(Jednání pokračovalo ve 12.26 hodin.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, po skončení přestávky na poradu klubu České strany sociálně demokratické se vrátíme po ukončené podrobné rozpravě k hlasování o návrzích na usnesení.

Ještě před hlasováním eviduji přihlášku pana místopředsedy Lubomíra Zaorálka, kterému dám slovo pro vyjádření stanoviska klubu sociální demokracie, a potom budeme hlasovat o jednotlivých návrzích. Prosím, pane místopředsedo, máte slovo.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Přátelé, dámy a pánové, jistě jste si všimli, že klub sociální demokracie se na chvíli sešel po proběhlé rozpravě, tak mi dovolte, abych jenom velmi stručně shrnul stanovisko, na kterém jsme se shodli.

Já bych rád řekl, že po té rozpravě, která tady proběhla, samozřejmě sociální demokracie nemění své stanovisko k protiraketové základně a k tomu, co jsme v minulosti řekli na toto téma. Připomenu, že náš zájem je na co nejširší veřejné rozpravě k této věci a také se podílíme na přípravě zákona o referendu, které by bylo možné použít právě v tak zásadní otázce, jako je základna umístěná v České republice. Připomínám, že je to právě role parlamentu, aby v takovéto debatě sehrál ústřední roli.

Proto jsem rád, že jsme dnes dostali tuto informaci od ministra zahraničí. Na druhé straně jsme přesvědčeni, že po takovéto první informaci by Sněmovna neměla zaujímat zásadnější stanoviska a neměli bychom přijímat rozhodnutí. Opakuji - je to první informace, kterou jsme v této věci dostali. Upozorňuji, že takové rozhodnutí, které se týká základny, které nám přísluší podle ústavy, není rozhodnutí, které bychom měli dělat bez odpovídající debaty v klubech, bez toho, že bychom na nějakém podobném zásadním usnesení pracovali potřebnou dobu a byla by to prostě věc, která by se kvalifikovaně a tak, jak parlamentu přísluší, vedla.

Myslím si, že to, co máme dnes předloženo, neodpovídá vážnosti této věci. Takže tím chci zdůvodnit, proč klub sociální demokracie se při hlasování zdrží. Oceňuji, že se poprvé Sněmovna touto věcí zabývala, ale opakuji, byla to pouze první informace.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu místopředsedovi Lubomíru Zaorálkovi a vrátíme se k návrhům na usnesení.

První návrh přednesl pan poslanec Václav Exner. Ocituji s tím, že usnesení je koncipováno jako prohlášení Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky, ve kterém deklaruje svou vůli nezřizovat žádné cizí vojenské základny na území České republiky a žádá vládu České republiky a prezidenta, aby a) v zahraniční a bezpečnostní politice ČR respektovali toto prohlášení, b) nepokračovali v jednání se Spojenými státy americkými o možném umístění prvků národní raketové obrany na území České republiky. To je první návrh usnesení.

 

Já vás všechny odhlásím a o tomto návrhu na usnesení budeme hlasovat v hlasování pořadové číslo 97, které zahájím, až se všichni přihlásíte opět svými hlasovacími kartami. Což právě činím

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 97. Kdo je pro tento návrh na usnesení? Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 97 z přítomných 128 pro 25, proti 61. Návrh nebyl přijat.

 

Druhý návrh na usnesení přednesl pan poslanec Pavel Hrnčíř, to je, že zprávu vlády přednesenou ministrem zahraničí Alexandrem Vondrou bere Poslanecká sněmovna na vědomí.

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 98 a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 98 z přítomných 131 poslance pro 59, proti 11. Ani tento návrh nebyl přijat.

 

Končím bod č. 50. Děkuji panu ministrovi i ostatním vystupujícím.

Ještě než zahájíme další bod jednání, oznámím vám, že byla doručena omluvenka z dnešního jednání na zasedání Poslanecké sněmovny od paní ministryně zemědělství Mileny Vicenové. V podstatě to znamená, že budeme muset rozhodnout na konci bloku zpráv o tom, jestli budeme, nebo nebudeme projednávat body č. 43, 44. Vzhledem k tomu, že jsme o tom nevěděli mezi devátou a půl desátou, nebudu nyní nechávat hlasovat a nechám na řídící schůze paní kolegyni Lucii Talmanové, aby sama rozhodla, nebo s vaší pomocí, o tom, jak se vypořádat s těmito dvěma body, a také jí tímto předávám řízení schůze. Děkuji vám.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP