(17.40 hodin)
(pokračuje Filip)

Můžeme tedy pokročit v pevně zařazených bodech dnešní schůze. Budeme pokračovat po skončení projednávání státního rozpočtu ve druhém čtení, protože není žádné hlasování před námi, bodem č. 64. Já nebudu vyhlašovat přestávku, jenom uvedu, že bod 64, který jsme zařadili speciálně na dnešní odpolední jednání, je

 

64.
Návrh poslanců Jana Kasala, Anny Čurdové, Evy Dundáčkové
a Zuzky Bebarové-Rujbrové na vydání zákona,
kterým se mění zákon č. 108/2006 Sb., o sociálních službách
/sněmovní tisk 46/ - druhé čtení

 

Konstatuji, že jsme ve druhém čtení. Ke stolku zpravodajů bych rád pozval pana místopředsedu pana Jana Kasala nebo jiného z navrhovatelů, to znamená Annu Čurdovou, Evu Dundáčkovou nebo Zuzku Bebarovou-Rujbrovou, dohodněte se, navrhovatelé, a zpravodajku paní poslankyni Dagmar Molendovou. Vidím, že je tady za navrhovatele paní kolegyně Eva Dundáčková. Já ji požádám, aby uvedla návrh ve druhém čtení. Vidím paní kolegyni Molendovou, že jde ke stolku zpravodajů. Prosím, paní kolegyně, máte slovo.

 

Poslankyně Eva Dundáčková: Děkuji vám. Vážený pane předsedající, dámy a pánové, nacházíme se ve druhém čtení tisku č. 46, jak uvedl pan předsedající. Jedná se o návrh na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 108/2006 Sb., o sociálních službách, a původní novela, jejímiž předkladateli jsou čtyři poslanci Poslanecké sněmovny napříč politickým spektrem, měla vnést do našeho právního řádu i intervenční centra, čili jakási centra poradenské, právní a další služby ve prospěch obětí domácího násilí. Tato intervenční centra byla specifikována jako nová služba, proto novela zákona o sociálních službách.

Byla jí zkrácena lhůta na sedm dní a tato novela byla projednána ve výboru pro sociální politiku. Byla projednána včetně řady pozměňovacích návrhů, které podali poslanci tohoto výboru a které se bezprostředně domácího násilí a intervenčních center netýkají, nicméně jménem předkladatelů mohu s nimi dopředu vyjádřit jakýsi souhlas. Přesto bych chtěla poprosit, abychom se pokusili v rámci druhého čtení zde ve sněmovně příliš neextendovat rozsah pozměňovacích návrhů. Jsme si všichni vědomi toho, že zásah do zákona o sociálních službách je v zásadě možný v celém rozsahu tohoto zákona, ale trochu se obáváme jako předkladatelé toho, že bychom pak mohli narušit tu základní myšlenku, to je podpora intervenčních center, která měla vzniknout od 1. ledna příštího roku. Proto vás prosím o jistou střídmost v podávání případných pozměňovacích návrhů. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji zástupci navrhovatelů paní poslankyni Evě Dundáčkové a konstatuji, že tento návrh jsme v prvém čtení přikázali k projednání výboru pro sociální politiku. Usnesení výboru bylo rozdáno jako sněmovní tisk 46/2. Prosím, aby se zpravodajka výboru paní poslankyně Dagmar Molendová ujala slova. Prosím, paní zpravodajko, máte slovo.

 

Poslankyně Dagmar Molendová: Děkuji za slovo. Vážený pane místopředsedo, vážení členové vlády, dámy a pánové, já vás krátce seznámím s usnesením výboru pro sociální politiku k návrhu poslanců zde již zmíněných - pana Kasala, paní Čurdové, paní Dundáčkové, paní Bebarové-Rujbrové, na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 108/2006 Sb., o sociálních službách.

Usnesení jste obdrželi dneska pod číslem 46/2, tudíž ho nebudu celé číst. Můžu jenom říci, že výbor pro sociální politiku doporučuje Poslanecké sněmovně vyslovit souhlas s tímto návrhem včetně uvedených změn a doplnění. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji paní zpravodajce a otevírám obecnou rozpravu. Konstatuji, že do ní nemám žádnou písemnou přihlášku, a ptám se, jestli se někdo v obecné rozpravě ve druhém čtení hlásí. Nikoho nevidím, obecnou rozpravu končím.

Otevírám podrobnou rozpravu k tisku 46/2 a ptám se, jestli se do ní někdo hlásí, protože nemám žádnou přihlášku. Ano, vidím pana poslance Miroslava Opálku. Prosím, pane poslanče, máte slovo v podrobné rozpravě.

 

Poslanec Miroslav Opálka: Děkuji, pane místopředsedo. Vážené kolegyně a kolegové, vážená vládo, dovolte mi, abych se přihlásil k pozměňovacímu návrhu, který jste dnes dopoledne obdrželi na lavice. Chtěl bych jen upřesnit dikci tohoto návrhu, kdy slovo "či" se nahradí slovem "nebo". Čili text bude znít: Bod 5. V § 94 písm. d) se slova "může zpracovávat" nahrazují slovy "v případě potřeby zpracovává samostatně, nebo v součinnosti s obcemi".

Na podporu tohoto pozměňovacího návrhu bych chtěl uvést, že byl v původním znění návrhu zákona zakotven princip, že jak kraje, tak obce se budou zabývat komunitním plánováním, neboť je to třeba pro prognózu příštího vývoje, příštích potřeb jak pro poskytovatele služeb, tak pro rozpočty obcí, krajů, státu i financí z Evropské unie. V průběhu jednání v Senátu došlo ke zvolnění tohoto návrhu na návrh, že obce "můžou zpracovávat", což v současné době řadě regionů komplikuje život tím, že kraje v podstatě nemají dostatečnou součinnost s obcemi. Snažím se tedy tímto návrhem tento princip vrátit, ale respektuji i diskusi v Senátu, kdy tento přímus, že musí nebo že zpracovávají - tedy to přímusové slovo je vypuštěno, je nahrazeno "v případě potřeby". Neboť chápu, že potřeba obce, která má 20 či 200 čísel je asi jiná než větších. Ale situace se stárnutím generací, s výskytem civilizačních chorob, které jsou čím dál častější apod., povede k té potřebě v průběhu času.

Tolik ke zdůvodnění mého pozměňovacího návrhu. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Opálkovi. Viděl jsem přihlášku paní zpravodajky Molendové, takže jí uděluji slovo. Zpravodajovi se uděluje slovo přednostně. Prosím, paní kolegyně.

 

Poslankyně Dagmar Molendová: Vážení kolegové a kolegyně, já mám ještě několik pozměňovacích návrhů, které jste rovněž obdrželi dnes v písemné podobě, takže je jen krátce zdůvodním.

Do konce roku 2006 měla nárok na příspěvek osoba, která o osobu vyžadující pomoc pečovala, a příjem plynoucí ze zákona o sociálním zabezpečení byl od daně z příjmů osvobozen. Počínaje rokem 2007 má nárok na příspěvek na péči podle zákona č. 108/2006 Sb., o sociálních službách, přímo osoba, která pomoc vyžaduje a jejíž příjem je rovněž od daně z příjmů osvobozen. Příjem osoby pečující o osobu závislou na pomoci jiných, který plyne z důvodu poskytování této péče, však od daně z příjmů osvobozen není. Vzhledem k tomu, že tato situace postižené rodiny neúměrně zatěžovala a ve svém důsledku byla ve srovnání se stávajícím stavem daňově nevýhodnější, je třeba tento příjem, který plyne osobě blízké nebo jiné osobě, která výše uvedenou péči nevykonává jako podnikání, od daně z příjmů fyzických osob osvobodit. Tento návrh, který je zde předložen, toto osvobození zavádí.

Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji paní poslankyni Molendové a ptám se, jestli se ještě někdo hlásí. Ano, paní poslankyně Eva Dundáčková. Prosím, paní kolegyně, máte slovo.

 

Poslankyně Eva Dundáčková: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, já si dovolím také přednést krátký pozměňovací návrh, který se vztahuje k tisku 46 samotnému, tedy nikoli k usnesení výboru, které pravděpodobně vezmeme za základ dalšího projednávání při hlasování ve třetím čtení, a dopředu proto na to upozorňuji.

Tento návrh vychází ze situace, jež je způsobena tím, že předkladatelé návrhu zákona, návrhu této novely, předpokládali, že se stihne dokončit legislativní proces do konce roku 2006, a protože v tuto chvíli není jasné, zda tomu tak bude, předkládám pozměňovací návrh, který umožní uvažovanou úpravu dát do souladu s platnou legislativou po Novém roce.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP