(14.40 hodin)
(pokračuje Tlustý)

A to je další velmi významná část toho, na co bych vás chtěl upozornit. Jistě si vzpomenete na časté diskuse na téma, zda Česká republika je ve vztahu k Evropské unii příjemcem, či plátcem, a tak mi dovolte zdůraznit následující čísla. Pokud jde o finanční vztahy státního rozpočtu k rozpočtu Evropské unie, státní rozpočet v roce 2005 obdržel od Evropské unie prostředky ve výši 22,3 mld. Do rozpočtu Evropské unie bylo ze státního rozpočtu poukázáno 26,3 mld. Česká republika získala v roce 2005 od Evropské unie prostředky v celkové výši cca 31,3 mld. Kč a do rozpočtu odvedla 30,7 mld. Kč. Vyplývá z toho, že diskuse na téma, zda jsme spíše přijímající, nebo přispívající, je, co se roku 2005 týče, vyřešena jednoduchým konstatováním, že ta bilance je víceméně vyrovnaná a že platíme přibližně tolik, kolik získáváme. A když si k tomu připočtete, že správa toho všeho čerpání evropských fondů také něco stojí, tak ta bilance za rok 2005 byla spíše mírně negativní.

To jsou všechna podstatná fakta, na která jsem chtěl upozornit, protože jsou to fakta, která mají vazbu i k tomu, co budeme projednávat zítra, a to je státní rozpočet na rok příští.

Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Já děkuji panu ministru financí Vlastimilu Tlustému a opakuji, že rozpočtový výbor projednal za účasti zpravodajů usnesení výboru k tomuto materiálu a usnesení rozpočtového výboru bylo rozdáno jako sněmovní tisk 1/2. Stanovisko Nejvyššího kontrolního úřadu projednal kontrolní výbor a přijal usnesení, které vám bylo rozdáno pro informaci jako sněmovní tisk 1/1a.

Nyní prosím, aby se slova ujal zpravodaj rozpočtového výboru poslanec Bohuslav Sobotka - kterého ale nevidím - informoval nás o jednání výboru a přednesl návrh usnesení Poslanecké sněmovny.

Požádám zástupce klubu sociální demokracie, aby nám přivolal pana předsedu rozpočtového výboru, případně zda je pověřen některý z místopředsedů, protože to bych nechal odhlasovat. Je některý z místopředsedů rozpočtového výboru pověřen? Vím, že pan kolega Kalousek jistě zná dobře ten materiál, takže - jestli pan kolega Kalousek souhlasí, já bych ho vyvolal.

 

A ještě předtím, než mu dám slovo, samozřejmě požádám Sněmovnu o souhlas s tím, aby předsedu rozpočtového výboru nahradil místopředseda. O tom rozhodneme v hlasování číslo 58. Já vás nejdříve všechny odhlásím. Požádám vás o novou registraci. Přihlaste se svými identifikačními kartami. A v hlasování pořadové číslo 58 rozhodneme o tom, že zpravodajskou zprávu rozpočtového výboru přednese místopředseda rozpočtového výboru Miroslav Kalousek.

Zahájil jsem hlasování 58. Ptám se: Kdo je pro? Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 58 z přítomných 116 bylo pro 107, proti 3. Návrh byl přijat.

 

Prosím, pane zpravodaji, máte slovo.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Děkuji za slovo. Vážení členové vlády, vážený pane prezidente Nejvyššího kontrolního úřadu, vážené kolegyně, kolegové, nejsem sice pověřen, ale snad ulehčíme naše projednávání tím, že zastoupím předsedu rozpočtového výboru, abych vás seznámil s tím, že 18. října rozpočtový výbor po schůzce zpravodajů přijal usnesení, které máte předloženo v tisku 1/2.

Je to usnesení ze 3. schůze rozpočtového výboru, kdy rozpočtový výbor bere na vědomí skutečnost, že Nejvyšší kontrolní úřad doporučil Poslanecké sněmovně, aby státní závěrečný účet kapitol Ministerstva životního prostředí, Ministerstva zdravotnictví a Komise pro cenné papíry neschválila, a doporučil Poslanecké sněmovně usnesení, aby přijala usnesení I., že schvaluje státní závěrečný účet v bilanci, jejichž čísla máte uvedena v tisku. A dále bere na vědomí výsledky rozpočtového hospodaření územních samosprávních celků - opět v číslech, která máte uvedena. Bere na vědomí stav státních finančních aktiv k 31. prosinci 2005, která opět máte uvedena, závěrečné účty státních fondů za rok 2005 podle údajů uvedených v sešitu F státního závěrečného účtu.

Rovněž doporučujeme Sněmovně, aby vzala na vědomí informaci o stavu a vývoji státních záruk uvedenou v sešitu D státního závěrečného účtu, informaci o stavech fondů organizačních složek státu, aby vzala na vědomí roční účetní závěrku Fondu národního majetku k 31. 12., výroční zprávu za rok 2005 a zprávu o činnosti Fondu národního majetku od roku 1991 do 30. června 2005. Rovněž doporučujeme vzít na vědomí stanovisko Nejvyššího kontrolního úřadu k návrhu státního závěrečného účtu.

Doporučujeme, aby Sněmovna souhlasila s vypořádáním schodku státního rozpočtu České republiky za rok 2005 financujícími položkami, a to v následující struktuře: vydanými státními dluhopisy ve výši 46 633 791 000 Kč a přijatými dlouhodobými úvěry, změnou stavů na účtech státních finančních aktiv snížením o 627 218 000 Kč.

IV. Doporučujeme, aby Sněmovna požádala vládu, aby věnovala zvýšenou pozornost chování správců kapitol při dodržování právních předpisů a rozpočtových pravidel, které mělo v roce 2005 výrazně negativní trend.

Myslím, že tato diskuse se vedla velmi intenzivně jak na rozpočtovém výboru, tak na kontrolním výboru. A nelze jinak, než konstatovat, že disciplína správců kapitol, zejména ve věci zákona 218/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech republiky, má stále klesající a klesající úroveň a Poslanecká sněmovna by měla podle našeho názoru důrazně požádat vládu, aby tento trend byl změněn.

Naposledy tedy rozpočtový výbor zmocnil zpravodaje, aby s touto zprávou seznámil Poslaneckou sněmovnu. A já vám děkuji, že jsem tak mohl učinit.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Miroslavu Kalouskovi za zpravodajskou zprávu rozpočtového výboru a zahajuji všeobecnou rozpravu. Do rozpravy se přihlásil prezident Nejvyššího kontrolního úřadu František Dohnal.

Prezident Úřadu se může zúčastnit schůze Sněmovny, pokud jsou projednávány návrhy, které úřad předložil. Požádá-li o slovo, bude mu uděleno - § 8 odst. 4 zákona o Nejvyšším kontrolním úřadu. O jeho účasti a vystoupení se nehlasuje.

Další přihlášený do rozpravy je Petr Braný a další přihlášky eviduji.

Prosím nyní pana prezidenta Nejvyššího kontrolního úřadu Františka Dohnala, aby se ujal slova. Prosím, máte slovo.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP