(16.30 hodin)

Poslanec Jiří Paroubek: Myslím, že jsou zbytečné takové poznámky, pánové, jako rádio Jerevan a podobně. Když jsem seděl v těch řadách, snažil jsem se být vždycky zdvořilý a myslím, že by to mělo patřit k jisté kultuře, ale toho zřejmě nejste schopni.

Chtěl bych označit dnešní odvolání pana Borníka za přímo skandální. Neuvěřitelné a skandální! Já si myslím, že my tady nejsme před nějakou aférou Watergate, ale jsme před jasnou aférou Langergate! (Potlesk poslanců ČSSD.) To je kauza vašeho selhání, pane ministře, jako ministra vnitra! Vy jste nezvládl přechod z lavice stínového ministra do té lavice sem za mnou, a to je ten váš veliký problém. Otázka je jednoduchá: Ovlivňovala moje vláda a Jiří Paroubek politicky celou záležitost odposlechů? A biblická odpověď: ano, ano - ne, ne. Řekněte to jednoduše! (Potlesk poslanců ČSSD.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Vidím, že pan kolega Ivan Langer je připraven na odpověď, a samozřejmě vnímám přihlášku pana kolegy Jandáka. Prosím, pane ministře.

 

Ministr vnitra a ministr informatiky ČR Ivan Langer Moje replika je jednoduchá. Řekl někdo, že vláda Jiřího Paroubka politicky ovlivňovala některé případy? Řekněte ano, ano, nebo ne, ne. (Potlesk ODS.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Dobře. S faktickou přihláškou pan poslanec Vítězslav Jandák. Prosím, pane kolego, máte slovo.

 

Poslanec Vítězslav Jandák: Pane předsedající, vážený pane premiére, dámy a pánové, já bych se chtěl zastat ODS, nezlobte se. (Pobavení a potlesk v řadách ČSSD a KSČM.) Já nevím, čemu se, kolegové na levé straně sněmovny, divíte. Pan premiér prohlásil, že bude noc dlouhých nožů - a ona je! Tak proč se ptáte? Děkuji vám. (Potlesk ČSSD.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Vítězslavu Jandákovi, včetně dodržení času k faktické poznámce. Protože nikoho jiného nevidím, rozpravu končím… Nekončím. Ještě před ukončením jsem dostal, to bych samozřejmě pana poslance Schwippela diskriminoval, kdybych mu nedal slovo, protože než jsem stačil doříct slovo, tak už tady byl, dokonce s písemnou přihláškou.

Nyní tedy poslední přihlášený v obecné rozpravě - pan poslanec Jan Schwippel. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Jan Schwippel: Vážený pane místopředsedo, dámy a pánové, dovolte mi takovou stručnou reflexi debaty a pokusím se o to možná trochu jednoduššími slovy a srozumitelněji.

Někteří kolegové tady říkali, že nemluvíme k věci, že ten bod se jmenuje vysvětlení atd. Já jsem přesvědčen o tom, že pan předseda vlády a členové vlády zde takové vysvětlení poskytli a že takovou jasnou odpověď dali. A ta odpověď spočívá v tom, že mají reálné obavy o poměry v této zemi. Ty obavy přiblížím třeba tím, že pan ministr vnitra zde ještě před týdnem říkal, že si nedovede představit, pan bývalý ministr vnitra, že si nedovede představit takového soudce, který by něco takového povolil. Z těch informací, které jsme se dnes dozvěděli, vyplývá, že takový soudce skutečně existuje! (Potlesk poslanců ODS.)

Dovolte mi prostřednictvím pana místopředsedy vzkázat poslanci Grebeníčkovi: Ty obavy tady jsou a nevyřešíme je tím, že strčíme hlavu do písku. Je prostě potřeba odstranit příčiny obav, a nikoliv strkat hlavu do písku a čekat, že zmizí samy od sebe!

Prostřednictvím pana předsedajícího bych rád vzkázal paní poslankyni Rujbrové: Já také nejsem primárně znepokojen tím, že snad by byl odposloucháván někdo z mých kolegů nebo že bych byl já odposloucháván. O to nejde. Já sdílím obavu pana poslance Bendy, že se vracíme někam, kde už jsme byli a kam se já vrátit nechci, a věřím, že spousta mých spoluobčanů se také tam vrátit nechce. Je to někam, kde si někteří lidé a některé složky mysleli, že si mohou dovolit úplně cokoliv, a obávám se, že tento případ naznačuje, jako bychom se do této situace vraceli, a pak se to samozřejmě netýká jenom mých kolegů, pak se to týká každého člověk a každého občana. A to je to, z čeho já mám obavu a proč stojí za to o tom hovořit.

Je to dračí vejce Jiřího Paroubka! (Smích a potlesk poslanců ČSSD.) Pan kolega Bublan a další žádali důkazy. Já se obávám, že důkazy poskytl pan Jiří Paroubek sám osobně, a to tak, že v mnoha případech v přímém přenosu; důkazy o elementární neúctě k demokratickým principům a zásadám! Vzpomínáme si na jeho povolební projev, kdy přirovnal demokratické volby ke komunistickému puči. To přece může udělat jenom někdo, komu jsou demokratické principy a zásady zcela lhostejné a kdo je zcela ignoruje! (Potlesk poslanců ODS.)

Vzpomínáme si na to, že nedovolil svým poslancům demokraticky a svobodně hlasovat ve volbách předsedy Poslanecké sněmovny (projevy nesouhlasu ČSSD). Člověk, který si stěžoval po volbách, že některými obchody byly vykupovány údajně hlasy, a označil to za posun k banánovým republikám, takto to sám svým poslancům zakázal, sám takto lístky vybíral - a to není posun k banánovým republikám?! To je posun někam hluboko do minulosti! A není vůbec náhoda, že to je pan Jiří Paroubek, který po dobu své vlády, po dobu temna v české politice, mohu-li to tak nazvat, nastartoval přiblížení k totalitní komunistické straně! A to je cesta k absolutní moci a k moci nekontrolované. A nekontrolovaná moc je vždycky špatná, ať už je to moc výkonná, legislativní anebo soudní! A z toho já mám skutečné obavy a to považuji za opravdové riziko! (Potlesk poslanců ODS.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Teď mám jeden malý problém. Děkuji panu kolegovi Schwippelovi. S faktickou poznámkou první Milan Urban, poté Zdeněk Škromach a pak mám přihlášku pana kolegy Zaorálka a pana poslance Ratha, ale nevím, jestli k faktické u pana poslance Ratha, nebo k řádné. Faktické. Dobře. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Milan Urban: Pane místopředsedo, pane premiére, vážené poslankyně, vážení poslanci, já tu celý den sedím v té nevládní lavici a snažím se velmi trpělivě poslouchat to, co se tady odehrává. Musím vám říct, že trpím, a to čím dál víc. Myslím si, že tu zábavu, pseudozábavu, kterou tady mezi sebou vedeme, tak že bychom ji neměli pouštět na veřejnost, protože veřejnost myslím má z toho bolení okolo břicha.

Chtěl bych říct jednu věc. Tento týden Česká národní banka zvýšila úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu. Důvodem zvýšení této procentní sazby je nestabilita na politické scéně, resp. jedním z důvodů pro toto zvýšení. To vypadá zdánlivě jako nějaké matematické vyjádření. Přátelé, už jenom to, že zvýšila tuto sazbu o čtvrt procentního bodu, bude stát platit minimálně o jednu a půl miliardy víc na úrocích. Ale to se netýká jenom státu. Týká se to samozřejmě všech firem v ČR, které mají úvěry a budou je splácet, týká se to samozřejmě všech občanů v ČR, kteří mají nějakou půjčku, ať je to hypotéka nebo jiná půjčka. To, co se odehrává na politické scéně v ČR, to, že vláda nepracuje, to, že Parlament se zabývá, místo aby se zabýval zákony, které budou sloužit občanům této země, věcmi, které jsou pro někoho zcela nepochopitelné, nás může vést v brzké době k určité chudobě, resp. může to narušit dobrý trend růstu českého hospodářství. Já vás všechny prosím, abychom se začali věnovat věcem, které jsou důležité, protože bychom se mohli dočkat toho, že příští týden ČNB zase zvýší úrokovou sazbu, mohli bychom se dočkat toho, že podniky i lidé nebudou mít na to, aby spláceli své úvěry.

Bylo tady dnes mnoho výzev k tomu, aby se ukončilo jednání. Já se k nim přidávám. Vydržím to v nevládní lavici, protože je to moje povinnost, ale věřte mi, že opravdu trpím.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP