(10.30 hodin)
(pokračuje Halíková)

V neposlední řadě také souhlasím s tím, co jsem řekla a co už tady přednesli mí předřečníci, že nevidím žádný důvod pro zkracování termínu při projednávání tohoto návrhu.

Dovolíte-li tedy, návrh usnesení by byl ve dvou bodech, a sice: Poslanecká sněmovna žádá vládu zřídit neprodleně Radu vlády pro informační společnost a jejím řízením pověřit místopředsedu vlády s termínem k 1. lednu 2007. A ve druhém bodě - předložit Sněmovně informaci o vyhodnocení realizace současné smlouvy a přípravě veřejné soutěže na poskytování služeb komunikační infrastruktury informačních systémů veřejné správy, tentokráte s termínem březen 2007.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano, také za příspěvek. A nyní mám dalšího přihlášeného, to je pan poslanec David Rath, takže ho žádám, aby se ujal slova v rozpravě. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec David Rath: Pane předsedající, členové vlády, dámy a pánové. Zprávu, že je rušen nějaký centrální úřad, je nutno brát jako zprávu dobrou, protože samozřejmě redukce a zjednodušení centrálních orgánů je často provázeno i větší efektivitou těchto orgánů. Na druhou stranu já mám trochu obavy, zda to není takový boj s mnohohlavým drakem. Jednu hlavu useknete, pět dalších vzápětí naroste.

A co myslím těmi dalšími hlavami?

Chtěl jsem se optat pana ministra, zda náhodou část agendy nemůže do budoucna přebírat, řekněme, oblast jiná než oblast státu a státní správy, a aby se tyto činnosti nezačaly nějakým způsobem outsourceovat. Já myslím, že všichni zde v Poslanecké sněmovně jsme neustále bombardováni jakýmsi, já nevím, jestli je to sdružení nebo firma jménem eStat, reprezentovaná, tuším, panem Kožušníkem. Někde jsem zachytl, že toto sdružení nějakým způsobem nabízí členům ODS zdarma vytvoření webových stránek a různé podobné služby. A chtěl jsem se optat, zda to zrušení Ministerstva informatiky nemůže být jenom jakýmsi trikem, kdy veřejně popravíme jednu hlavu draka, abychom vedle vzápětí pět dalších soukromých hlav nového draka si pěkně nevykrmili. Já chápu, že v podstatě jaksi na jednu stranu jsme velmi populární tím, že snížíme počet úředníků o 30 % a veřejnost nám tleská, plácá na záda a říká, jak jsme ušetřili peníze daňových poplatníků, a my skutečně nějakou korunu ušetříme, a na druhou stranu násobky zaplatíme nějakým kamarádům nějakých lidí, kteří si na to mezitím udělali svůj soukromý byznys, který vznosně nazvali eStat a s nimiž se kamarádíme, a daňoví poplatníci po čase zjistí, že za totéž platí dvakrát, třikrát, čtyřikrát tolik, než platili doposud.

Čili já mám zde obavy, a samozřejmě já jsem sám za sebe připraven zvednout ruku pro jakoukoliv redukci úředníků nejenom na centrální úrovni, ale i na krajských úrovních, protože si myslím, že ta válka s byrokracií se musí vést permanentně, a na druhou stranu ovšem nechci být za prosťáčka, který dobromyslně skočí někomu daleko rafinovanějšímu na jeho lep či na připravenou past a jako řekněme trošku slaboduchá osoba si jde pro ten špek do klece a ta klec za ním klapne, aby si nějací pánové vzadu mnuli ruce, že jejich byznys bude vzkvétat. Já totiž mám vážné obavy, že zrovna vazby pana ministra na ty hochy okolo té společnosti eStat jsou vazby řekněme určitě těsnější než vazby řady z nás na tuto partu. A tudíž by mě zajímalo, zda pan ministr zde může slíbit a zaručit svým slovem, že rušení tohoto ministerstva nepřinese nějaké zajímavé kontrakty, smlouvy mezi státem, státními orgány a takovýmito firmami. Já netvrdím, že zrovna touto řekněme pro pana ministra spřátelenou firmou, ale s nějakými firmami obdobnými, které budou zase spřáteleny třeba s někým jiným, a pak se po čase ukáže, že místo úředníků tu práci musí dělat tito zachránci eStatu v České republice.

Čili já očekávám slovo muže, které zde bude zaznamenáno, a budeme pak pečlivě sledovat i v průběhu dalších měsíců a let, zda náhodou takové kontrakty nejsou navazovány a zda nás to nakonec náhodou díky aktivitám pana ministra Langera nebude stát víc a daňoví poplatníci se nebudou muset skládat na soukromý byznys některých řekněme šikovných kolegů z politické sféry.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: A nyní se hlásí další do rozpravy, pan poslanec Morava, který chce reagovat faktickou poznámkou, která teda by neměla překročit dvě minuty. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jan Morava: Vážený pane předsedo, vážení členové vlády, dámy a pánové, to, co tady říkal pan poslanec Rath, to jsou pouze spekulace. Ale nedávno jsme se dočetli, kolik vyplatil na odměnách, když odcházel z ministerstva, svým kamarádům a blízkým úředníkům. A tak mě napadá přísloví: Podle sebe soudím tebe. (Aplaus zprava.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano. Reagovat bude samozřejmě také pan poslanec David Rath. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec David Rath: Tak já rozumím tomu, že nemůžete znát podstatu toho problému, protože jaksi čerpáte z poněkud slaboduchého média, jakým je Mladá fronta, která vždycky jaksi popíše ten problém, který je mnohem složitější, slovy dítěte tak pěti- či šestiletého. (Smích.) Čili já vám tady tu informaci doplním.

Já samozřejmě jsem zastáncem toho, že je potřeba lidi za kvalitní práci a za kvalitní výkon zaplatit. Myslím si, že to asi mi dáte za pravdu, že tento princip by měl být aplikován. Já jsem redukoval počet pracovníků na Ministerstvu zdravotnictví za těch několik měsíců, co jsem tam byl, asi o deset až patnáct procent, čili jsem uspořil značné mzdové prostředky, které jsem samozřejmě mohl použít na odměny těch, kteří přebrali tu práci za tyto lidi. Odměny za mého působení na ministerstvu dostalo 215 zaměstnanců. Odpovídám znova - 215 ze 340. Nebyli to žádní moji kamarádi. V podstatě největší odměny dostali dlouhodobí pracovníci Ministerstva zdravotnictví, kteří tam působí mimochodem i nadále a působili tam mnoho a mnoho let přede mnou, protože plnili mimořádné úkoly. (Odezva z lavic.)

Jestli vám přijde a je zvláštní, že tady se ozývají zase určité nevychované výroky ze strany a z lavic ODS, čili já opět prostřednictvím předsedajícího napomínám pravou část politického spektra, aby se chovala slušně (výbuch smíchu v celé sále) a jaksi věnovala pozornost mému věcnému a faktickému vysvětlení jejich otázky. Konečně předpokládám, že když jste ji položili, tak vás to zajímá. A doufám, že ODS v tomto podpoří tu obecnou myšlenku, že lidé, kteří jsou vysoce kvalifikovaní a -

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Pane poslanče, je to faktická.

 

Poslanec David Rath: Ano, budu končit.

- kteří jsou vysoce kvalifikovaní a pracují s mimořádným nasazením, zaslouží i mimořádné odměny. Myslím si, že to aplikuje i řada ministrů z ODS (opět upozornění na časový limit pro faktickou poznámku), a já s tímto principem souhlasím.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Nyní s řádnou je přihlášen Bohuslav Sobotka. Takže Bohuslav Sobotka řádně. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Děkuji, pane místopředsedo. Vážené poslankyně, vážení poslanci, já musím říct, že skutečně pokládám ten minulý útok od pana kolegy z ODS na pana poslance Ratha na nekorektní a po tom, co za chvíli řeknu, tak za poněkud předčasný, protože já bych chtěl tady trochu pokračovat v tom, co tady řekl pan poslanec Rath. On vyjádřil určité obavy. Já si myslím, že ty obavy jsou prostě na místě. A my v tuto chvíli můžeme vyjadřovat pouze obavy a můžeme se ptát.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP