Pokračování schůze Poslanecké sněmovny
8. prosince 2006 ve 14.27 hodin

Přítomno: 185 poslanců

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Zahajuji dnešní jednání 7. schůze Poslanecké sněmovny a všechny vás na ní vítám. Prosím, abyste se všichni přihlásili identifikačními kartami a případně mi sdělili, komu byla vydána náhradní karta, a její číslo.

Omluvy pro 7. schůzi platí z 8. schůze Poslanecké sněmovny, tedy poslanci Kratochvíle, Melčák, Němcová, Paroubek, Pohanka, Vnouček, členové vlády Kalaš, Šedivý, Vicenová.

Dnešní jednání zahájíme pevně zařazeným bodem číslo 68, pokračovat budeme dalšími pevně zařazenými body, a to body 71, 62 a 63.

 

Nyní přistoupíme k bodu

 

68.
Změny ve složení orgánů Poslanecké sněmovny

 

Prosím, aby se slova ujal předseda volební komise poslanec Petr Tluchoř.

 

Poslanec Petr Tluchoř: Pane předsedo, pane předsedo vlády, dámy a pánové, v úvodu bych vám rád sdělil, že podle oznámení poslaneckých klubů rezignoval poslanec Petr Červenka na členství v kontrolním výboru a poslanec Jan Klas na členství ve stálé komisi Poslancké sněmovny pro sledování procesu zpřístupnění svazků vzniklých činností bývalé Státní bezpečnosti.

Volební komise obdržela od poslaneckých klubů tyto návrhy na volbu členů orgánů Poslanecké sněmovny: kontrolní výbor - Josef Čerňanský za ČSSD za poslance Petra Červenku, stálá komise Poslanecké sněmovny pro rodinu - Petr Bratský, ODS, na dosud neobsazené místo, a Alena Páralová, ODS, na rovněž dosud neobsazené místo, stálá komise Poslanecké sněmovny pro sledování procesu zpřístupnění svazků vzniklých činností bývalé Státní bezpečnosti - za rezignovaného pana poslance Klase Tomáš Kladívko z ODS. Tyto návrhy byly zaslány všem poslaneckým klubům.

Zákon č. 90/1995 Sb., o jednacím řádu Poslanecké sněmovny, stanoví, že změny v ustanovených výborech a komisích lze provést jen se souhlasem Poslanecké sněmovny a volba se koná většinovým způsobem. Jednací řád Poslanecké sněmovny nestanoví způsob hlasování. Protože volba výborů, komisí a delegací vždy probíhá veřejným hlasováním, navrhuji proto, aby dnešní volba proběhla stejným způsobem - veřejně pomocí hlasovacího zařízení.

Doporučuji, aby po rozpravě k navrženým kandidátům Poslanecká sněmovna nejprve konstatovala, že poslanec Petr Červenka rezignoval na členství v kontrolním výboru a poslanec Jan Klas na členství se stálé komisi Poslanecké sněmovny pro sledování procesu zpřístupnění svazků vzniklých činností bývalé Státní bezpečnosti, a pak aby Poslanecká sněmovna provedla volbu nových členů orgánů Poslanecké sněmovny tak, jak to navrhly poslanecké kluby.

Nyní prosím, pane předsedo, abyste otevřel rozpravu.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane předsedo. Otevírám rozpravu. Kdo se hlásí o slovo? Nikoho nevidím, rozpravu končím a předávám slovo předsedovi volební komise. Pane předsedo, předkládejte návrhy.

 

Poslanec Petr Tluchoř: V rozpravě nebyly podány žádné návrhy. Nemusíme hlasovat o formě hlasování, protože o veřejném hlasování, které jsem navrhl, hlasovat nemusíme.

Nejprve budeme hlasovat, že Poslanecká sněmovna konstatuje, že Petr Červenka rezignoval na členství v kontrolním výboru a poslanec Jan Klas na členství ve stálé komisi Poslanecké sněmovny pro sledování procesu zpřístupnění svazků vzniklých činností bývalé Státní bezpečnosti.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji. Zahajuji hlasování číslo 126. Kdo je pro tento návrh, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 126 z přítomných 139 poslanců pro návrh 133, proti 1. Konstatuji, že návrh byl přijat.

 

Pane předsedo, pokračujte.

 

Poslanec Petr Tluchoř: Nyní můžeme hlasovat o jednotlivých kandidátech na uvolněná místa v orgánech Poslanecké sněmovny.

Za člena kontrolního výboru je navržen poslanec Josef Čerňanský.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji. Kdo s tímto návrhem souhlasí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku v hlasování pořadové číslo 127. Kdo je proti?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 127 z přítomných 147 poslanců pro návrh 137, proti nikdo. Tento návrh byl přijat.

 

Pane předsedo, pokračujte.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP