(12.10 hodin)
(pokračuje Opálka)

Zařízení, které je dobré a perspektivní pro Korejskou republiku, u nás máme, ale nedovedeme ho využít. Nebo jsou snad jiné motivy pro jeho "opomenutí"? A to je to, co jsem zde chtěl připomenout.

Abych zakončil optimisticky. Věřím, že současně s podpisem této smlouvy můžeme Korejské republice podle článku 8 nabídnout i zkušenosti našich techniků se zřízením a provozem sítě CEPOS. Minulou práci ministerstva však nabízet zřejmě nebudeme. To došlo, jak jsem se dočetl před dvěma dny v Mladé frontě Dnes, i hejtmanu Bendlovi.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Opálkovi. Hlásí se ještě někdo do rozpravy? Pan poslanec Exner.

 

Poslanec Václav Exner: Pane místopředsedo, po dohodě s panem ministrem navrhuji, aby kromě zahraničního výboru, jak navrhl organizační výbor, byl tisk také projednán v hospodářském výboru, jemuž věcně problematika přísluší.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji vám. Ještě někdo se hlásí? Pokud ne, rozpravu končím.

Přistoupíme k hlasování o tom, co se hlasovat dá, a to je přikázání.

 

Jak bylo správně připomenuto, organizační výbor navrhl přikázat k projednání tento tisk výboru zahraničnímu.

O tom rozhodneme v hlasování pořadové číslo 46, které jsem zahájil. Kdo je pro, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko ano. Děkuji. Do je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo. Hlasovalo 168 poslanců, pro bylo 127, nikdo proti. Návrh byl přijat.

 

Pan poslanec Exner navrhl, aby tisk byl přikázán také hospodářskému výboru.

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 47. Kdo souhlasí s návrhem pana poslance Exnera na přikázání hospodářskému výboru, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko ano. Děkuji. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo. Hlasovalo 169 poslanců, pro bylo 112, proti 10, takže návrh byl přijat.

 

Končím první čtení této předlohy. Děkuji panu ministrovi, panu zpravodajovi.

 

Dámy a pánové, nyní se budeme věnovat skupině bodů, které měl uvádět pan ministr zahraničních věcí Alexandr Vondra. Nicméně vláda pověřila z důvodu omluvené neúčasti pana ministra zahraničí pana ministra Petra Kalaše, aby ho nahradil.

Zároveň se dostáváme hlavně u prvního tisku, což je

 

23.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky
k vyslovení souhlasu s ratifikací Dohoda, kterou se mění Dohoda o partnerství
mezi členy skupiny afrických, karibských a tichomořských států na straně jedné
a Evropským společenstvím a jeho členskými státy na straně druhé,
podepsaná v Cotonou dne 23. června 2000
/sněmovní tisk 65/ - prvé čtení

 

k tomu, že tady budeme muset nahradit zpravodaje, protože bude tam předseda zahraničního výboru Hamáček. O tom rozhodneme potom hlasováním.

Nyní prosím pana ministra Kalaše, aby se ujal slova.

 

Ministr životního prostředí ČR Petr Kalaš Pane předsedající, dámy a pánové, v zastoupení pana ministra zahraničí Vondry vláda tímto žádá o vyslovení souhlasu Poslanecké sněmovny s Dohodou, kterou se mění Dohoda o partnerství mezi členy skupiny afrických, karibských a tichomořských států, zkratka AKT, na straně jedné a Evropským společenstvím a jeho členskými státy na straně druhé, podepsaná v Cotonou dne 23. června 2000, dále jen revidovaná dohoda z Cotonou.

Česká republika vstupem do Evropské unie přijala na sebe závazky i v oblasti rozvojové politiky se zeměmi AKT. Základem pro tyto vztahy je dohoda z Cotonou z roku 2000, ke které Česká republika přistoupila na základě článku 6 odstavce 4 Aktu o podmínkách přistoupení. Česká republika je proto od 1. května 2004 smluvní stranou dohody z Cotonou. Každých pět let probíhá revize dohody z Cotonou, proto vláda žádá Parlament České republiky o vyslovení souhlasu s ratifikací této revidované dohody z Cotonou.

Revize dohody z Cotonou zahrnuje důležité momenty reflektující vývoj od podpisu dohody z Cotonou v roce 2000 zejména v otázce nešíření zbraní hromadného ničení, boje proti terorismu a podpory mezinárodního trestního tribunálu a obchodně-ekonomické prvky. Česká republika se svým přistoupením k dohodě z Cotonou před její revizí mimo jiné získala platformu pro vztahy se zeměmi AKT, zejména s menšími zeměmi Karibiku a Pacifiku, se kterými dosud nemáme smluvně upravené vztahy. Ratifikací souběžně předkládané vnitřní dohody o financování desátého evropského rozvojového fondu získá Česká republika dále možnost podílet se na realizaci rozvojových projektů financovaných z prostředků tohoto fondu ve všech zemích AKT.

Vláda České republiky tedy jednoznačně doporučuje se k revidované dohodě z Cotonou připojit a žádá tímto Poslaneckou sněmovnu o vyslovení souhlasu s její ratifikací.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Já vám děkuji, pane ministře. Pan poslanec Cyril Svoboda, který měl být zpravodajem pro prvé čtení, je omluven, takže Sněmovna teď hlasováním rozhodne o tom, že zpravodajem bude pan poslanec Hamáček.

 

Hlasování pořadové číslo 48. Kdo souhlasí se změnou zpravodaje, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko ano. Hlasování bylo zahájeno. Děkuji. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo. Hlasovalo 163 poslanců, pro bylo 111, nikdo proti, takže pan poslanec Hamáček dostal důvěru Poslanecké sněmovny a může se ujmout role zpravodaje pro prvé čtení.

 

Poslanec Jan Hamáček: Vážený pane místopředsedo, vážená vládo, vážené kolegyně a kolegové, dámy a pánové, já vám děkuji za důvěru, že mohu zastoupit pana kolegu Svobodu jako zpravodaj k tisku 65.

Já bych jenom doplnil pana ministra, nebo doplnil jeho úvodní slovo. Tato dohoda, známá jako dohoda z Cotonou, byla podepsána dne 23. června roku 2000 a vstoupila v platnost dne 1. dubna. Dohoda byla sjednána na období dvaceti let s možností revize každých pět let, s výjimkou částí týkajících se hospodářské a obchodní spolupráce. Právě v souladu s článkem 95 odstavec 3 této dohody byla dne 6. května 2004 oficiálně zahájena jednání o revizi dohody. Toto jednání za členské státy vedla Evropská komise.

Pan ministr již vysvětlil, které hlavní body byly součástí této revize, takže já bych pouze doplnil, že tato revidující dohoda je takzvanou smíšenou smlouvou a dále smlouvou mezinárodní hospodářskou a smlouvou politickou, a je proto ve smyslu článku 49 písmeno b) a písmeno d) Ústavy České republiky smlouvou prezidentskou.

Tato dohoda je v souladu se závazky plynoucími České republice z členství v Evropské unii a já doporučuji její propuštění do druhého čtení. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Já vám děkuji, pane poslanče. Otevírám obecnou rozpravu. Mám jednu písemnou přihlášku od pana poslance Schwippela, takže mu dávám slovo. Další přihlášky? Z místa se hlásí pan poslanec Exner.

 

Poslanec Jan Schwippel: Děkuji, pane předsedající. Vážené dámy a pánové, na úvod bych chtěl poznamenat, že předkládací zpráva k tomuto tisku není aktualizovaná zcela, protože - to zde pan zpravodaj neuvedl - tato zpráva souvisí s dvěma následujícími tisky, a to je vnitřní dohoda o provádění této dohody a potom také finanční rámec Společenství pro poskytování pomoci státům africkým, karibským a tichomořským. Takže já chápu, že materiály jsou schvalovány v určité době, že jsou v nějaké podobě schváleny, a v tomto případě samozřejmě navzájem souvisejí ty tři tisky, proto zřejmě došlo k pozdějšímu předložení a ten materiál není zcela aktuální.

Já nebudu navrhovat sloučenou rozpravu, když to nenavrhl pan zpravodaj, takže se přihlásím potom i k tomu bodu, který se týká financování.

K tomuto bodu bych chtěl říci, že vítám tuto dohodu. Její význam je dán už tím, že Evropská komise diskutovala se zástupci států AKT o této věci devět měsíců, takže nepochybně šlo o velmi složité diskuse. Tyto otázky byly s členskými zeměmi diskutovány v rámci jednotlivých pracovních skupin, takže věřím, že i Česká republika měla možnost se k tomu vyjádřit.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP