(Jednání pokračovalo v 10.57 hodin.)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Vážené paní poslankyně a páni poslanci, prosím o chvilku vaší trpělivosti, protože si chceme spolu s panem místopředsedou Filipem vyjasnit, a to ze stenozáznamu, zda jsem již ukončila rozpravu, nebo ne. Já se domnívám, že ano, a chci si ověřit, že ano. Prosím tedy o malou chvíli, než dostanu sdělení, a budeme potom pokračovat.

(Po chvilce.) Kolegyně a kolegové, prosím, abychom zaujali místa ve svých lavicích, můžeme pokračovat. Je zde zpráva ze stenoprotokolu, že rozprava nebyla ukončena, ale je před námi stále ono procedurální hlasování.

Před tímto hlasováním se hlásí s přednostním právem místopředseda Sněmovny Vojtěch Filip. Prosím.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Vážená paní předsedající, členové vlády, paní a pánové, já své vystoupení, protože věřím tomu, že už se nebude v rozpravě pokračovat, až bude ukončena, tak zároveň toto své vystoupení v rozpravě udělám tak, že bude jako mým závěrečným vystoupením na konec rozpravy jako předkladatele.

Pokud v rozpravě vystoupilo deset lidí, tak jenom málo z nich si vzalo řekl bych slova paní zpravodajky k srdci. Většina mluvila o tom, o čem není návrh zákona. Mrzí mě to. Opravdu mě to mrzí, protože pokud tady byla řeč o tom, že jsme to vyvolali před volbami a podobně, není to pravda. Kdybychom takto chtěli postupovat, tak samozřejmě budeme trvat na tom, aby ještě před volbami tady proběhl bod Informace vlády o jednání se Spojenými státy americkými. To jsme neudělali. My jsme vážně předložili návrh ústavního zákona, a pan profesor Jičínský jako kolega předkladatel to jednoznačně řekl, že to bylo v určitém stavu, kdy ty termíny se jevily jako akutní. To je jedna věc. Proto se k většině vyjádření panů kolegů Schwippela, Šeicha, Duba, ale i kolegy Severy a Vojíře nebudu vyjadřovat, protože ta patří opravdu do jiné debaty.

Z vyjádření kolegy Vojíře snad jenom tolik, že pokud by měla o takových věcech rozhodovat vláda, muselo by to, pane kolego, projít změnou ústavního zákona, protože zatím o tom rozhodují obě komory Parlamentu a zatím jsme se toho práva nevzdali jako poslanci a senátoři.

Pokud jde o vyjádření pana kolegy Šeicha, ten se snad vyjádřil k jedné jediné věci, která se týká samotného návrhu - že není vážně míněn. Musím upozornit, a vaším prostřednictvím, paní předsedající, nejen kolegu Šeicha, ale všechny, že tento návrh je velmi vážně míněn. Je vážně míněn právě proto, že nejde o žádný návrh pouze KSČM, že nejde ani o názor voličů KSČM, i když bych byl samozřejmě rád, kdyby Komunistickou stranu Čech a Moravy volilo 70 % lidí. To je počet lidí, kteří jsou proti umístění základen na území České republiky. Ale k vážnosti toho návrhu připomenu ještě jednu věc. Nedovolil bych si tuto Poslaneckou sněmovnu obtěžovat jakýmkoliv návrhem, který by nebyl míněn vážně, tím méně návrhem ústavního zákona. Považuji vyjádření kolegy Šeicha v této věci za nevhodné jednání v této Sněmovně. Opravdu - s něčím tak hloupým jsem se dlouho nesetkal.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP