(10.10 hodin)
(pokračuje Vondra)

A když spočítáme jejich mzdové náklady, ty korunové mzdové náklady, tak ty činí 125 mil. Kč, a valutové náhrady činí 532 mil. Kč, a k tomu připočítáme-li pojistné za zdravotní a sociální pojištění ve výši 44 mil. Kč, tak jednoduchým způsobem máme ono číslo 700 mil. Kč.

Čili pokud tu zaznívá, že ti, kdo kritizují zákoník práce, se snaží hájit práva manažerů, tak já tu uvádím jeden drobný příklad, jaké problémy tento zákoník práce přinese státní správě, státu. A dovoluji si vás upozornit, že pokud nebude odložena účinnost zákoníku práce, že ministr zahraničních věcí, ať už to budu já nebo kdokoliv jiný, při projednávání příštího rozpočtu bude muset žádat tuto Sněmovnu o navýšení rozpočtu o onu částku 700 mil. Kč, čili rozpočtový nárůst zhruba 25 %.

Děkuji za pozornost. (Potlesk poslanců klubu ODS.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu ministru Alexandru Vondrovi. Slova se ujme pan poslanec František Laudát, připraví se pan poslanec Zdeněk Škromach. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec František Laudát: Děkuji. Vážený pane místopředsedo, dámy a pánové, pan kolega Rath tady mluvil velice pěkně - možná pro některé uši. Samozřejmě, že já svět, společnost, vidím trochu jinak. Jsou tisíce a tisíce příkladů ze světa, kdy jsou obavy, že občané se bez něčeho neobejdou, a důsledné analýzy i praktické zkušenosti říkají, že pravý opak je pravdou.

Padlo tady, zda odložení, nebo vůbec zákoník práce je více otázka politická, nebo právní - já bych ještě dodal i věcná. Myslím si, že ve všech třech rovinách.

Vrcholně politická - zda vůbec zákoník práce potřebujeme, či nikoli, zda by skutečně nestačilo mít jakési paragrafy v občanském zákoníku. Mimochodem, podle jisté analýzy tento zákoník práce, který má platit od 1. ledna, má vazbu na 115 ustanovení občanského zákoníku.

Nevím, zda v ideální společnosti jsou lidé, kteří produkují nějaké hodnoty, anebo poradenské firmy, které tímto získají, tím takto pojatým zákoníkem práce, další a další zakázky, protože tady se dostáváme do další sféry, podobně jako je to u ať už legislativy či konkrétních věcí Evropské unie, prostě k zadávání obrovských zakázek. Nevím, jestli se tomu říká kvintální nebo jaký sektor - trochu zbytečný, nevýkonný navíc.

Otázka politická je samozřejmě i to, zda zrovna tímto umělým způsobem je ta pravá cesta, jak odstraňovat nezaměstnanost. Takto pojatý zákoník sice navýší, a tím se dostávám do praktické roviny, řadu zaměstnanců, v řadě případů nebo možná z větší části nikoli v soukromém, ale i ve veřejném sektoru - musel by někdo dát dohromady asi makročísla. Nicméně to znamená další útok na veřejné rozpočty, další navyšování deficitů.

Vrátím se k té první rovině - k té druhé, pardon - k otázce právní. Už to tady zaznělo z úst pana ministra práce a sociálních věcí. Nejsou prováděcí předpisy v tuto chvíli, protože udělat analýzu zavedení schváleného zákoníku práce do praxe není asi jednoduchá věc. Existují odkazy na zákony, které jsme nepřijali.

Mluvil jsem tady o provázání na občanský zákoník. Chtěl bych říci, že nejhorší jsou ovšem dopady v praxi. Zaslechl jsem děsivou větu od jednoho zákonodárce, že v případě, že zákoník práce začne platit, však oni si s tím Češi zase nějak poradí. To je to nejhorší, co se může stát. Skutečně my tady budeme držet a prosazovat zákony, které už je jasné, že budou hledat jak zaměstnavatelé, tak zaměstnanci, jak je obejít. Můžu se do jisté míry ztotožnit s názorem, že v současném postavení nebo platné legislativě přece jenom zaměstnavatel možná tahá za poněkud delší konec provazu ve vztahu k zaměstnanci. Nicméně domníváte se, že my máme dávat normy, které dále navýší, aby nejenom zaměstnavatelé, ale vlastně všechny stupně managementu musely pracovat s dalším rizikem, rizikem porušování nějakého zákona?

V těch firmách, kde zjevně jsem ochoten připustit, že zaměstnanec tahá za kratší konec provazu, tak jak asi ta situace dopadne, pokud takovýto zákoník bude platit? Bude za ten kratší konec tahat zaměstnavatel, manažer, ředitel, anebo za něj bude tahat zaměstnanec? Já se domnívám, že v takovýchto firmách zase to bude zaměstnanec, který bude nějakým způsobem donucen, nebo ve věcné rovině, se chovat tak, aby zaměstnavateli nezvyšoval náklady, aby možná nedodržoval úplně zákoník práce. A jenom skutečně manažer nebo ředitel, který bude ochoten, a málokterý zřejmě, podepsat se pod nařízení, které bude porušovat zákoník práce. To znamená, že to riziko bude v řadě případů zase přenášeno na zaměstnance.

Pokud by v Evropské unii, v těch historických členských zemích, bylo tak všechno hezké, tak např. v dopravě na našich silnicích havarují stejně tak pro porušování pracovní doby německé kamiony jako turecké, jako maďarské, jako polské, jako rakouské, jako holandské, belgické, britské apod. Takže já se domnívám, že tento problém je v té věcné rovině univerzální a žádný zákon, žádná novela ho asi nepřivede do stavu ráje.

Domnívám se, že platností zákoníku práce od 1. ledna by na to začali dojíždět obchodníci, zbytečně se komplikuje proces ukončování pracovních poměrů. Bude zasažena celá oblast privátních bezpečnostních agentur.

Co mně hodně vadí, nechápu, proč nová úprava nepracuje s pojmem nebo vůbec s věcí, která fungovala, a nechápu, proč by neměla fungovat, a to je vedlejší pracovní poměr. Proč by si v době, kdy se snažíme dostat ekonomicky na úroveň vyspělých zemí, samozřejmě s převodem na úroveň, aby lidé měli stejnou životní úroveň, tak nechápu, proč by jim nemělo být umožněno, aby využili možná svých větších, širších dovedností, své erudice, vzdělání, a nepřivydělávali si. Nechápu, proč to musí být všechno zas sešněrováno.

Nechápu, proč zaměstnavatel, když má práci, může dát práci a výdělek navíc, a když ji nemá, tak prostě nedá.

Domnívám se, že to je mé zcela jiné vidění světa. Moje vidění světa je takové, že bohužel nemoderní levice přemýšlí, možná ze svých osobních důvodů, často zištných, ale tváří se, že nezištně, o tom, jak pomoci lidem v nouzi. Já mám trošku jiné vidění světa, já bych chtěl, aby se podstatně více financí, práce a zákonů schvalovalo takových, abychom lidem pomohli z nouze. To znamená ne z nouze, protože čeština je velice ohebná, aby mně bylo rozuměno, z nouze tak, abychom je vytáhli na to, aby měli trvale udržitelnou slušnou životní úroveň.

Děkuji.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP