(13.00 hodin)
(pokračuje Tlustý)

Řešení vidím, a to vás mohu překvapit, ve větším rozdílu mezi příjmy z práce a sociálního systému, ovšem při zachování stávající úrovně těch sociálních podpor. To byl mimochodem jeden z pilířů reforem, které jsem navrhoval. Jinými slovy - ta cesta ke zvýšení toho rozdílu je zvyšováním příjmů těch, co pracují. A jak jsme to navrhovali, to nebudu opakovat, to si určitě pamatujete.

Já tohle říkám zejména proto, že jsem z vystoupení pana kolegy Dolejše vyrozuměl, snad se mýlím, že už neplatí pondělní názor, že rozpočtové provizorium je nebezpečné. Myslím tím názor z jednání, které jsem v pondělí inicioval se všemi politickými stranami a kde jsem zaznamenal, že KSČM si uvědomuje nebezpečí rozpočtového provizoria, a proto tam bylo uváděno, že umožní průchod rozpočtu prvním čtením. Pokud dnes říkáte, že ne, tak to není proto, že bychom to byli my, kdo jsme cokoliv změnili. Návrh rozpočtu tady leží od konce září a je pořád stejný. My jsme žádné nové situace k ničemu využít nemohli, a proto se to také nestalo. Je to prostě pořád tentýž text postavený na stejných faktech.

Já si kladu otázku, proč měníte názor. A jestli to děláte jenom proto, že si myslíte, že nepřítomný poslanec Pohanka vás zbavuje nutné státotvornosti, tak musím konstatovat, a dovolte mi to říci co nejmírněji, jak umím a s nadsázkou, pak je to čirý oportunismus. A jak si pamatuji z osmašedesátého, dokonce se tomu říkalo pravicový oportunismus. Tak se na vás obracím s úsměvem a říkám: Co s tím uděláte?

Díky za pozornost. (Potlesk.)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji panu ministrovi financí. Zeptám se, jestli chce ještě se závěrečným slovem vystoupit pan zpravodaj. Prosím, má slovo pan kolega Sobotka.

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Děkuji. Vážené dámy, vážení pánové, já bych pouze chtěl zrekapitulovat, že zde máme předložený návrh usnesení, o kterém můžeme hlasovat. Je to tedy návrh usnesení, který si osvojil pan poslanec Doktor a poté pan ministr a současně poslanec Tlustý, čili v tuto chvíli je zde tento návrh usnesení, o kterém budeme moci posléze hlasovat, až k tomu přijde ta správná chvíle. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám a končím tedy, pokud se ještě někdo nehlásí - já se pro jistotu dívám - končím obecnou rozpravu.

Měla jsem avizovanou žádost od klubu sociální demokracie, že si přeje pauzu deset minut před závěrečným hlasováním. Platí to? Platí, říká předseda poslaneckého klubu. Proto se zde sejdeme na závěrečné hlasování ve čtvrt na dvě, ve 13 hodin 15 minut. Po hlasování bude vyhlášena polední přestávka.

 

(Jednání přerušeno ve 13.03 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP