(12.30 hodin)
(pokračuje Exner)

Zajímavosti v této dohodě jsou některé toho typu, že je potřeba se zamyslet, zda se týkají i nás jako jedné strany uvedené dohody. Jde například o podporu takzvaných tradičních vědomostí v článku 23. Žádá se rozvíjet psychologický potenciál dětí, jde o rozvoj a využívání místního obsahu pro informační a komunikační technologie. Podobně vnitrostátní banka spravující prostředky Evropské unie v partnerských státech AKT má dělat tuto práci zadarmo podle přílohy 4 článku 37, což je skutečně určitá specialita, kdy obhospodařování prostředků, které bohaté země chtějí dát chudým, si od jejich bank nechají spravovat zadarmo.

Pro Českou republiku by naopak mohla být dobře využitelná podpora studentských výměn, jak o tom hovoří článek 26. Z pohledu levicové politiky konkrétně by se nám mohla hodit podpora vzájemných vazeb mezi mládežnickými organizacemi.

Tentokrát jde o text, který byl připravován Evropskou unií, přesto se na řadě míst vyskytují překlepy a gramatické problémy.

Myslím si, že je možné shrnout, že celkově jde o typickou politiku cukru: dostaneš finanční podporu, když se budeš chovat podle mých představ - což si pojistím případnými sankcemi, tedy bičem.

Myslím si, že je žádoucí, aby prvním čtením materiál prošel, ale neměl by být ponechán bez podrobnější diskuse.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Exnerovi. Hlásí se ještě někdo do rozpravy? Nikdo se nehlásí, takže rozpravu končím. Chce někdo vystoupit se závěrečným slovem? Pokud nikolivěk, tak přistoupíme k hlasování. Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání zahraničnímu výboru. Má někdo nějaký další návrh nebo jiný návrh?

 

Pokud ne, tak rozhodneme o přikázání zahraničnímu výboru v hlasování pořadové číslo 49, které jsem zahájil. Kdo je pro, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko ano. Děkuji. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo. Hlasovalo 161 poslanců, pro bylo 120, proti nikdo. Návrh byl přijat. Bod můžeme ukončit.

 

Dalším bodem je bod číslo

 

24.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení
souhlasu s ratifikací Vnitřní dohoda mezi zástupci vlád členských států,
zasedajícími v Radě, kterou se mění Vnitřní dohoda ze dne 18. září 2000
o opatřeních, která mají být přijata, a o postupech, které mají být dodrženy,
při provádění dohody o partnerství AKT-ES
/sněmovní tisk 66/ - prvé čtení

 

Prosím pana ministra Kalaše, aby se opět ujal slova.

 

Ministr životního prostředí ČR Petr Kalaš Vážený pane předsedající, vážené dámy, vážení pánové, vláda žádá Poslaneckou sněmovnu o vyslovení souhlasu s ratifikací Vnitřní dohody mezi zástupci vlád členských států, zasedajícími v Radě, kterou se mění Vnitřní dohoda ze dne 18. září 2000 o opatřeních, která mají být přijata, a o postupech, které mají být dodrženy, při provádění dohody o partnerství zemí africké, karibské a tichomořské oblasti a Evropského společenství, dále jen revidované vnitřní dohody o postupech.

Sjednání revidované vnitřní dohody o postupech bylo vyzváno potřebou sladit revidovanou dohodu z Cotonu s existující vnitřní dohodou o postupech. Podstatou revidované vnitřní dohody o postupech a její přílohy je úprava vynucování plnění těch ustanovení dohody z Cotonu, která se zabývají dodržováním lidských práv, demokratických principů a zásad právního státu, a doplnění nových elementů, které vyplývají z revidované dohody z Cotonu, například spolupráce v boji proti šíření zbraní hromadného ničení a podobně.

Vláda České republiky jednoznačně doporučuje se k revidované vnitřní dohodě o postupech připojit a žádá tímto Poslaneckou sněmovnu o vyslovení souhlasu s ratifikací.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Já vám děkuji, pane ministře. Nyní prosím, aby se slova ujal zpravodaj pro prvé čtení pan poslanec Petr Krill.

 

Poslanec Petr Krill: Děkuji za slovo. Pane předsedající, kolegyně, kolegové, k provádění dohody o partnerství mezi členy skupiny afrických, karibských a tichomořských států a Evropským společenstvím v těchto oblastech, které spadají do kompetence členských států, byla sjednána vnitřní dohoda uzavřená zástupci vlád členských států zasedajících v Radě Evropské unie o opatřeních, která mají být přijata při provádění této dohody o partnerství.

Podstatou vnitřní dohody a její přílohy je úprava vynucování plnění těch ustanovení dohody o partnerství, která se týká, jak už říkal tady pan ministr, hlavně dodržování lidských práv, demokratických principů a zásad právního státu. Rada Evropské unie může v případě porušení závazků z dohody o partnerství zahájit s dotyčným státem konzultační proces a poté může sáhnout k přiměřeným opatřením vedoucím k částečným pozastavením aplikací dohody o partnerství. Proto pro sladění revidované dohody o partnerství a vnitřní dohody o postupech bylo navrženo i sjednání revidované vnitřní dohody o postupech, která vnitřní dohodu příslušným způsobem mění. V nové příloze je podrobněji popsán a kodifikován mechanismus vynucovacího procesu plnění ustanovení revidované dohody o partnerství.

Vzhledem k tomu, že vnitřní dohoda o postupech je smlouvou prezidentské kategorie, musí jí být i smlouva, která ji mění, tedy revidovaná vnitřní dohoda. Revidovaná vnitřní dohoda byla v dubnu podepsána v Lucemburku a je v souladu s právním řádem České republiky i s mezinárodněprávními závazky státu České republiky. Doporučuji proto tento návrh propustit do druhého čtení. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Já vám děkuji, pane zpravodaji. Otevírám obecnou rozpravu. Přihlášky písemné nemám. Hlásí se někdo z místa? Není tomu tak, takže rozpravu končím.

Konstatuji, že organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání zahraničnímu výboru. Moje otázka je, zdali si někdo přeje rozšířit portfolio výborů. Není tomu tak.

 

Takže v hlasování pořadové číslo 50 rozhodneme o přikázání zahraničnímu výboru. Kdo souhlasí, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko ano. Děkuji. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo. Hlasovalo 160 poslanců, 114 bylo pro, nikdo proti. Návrh byl přijat.

 

Končím projednávání tohoto bodu. Děkuji oběma protagonistům.

 

A přistoupíme k dalšímu bodu, kterým je bod číslo

 

25.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení
souhlasu s ratifikací Vnitřní dohoda mezi zástupci vlád členských států,
zasedajícími v Radě, o financování pomoci Společenství v rámci víceletého
finančního rámce pro období 2008-2013 v souladu s dohodou o partnerství
AKT-ES a o přídělu finanční pomoci zámořským zemím
a územím, na které se vztahuje část čtvrtá Smlouvy o ES
/sněmovní tisk 67/ - prvé čtení

 

A prosím opět pana ministra Kalaše, aby se ujal slova.

 

Ministr životního prostředí ČR Petr Kalaš Děkuji, pane předsedající. Dámy a pánové, vláda žádá o vyslovení souhlasu Poslanecké sněmovny s ratifikací Vnitřní dohody mezi zástupci vlád členských států, zasedajícími v Radě, o financování pomoci Společenství v rámci víceletého finančního rámce pro období 2008 až 2013 v souladu s dohodou o partnerství zemí africké, karibské a tichomořské oblasti AKT a Evropského společenství a o přídělu finanční pomoci zámořským zemím a územím, na které se vztahuje část čtvrtá Smlouvy o Evropském společenství, dále jen vnitřní dohoda o financování 10. evropského rozvojového fondu.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP