(15.10 hodin)
(pokračuje Bičík)

Samotný propočet těchto úspor provedený ministerstvem však v porovnání s potřebami vykazuje rozdíl ve výši 300 až 400 mil. Kč a navíc v návrhu nejsou vůbec zohledněny dopady navýšení příplatků za vedení na řadového pracovníka resortu, které mám propočítány v minimální výši 250 mil. Kč. Mzda takových pracovníků v případě nepřijetí návrhu v žádném případě nedosáhne proklamovaného navýšení a platové nůžky mezi pedagogy a ostatními vysokoškolsky vzdělanými zaměstnanci v zaměstnaneckém sektoru se dále rozevřou.

b) Plánovaný nárůst ostatních neinvestičních výdajů v regionálním školství je pouze 0,44 % proti srovnatelné základně roku 2006 a to je podle mého názoru i názoru našeho klubu v přímém rozporu s dlouhodobým záměrem vzdělávání a rozvoje vzdělávací soustavy, tedy v rozporu s koncepčním materiálem schváleným vládou a projednaným jak v Poslanecké sněmovně, tak v Senátu, a to minimálně ve třech jeho částech.

Co se týká třetího návrhu, opět jde o navýšení výdajů kapitoly 333, název navýšení výdajů kapitoly 333 MŠMT o 450 mil. Kč, titul státní informační politika ve vzdělávání. Samotné znění návrhu: Kapitola 33, výdajový blok SIPVZ čili státní informační politika ve vzdělávání, zvýšení o 450 mil. Kč, kapitola 398 VPS, výdajový blok vládní rozpočtová rezerva, snížení o 450 mil. Kč.

Zdůvodnění. Zde bych pro porovnání uvedl, že na zavedení počítačů a internetu do škol a příslušných doprovodných programů investoval stát v posledních letech vždy zhruba 1,25 mld. Kč ročně. Jednorázové drastické snížení na pouhých 42 mil. Kč je v podstatě odpískáním státní informační politiky ve vzdělávání, nebo jeho jednorázovým přenesením na zřizovatele bez jakéhokoliv posílení jejich zdrojů. Navrhovaná částka je absolutním minimem, které jak ministerstvu, tak školám umožní dostát svým závazkům z dříve uzavřených smluv a které pouze, podotýkám částečně, a to i při zapojení rezerv zřizovatelů, umožní zabezpečení základního provozu ITC techniky na školách.

Z výše uvedených důvodů vás, kolegyně a kolegové, prosím o podporu všech těchto návrhů ve třetím čtení návrhu zákona o státním rozpočtu. Na členy rozpočtového výboru Sněmovny se obracím s prosbou, aby se po dohodě s vládou a Ministerstvem financí pokusili těmto pozměňovacím návrhům vyhovět. Říkám zcela otevřeně, že jsem ochoten přijmout jakoukoliv modifikaci, kterou by našel rozpočtový výbor k tomu, aby tyto pozměňovací návrhy v navrhované výši mohly být přijaty a úkoly ve školství, velmi významném z pohledu změn, kterým někdo říká reforma, aby mohly být naplněny.

Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Děkuji. Než dám slovo paní poslankyni Ladislavě Zelenkové, dovolím si vám oznámit, že jsme obdrželi další omluvu z dnešní schůze, a to omluvu pana poslance Jiřího Paroubka.

Paní poslankyně, máte slovo. Připraví se pan poslanec Jaroslav Krákora.

 

Poslankyně Ladislava Zelenková: Děkuji. Vážená paní předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové, nejprve si dovolím přednést formální technické doplnění tabulkového přehledu pozměňovacích návrhů obsažených v usnesení rozpočtového výboru.

Jde o návrh č. 34/47, vzdělávací a společenské centrum Javorník. V poznámce chybí okres. Není tam uveden okres. Jedná se o okres Svitavy.

Nyní si vás, vážené kolegyně a kolegové, dovoluji požádat o projednání pozměňovacího návrhu k vládnímu návrhu zákona o státním rozpočtu České republiky na rok 2007. Navrhuji snížit vládní rozpočtovou rezervu o 3,5 mil. Kč a navýšit kapitolu Všeobecná pokladní správa o tutéž částku, to je o 3,5 mil. Kč na akci rekonstrukce Masarykovy základní školy v Poličce.

Zdůvodnění: Jedná se o rekonstrukci stravovacího zařízení této školy, na kterém jsou závislé i jiné školy ve městě. Již v současné době jídelna kapacitně nestačí, nemůže vyhovět zájemcům o cca 150 obědů. Rozhodnutím Krajské hygienické stanice je povolen provoz jídelny pouze do konce roku 2007. Po této době by v Poličce nebylo zajištěno stravování pro místní školní děti, to je nebylo by zajištěno stravování pro cca 700 strávníků. Za projednání a podporu tohoto naléhavého návrhu vám, vážené kolegyně a vážení kolegové, předem děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Já děkuji. Hovořit bude pan poslanec Jaroslav Krákora, připraví se pan poslanec Miloslav Soušek.

 

Poslanec Jaroslav Krákora: Vážená paní místopředsedkyně, vážené poslankyně, vážení páni poslanci, dovoluji si vás požádat o projednání následujícího pozměňovacího návrhu k vládnímu návrhu zákona o státním rozpočtu České republiky na rok 2007, tisk 52. Navrhuji přidělení dotace na ochranu životního prostředí, údržbu a obnovu zeleně na pozemcích města Hostivice. Jedná se o poskytnutí dotace ve výši 7 mil. Kč z kapitoly 398 Všeobecná pokladní správa, specifický ukazatel vládní rozpočtová rezerva.

Děkuji. Další materiály jsou přidruženy k této žádosti.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Děkuji. Slovo má pan poslanec Soušek, připraví se pan poslanec Jaromír Suk.

 

Poslanec Miloslav Soušek: Vážená paní předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, dovoluji si vás požádat o projednání následujícího pozměňovacího návrhu k vládnímu návrhu zákona o státním rozpočtu České republiky na rok 2007. Navrhuji přidělení dotace na rekonstrukci části areálu Vodní záchranné služby Pastviny, okres Ústí nad Orlicí. Jedná se o poskytnutí dotace ve výši 10,9 mil. Kč do kapitoly VPS. Zároveň navrhuji snížení vládní rozpočtové rezervy o stejnou částku.

Upozorňuji, že rozpočtový výbor již ve svém usnesení č. 700 ze dne 15. 2. 2006 stanovil, že převede finanční prostředky z kapitoly 398. Rekonstrukce byla v roce 2006 zahájena a obec v dobré víře na přípravu rekonstrukce vynaložila velké finanční prostředky. Teprve následně Ministerstvo zdravotnictví tuto akci zamítlo. Částka nebyla čerpána v roce 2006. Moje žádost tedy není věcí novou, ale nápravou předešlých chyb. Zvláště pak zdůrazňuji, že jde o zázemí záchranné služby, jejíž práce si zcela jistě vážíme. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Děkuji. Hovořit bude pan poslanec Lubomír Suk, připraví se pan poslanec Miloš Patera.

 

Poslanec Lubomír Suk: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Kolegyně a kolegové, dovolím si předložit následující pozměňovací návrhy k rozpočtu na rok 2007, sněmovní tisk 52.

V kapitole VPS navrhuji zařadit následující akce: Rekonstrukce vstupní brány do knihovny a muzea v Sokolově v areálu sokolovského zámku, příjemcem dotace město Sokolov, 3 mil. Kč. V kapitole VPS, rekonstrukce školního hřiště základní školy ve Školní ulici, příjemcem dotace město Horní Slavkov, částka 5 mil. Kč. Dále kapitola VPS, rekonstrukce spojovacích chodeb objektu základní školy ve Školní ulici, příjemcem dotace město Chodov, částka 2,5 mil. Kč. Dále kapitola Ministerstvo zdravotnictví, jedná se o karlovarskou krajskou nemocnici, akciová společnost, vybudování centrálního příjmu v nemocnici Sokolov, jedná se o částku 18 mil. Kč.

O uvedené částky bude snížena vládní rozpočtová rezerva. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Děkuji. Slova se ujme pan poslanec Miloš Patera, připraví se pan poslanec David Kafka.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP