(14.10 hodin)
(pokračuje Vlček)

Ještě bych vám chtěl připomenout, že v souladu s přijatým harmonogramem projednávání státního rozpočtu budeme ve středu 29. listopadu jednat pouze v dopoledních hodinách.

To je z mé strany vše a ptám se, vážení kolegové a vážené kolegyně, zda byste k návrhu pořadu rádi vystoupili. Mám zde přihlášku pana poslance Ježka, pak pana místopředsedy Filipa, z místa se hlásí pan předseda Hašek. Já bych poprosil pana poslance Ježka, aby se ujal slova.

 

Poslanec Libor Ježek: Děkuji, pane předsedo. Dámy a pánové, já navrhuji a žádám Poslaneckou sněmovnu, aby bod č. 12, což je sněmovní tisk č. 63 - Návrh zákona o finanční kontrole pevně zařadila na příští úterý, to je 5. 12. 2006, jako druhý bod našeho jednání. Kontrolní výbor požádal vládu o doplnění materiálu k zákonu o finanční kontrole s termínem 30. 11., tak abychom se s ním mohli seznámit.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Takže, pane poslanče, navrhujete, aby tisk 63, bod 12 návrhu pořadu, byl zařazen na 5. 12. jako druhý bod. Děkuji. Další do rozpravy - pan místopředseda Filip.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Vážený pane předsedo, pane premiére, členové vlády, paní a pánové, dovolím si do pořadu naší zahájené schůze navrhnout dva body. Za prvé navrhuji za současný bod 2 zařadit nový bod 3, ostatní body přečíslovat, s tím, že bod 3 by byl: zřízení vyšetřovací komise Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky pro vyšetření okolností výběru dodavatele a podpisu smlouvy o dodávce zařízení k výběru výkonového mýta na českých silnicích I. třídy a dálnicích, a to mezi Českou republikou a firmou Kapsch. Postup podle § 48 zákona o jednacím řádu Poslanecké sněmovny, pokud by byla tato komise zřízena, bych v bodě 3, pokud bude schválen, předložil.

Krátké odůvodnění, protože ostatní debata by náležela do samotného bodu: Za prvé, pochybnosti o dodávce takového systému panovaly i v minulosti. Jenom shodou okolností nedošlo k tomu, že Poslanecká sněmovna vyslovila nespokojenost s tím, jakým způsobem postupovala vláda České republiky na jaře letošního roku, s tím, že vybrala právě firmu Kapsch, a pochybnosti panovaly zejména v oblasti zadání onoho výběrového řízení a potom o jeho výsledku. Nakonec současné rozhodnutí jednotlivých soudů, aktivita současného ministra dopravy a zpřístupnění části dodatku ukazuje, že ony pochybnosti části poslanců Poslanecké sněmovny v minulém volebním období byly zcela oprávněné. Stejně tak o tom svědčí i současná aktivita Úřadu pro hospodářskou soutěž v Brně, který chce znovu prověřovat některé části smlouvy z pohledu hospodářské soutěže. A v neposlední řadě je samozřejmě důležité, že nám hrozí riziko nejen projednání této věci u českých soudů, ale i u soudů evropských nebo mezinárodních. Navrhuji to tedy jako bod 3.

Dále navrhuji, a to opakovaně, zařadit za současný bod 50 našeho návrhu programu nový bod programu jednání Sněmovny, který by nesl název Informace vlády České republiky o stavu a průběhu vyjednávání České republiky a Spojených států amerických o možnosti zřízení vojenských základen Spojených států na území České republiky.

Také jen krátké zdůvodnění: Návrh ústavního zákona o referendu v této věci byl vrácen navrhovatelům k přepracování. V současné době takový návrh je v jednání mezi původními navrhovateli a bude předložen v krátké době znovu Sněmovně. Přesto jsem přesvědčen, že je důležité, abychom znali současný stav vyjednávání, to znamená případná rizika, která hrozí České republice z toho, že informace o této věci jsou nedostatečné. Čas běží a nejen já, ale řada občanů České republiky se ptá, zda je další jednání nebo není, jaký je stav případných jednání o snížení suverenity České republiky a jaká je možnost toho, aby občané svým způsobem ovlivnili toto jednání nebo neovlivnili. Vláda, i když je v demisi a je druhý pokus o sestavení vlády, podle mého soudu musí dát Poslanecké sněmovně informaci o této věci. Jsem přesvědčen, že tak může učinit samozřejmě bez usnesení nebo bez zařazení bodu. Ale nepředpokládám to vzhledem k obsahu diskuse, která tady byla při předloženém návrhu zákona o referendu, a proto žádám - nejen za sebe, ale za klub KSČM a za občany, kteří podepisují příslušnou petici - o zařazení tohoto bodu za bod 50. Také by se potom další body přečíslovaly.

Děkuji vám.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji. Pane místopředsedo, já bych vás poprosil, abyste mi dal návrhy písemně.

Dále se do rozpravy přihlásil písemně pan poslanec Liška. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Ondřej Liška: Dobrý den. Já bych poprosil o zařazení bodu č. 6, tisk 87, na pevnou dobu, to je čtvrtek jako první bod jednání. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji. Takže ve čtvrtek, první bod.

Vidím, že z místa se hlásí předseda klubu ČSSD - pan poslanec Hašek. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Michal Hašek: Děkuji. Pane předsedo, vážená vládo, kolegyně a kolegové, dovolte mi, abych po konzultaci se všemi předsedy poslaneckých klubů navrhl drobnou úpravu v pořadu schůze. Týká se pevného zařazení bodů 39, 40, 41, což jsou návrhy na volbu předsedů parlamentních orgánů, konkrétně komisí zřízených Sněmovnou a stálých delegací. Navrhuji, aby body 39, 40, 41 byly zařazeny jako pevné na úterý 12. prosince.

Dále mi dovolte přednést můj osobní návrh. Navrhuji změnu názvu bodu 2, a to stávající název bodu Návrh na zřízení stálé komise Poslanecké sněmovny pro změnu Ústavy České republiky, stanovení počtu a způsobu jejího ustavení, navrhuji opravit na Návrh na zřízení stálé komise Poslanecké sněmovny pro otázky Ústavy České republiky, stanovení počtu členů a způsobu jejího ustavení nebo volby.

Děkuji.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP