda učinila v této chvíli.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: S využitím svého přednostního práva a s mou omluvou panu poslanci Tejcovi se přihlásil do rozpravy předseda vlády. Pane premiére, máte slovo.

 

Předseda vlády ČR Mirek Topolánek: Vážené dámy a pánové, kolegyně a kolegové, poslouchám tady diskusi a je mi z ní smutno. Takovou míru právního nihilismu, jako jsem slyšel při projednávání této normy, jsem ještě nezažil. Takovou míru ideologické předpojatosti, jakou jsem zažil při projednávání této normy, jsem také ještě nezažil, a to jsem toho zažil ještě málo. Chvílemi mi připadalo, že se pohybujeme někde na konci 19. století, že začínáme teprve vybojovávat základní otázky sociálních jistot zaměstnanců. Citace z ohmataných brožurek minulého režimu a z učebnic večerní univerzity marxismu-leninismu, to byly věty, které jsem tady dnes slyšel. (Potlesk.)

Přístup vlády k tomuto problému byl velmi věcný. Nemáme ambici se vracet ke stokrát vybojovaným a námi kolikrát prohraným válkám. Jde opravdu o to, učinit normu vůbec implementovatelnou. Všechna vystoupení kolegů z vlády byla neideologická, opírala se o argumenty, fakta, hrozící dopady a jejich eliminaci. Jediná ideologická vystoupení zazněla z řad levice. Zvlášť výživné bylo vystoupení exministra Škromacha, exministra Ratha a také pana poslance Zdeňka Jičínského.

Vážené kolegyně a kolegové, není nezodpovědné napravovat chyby a omyly. Nezodpovědné bylo schválit takovouto normu, která nese stopy tolika chyb a omylů - ale daleko a vrcholně nezodpovědné je tyto chyby a omyly uvádět v život.

Čeho se bojíte, vy na galerii, odboráři? Co je motivací vašeho přístupu, když je evidentní, že nový zákoník práce poškozuje jak zaměstnavatele, tak zaměstnance, dokonce celé zaměstnanecké skupiny, poškozuje nezaměstnané? Komu to prospívá? Zaměstnanci to nejsou, ti se stali rukojmími této politické hry.

Postoj levice tak prospívá prohlubování krize, chaosu, nestabilitě a zvyšuje oprávněnou nedůvěru českých občanů v politické strany, v Parlament, v politický systém. Pokud je toto vaším cílem, řekněte to jasně a nemlžte. (Potlesk.)

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: S faktickou poznámkou se hlásí pan poslanec David Rath.

 

Poslanec David Rath: Paní předsedající, pane předsedo vlády, chtěl bych se zásadně ohradit, abych byl z úst předsedy vlády dáván do souvislosti s nějakými tezemi marxismu-leninismu. Já na rozdíl od vás na vojenském gymnáziu, kde jste měli marxismus-leninismus obden, jsem nestudoval. Prosím, mějte argumentaci věcnou. Já na rozdíl od vás nejsem prosáknut touto ideologií, kterou vám v mládí tloukli pod kůži.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: S faktickou poznámkou se hlásí pan poslanec Miroslav Kalousek. Máte slovo. Poprosím vás o klid, dámy a pánové.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Paní předsedající, dámy a pánové, prostřednictvím paní předsedající bych rád řekl panu kolegu Rathovi, jehož slova jsem bedlivě poslouchal, že jsem přesvědčen, že ho pan předseda vlády s tezemi marxismu-leninismu nespojil. S těmi se spojil pan doktor sám. (Potlesk.)

Pan předseda vlády se dopustil té upřímnosti, že to pojmenoval. Chtěl bych prostřednictvím paní předsedající požádat pana předsedu vlády, aby to již více nedělal.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: S faktickou poznámkou se hlásí pan poslanec Kováčik.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Kolegyně a kolegové, zase se naše diskuse dostává do nevěcné roviny. Chtěl bych ji vrátit na věcnou rovinu. V této chvíli bych chtěl vyjádřit ocenění skutečnosti, že i pan předseda vlády teze marxismu-leninismu pamatuje. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: S řádnou přihláškou vystoupí pan poslanec Jeroným Tejc. Připraví se Marek Benda.

 

Poslanec Jeroným Tejc: Vážená paní předsedající, vážená vládo, kolegyně a kolegové, dovolte mi, abych prostřednictvím paní předsedající požádal pana místopředsedu vlády Nečase a pana ministra spravedlnosti, aby si ujasnili, z jakých důvodů navrhují odložení účinnosti zákoníku práce. Pan vicepremiér tady mnohokrát hovořil o legislativních chybách a zdálo by se, že postačí, aby byly přijaty tyto návrhy a zákoník by mohl začít fungovat. Naopak pan ministr spravedlnosti žádá, aby odklad byl učiněn proto, aby zákoník práce mohl být navázán na zákoník občanský. A tady je právě ten problém.

Sociální demokracie a já osobně se domníváme, že není možné, aby zákoník práce byl pouhým derivátem občanského zákoníku, aby každá kupní smlouva na rohlík byla srovnávána s pracovněprávním vztahem. Domníváme se, že není možné, co již dlouho v této zemi funguje, tedy že zákoník práce je samostatným kodexem a samostatným by měl zůstat a neměli bychom přicházet s experimenty, které navazují pracovněprávní vztahy na vztahy obchodněprávní či občanskoprávní.

Myslím, že by bylo poctivé, aby kolegové z ODS řekli, zda snaha o odložení účinnosti nevyústí ve druhém kroku, pokud se to podaří, ve snahu zrušit zákoník práce, který byl přijat, a nebude mít snahu navázat pracovněprávní vztahy na vztahy občanskoprávní. Myslím si, že by to nebylo šťastné, ale rozhodnutí je ve vašich rukou.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Slovo má pan poslanec Marek Benda, připraví se paní poslankyně Michaela Šojdrová.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP