(15.50 hodin)
(pokračuje Vlček)

Dále budeme pokračovat - ano, vidím, že pan poslanec Pleva jde kontrolovat hlasovací zařízení a sjetinu z hlasovacího zařízení.

(Po chvilce.) Můžeme pokračovat, pane poslanče? Všechno v pořádku? (Ano.)

Takže další do rozpravy se přihlásil pan ministr Langer. Pane ministře, máte slovo.

 

Ministr vnitra a ministr informatiky ČR Ivan Langer Vážené kolegyně a kolegové, přiznám se, že nevím, co mám dělat, a prosím o radu. Když jsem začal hovořit na úvod jednání této schůze (předsedající žádá o klid v sále) o věcech, o kterých jednala dnes na mimořádném zasedání vláda, byl jsem upozorněn, že tento bod se jmenuje Vysvětlení výroků předsedy vlády, místopředsedy vlády a ministra vnitra ze dne 20. 9. 2006 ve věci odposlechů ústavních činitelů. Když jsem před chvílí hovořil zcela v duchu vysvětlení výroků a vysvětlil jsem, respektive přesně jsem popsal své výroky a popsal jsem výroky poslance Jiřího Paroubka, byl jsem vzápětí kritizován za to, že nemluvím o ničem jiném. Byl bych velmi rád, kdybyste si, kolegové, ujasnili, o čem tedy chcete, abychom jednali, protože když mluvím o věcech, které souvisejí s výroky, jsem za to kritizován, když mluvím o věcech týkajících se vlastních výroků, jsem za to také kritizován. Takže prosím, až si v tomto uděláme jasno, určitě se dostaneme dál.

Pan kolega Zaorálek zde volal po politické kultuře. Já se přiznám, že bych rád znal jeho odpověď na otázku, zda tím, kdo přispívá k politické kultuře, je člověk, který tady v mé osobě přednesl věcné znění svého vystoupení na tiskové konferenci, konfrontoval ho s obviněními ze strany poslance Jiřího Paroubka a stavěl to do kontrastu s obviněním Jiřího Paroubka na moji osobu, že jsem lhář a hnusný lhář. Podíváte-li se na každé jedno slovo mého vystoupení, nenajdete tam nic, co by snižovalo politickou kulturu, po které vy tak voláte. Podíváte-li se na výroky pana poslance Jiřího Paroubka, sám nám, prosím, pane místopředsedo Poslanecké sněmovny, odpovězte, zda osočování, bezdůvodné osočování někoho z toho, že je lhář, nebo dokonce hnusný lhář, přispívá k politické kultuře v České republice, či nikoliv.

Přiznám se, že zřejmě pan místopředseda Sněmovny Zaorálek ví něco, co já nevím, protože konstatuje, že jsem vyšetřovaný. Mohu vás ujistit, pane místopředsedo Zaorálku, že nemám sebemenší informaci o tom, že bych byl v nějaké věci vyšetřovaný. To, že jsem podával vysvětlení, to je pravda. To, že jsme se dozvěděli, že inspekce koná z důvodu trestního oznámení Jiřího Paroubka a že vyšetřuje podezření z trestného činu jednoho policisty, je také fakt. Potom tedy nevím, odkud vy, když hovoříte o mých zdrojích, tvrdíte, že já jsem vyšetřovaný.

Já bych byl velmi rád, kdybychom, kolegyně a kolegové, velmi vážili slova, protože prohlášení nebo otázky, které mají charakter konstatování pana poslance Ratha, jak je možné, že Ivan Langer zasahuje do vyšetřování, že stejně jako on na mne já na něj jsem podal trestní oznámení, což je nesmysl a vy to velmi dobře víte, že chci zastrašit policii a zastavit vyšetřování, že jsem dokonce ovlivňoval živé probíhající kauzy týkající se mého vyšetřování, že jsem dokázal, že dokáži zasahovat do svého spisu - to jsou nesmírně závažná obvinění a já tvrdím, že nejsou pravdivá.

Mohu konstatovat, že dnešního dne jsem skutečně udělal personální rozhodnutí, které je v pravomoci ministra vnitra. Odvolal jsem ředitele Inspekce ministra vnitra a žádám tímto - a to jsem měl také v úmyslu realizovat prostřednictvím dopisu, nicméně jsem-li na to tázán, odpovídám přímo - žádám a požádám tímto předsedu výboru pro bezpečnost, zda bych v příštím týdnu na jednání tohoto výboru mohl přijít a představit nového ředitele Inspekce ministra vnitra a seznámit vás s důvody mého personálního opatření. Domnívám se, že věcně příslušný výbor je přesně tím místem, kde by se o takovémto personálním rozhodnutí mělo diskutovat.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: S faktickou poznámkou se přihlásil pan místopředseda Filip. Pane místopředsedo, máte slovo.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Vážený pane předsedo, pane premiére, paní a pánové, pan ministr vnitra Langer mluvil o přesnosti. Já myslím, že každému - a on je vzděláním nejen medik, ale i právník - je jasné, že existuje katastrofálně velký rozdíl mezi monitoringem telefonních hovorů a odposlechem. A ten příslušný novinář se zeptal na monitoring a on mu odpověděl na odposlech.

Takže když u té přesnosti, pane ministře, vy jste rozšířil tu debatu na tiskové konferenci tam, kam neměla být rozšířena.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Pan ministr Langer chce reagovat faktickou poznámkou. Pane ministře, máte slovo.

 

Ministr vnitra a ministr informatiky ČR Ivan Langer Musím se omluvit panu svému kolegovi, ale nevyjadřuje se přesně. Dotaz novináře byl, zda mohu potvrdit nebo vyvrátit, že byl odposloucháván mojí inspekcí. Nereagoval jsem tedy na otázku, která podle vašeho mínění měla charakter použití § 88a trestního řádu, ale na otázku, která vyplývá z použití § 88 trestního řádu.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji. Dále do rozpravy se přihlásil pan místopředseda vlády, pan poslanec a ministr Nečas. Pane ministře, chcete vystoupit? (Ano.) Takže máto slovo.

 

Ministr práce a sociálních věcí ČR Petr Nečas Vážený pane předsedo, paní poslankyně, páni poslanci, dámy a pánové, byl bych velmi rád, když by v dnešní slovní vřavě, která tady vypukla, a velmi často tady z jedné naší strany bylo mluveno i velmi zvýšeným hlasem, nezanikla podstata problému, o kterém se tady bavíme.

Podle všech srovnatelných statistických údajů patří Česká republika mezi rekordmany mezi demokratickými zeměmi v počtu prováděných odposlechů. Patříme mezi absolutní rekordmany v takzvaných prostorových odposleších. To znamená v tom ještě větším vpádu do soukromí lidí nejenom v odposlechu telefonů, ale v odposlechu konkrétních místností, bytů, prostorů a podobně. Zkrátka v České republice ve srovnání demokratických zemí v rámci Evropské unie dochází k jednomu z největších vpádů do soukromí lidí. A soukromí lidí je u nás nejvíce ohroženo. Takže to je ten vážný problém, nad kterým se musíme zamyslet my všichni, kterým záleží na elementárních lidských právech a svobodách odprava doleva.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP