(10.50 hodin)

Poslanec David Rath: Pane předsedo, členové vlády, dámy a pánové, já jsem myslel, že jaksi věcně si tady rozptýlíme určité pochybnosti, které jsou myslím na místě v situaci, kdy se ruší takovýto institut a kdy někteří z těch, co to ruší, mají některé aktivity s tím částečně se prolínající. Místo řekněme jasné, věcné odpovědi jsem se dočkal útoků na moji adresu, velmi vulgárních a sprostých. Pravděpodobně pan Langer, který je v tomto známý hulvát, se inspiroval i takovou tou klasickou goebbelsovštinou, to znamená obviním druhé z toho, co dělám já sám.

Čili chcete-li nějakým způsobem jaksi napadat druhé, tak si prosím vzpomeňte a řekněte této Sněmovně, za kolik jste koupil dům v centru Olomouce od města, tuším že za dva miliony, abyste ho obratem pronajal za tuto sumu, kterou jste dostal, teď nevím, jestli za rok nebo za dva roky z nájmu. A prosím, poučte mne, abych mohl žít ve vašem světě a sdílet vaše hodnoty, jak se to dělá, protože i já bych chtěl mít ve městě v historickém centru tak veliký dům, který obratem pronajmu za tolik, za kolik jsem ho od města koupil. A já jsem také nebyl členem zkrachovalého golfového klubu, který získával veřejné finanční prostředky. Čili máte pravdu, že naše světy se tak úplně nepotkávají, ale prosím neobviňujte druhé z toho, co děláte sám.

A když už jste tuto debatu sem zavedl, kterou já nepovažuji za úplně šťastnou, protože si myslím, že diskuse měla být o rozptýlení určitých pochybností ohledně toho, já také nesdílím a nebudu tady vyprávět o tom, že nesdílím tedy jaksi obecně sdílený názor na vaši osobu, který není vůbec lichotivý a který jaksi k obrazu čestného charakterního politika má hodně daleko. Takže prosím, oprostěme se od těchto osobních útoků a snažme se býti tedy věcní.

Taktéž s jistou nadsázkou odmítám vaši nabídku, kterou musím považovat za pokus o úplatek, protože mne chcete uplatit tím, že bych ve vaší škole studoval zadarmo. Takže prosím, pane ministře, jaksi nedopouštějte se úplatkářství, a ještě k tomu na veřejnosti, protože je to opět nečestné. Zapadá to jistě do vašeho modelu chování, že buď toho druhého člověka uplatíme, nebo zastrašíme. Na mě nefunguje ani jedno. Ani vaše zastrašování z pozice ministra vnitra a používání jistých jaksi policejních složek k zastrašování kritiků a oponentů, ani tedy jaksi materiální výhody, které mně nabízíte. Mimochodem, myslím si, že v tom vašem institutu bych se stejně žádné chytré a inteligentní myšlenky či informace neměl šanci dozvědět.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Tak. Já tady mám ještě přihlášku pana poslance Tluchoře v rámci naší rozpravy.

 

Poslanec Petr Tluchoř: Vážený pane předsedající, já nebudu reagovat na pana poslance Ratha, ale vás chci požádat, abyste v souladu s jednacím řádem neumožnil poslancům urážet své kolegy. Děkuji. (Potlesk v pravé části sálu.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Já bych chtěl sdělit, že role předsedajícího je taková, že má poměrně omezené prostředky na to, aby korigoval vystoupení. Takže já bych v této chvíli s dovolením přerušil jednání Sněmovny na patnáct minut, protože rozprava se dostala daleko. Já přerušuji na patnáct minut jednání Sněmovny. Budeme pokračovat v 11 hodin 10 minut. (Nesouhlasné projevy v sále.)

 

(Jednání přerušeno v 10.54 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP