(10.30 hodin)
(pokračuje Doktor)

Troufám si říci, že odhadovanou daň, plánovaný výběr spotřební daně z tabákových výrobků ve výši 36 mld. korun, v letošním roce stát nevybere. Předpokládá-li tedy stát, ministr financí Bohuslav Sobotka, dnes poslanec Bohuslav Sobotka, při projednávání tohoto sněmovního tisku, resp. vládní předlohy při projednávání ve vládě, že inkaso spotřebních daní poroste z 36 mld. o dalších 10, pak staví na něčem, co je nereálné, na měkkých datech, vychází z pouhopouhého pasivního odhadu toho, že trh nadále poroste, cigarety se budou konzumovat, prodávat a kouřit ještě více - a to je nepravda!

Vyplývající data a charakteristiky o trhu tabákových výrobků říkají zhruba toto: Od přelomu roku 2004/2005 trh tabákových výrobků stagnuje. Cigaret se víc nekouří. Jistou roli ve zvýšeným výběru spotřební daně hrají aktivity celních orgánů. Je pravda, že se státu podařilo zajistit určitý drobný zvýšený výběr spotřební daně tím, že probíhají pravidelné kontroly a stát relativně efektivně brání zvýšení pašování cigaret na území ČR. Navrhované zvýšení spotřební daně ovšem onu pobídku k tomu, aby byly cigarety pašovány ještě více a v daleko větší míře, podmiňuje a zvyšuje.

Jestliže jsem řekl, že trh od roku 2004 a 2005 neroste, jak je tedy možné, že Ministerstvo financí může předpokládat, že poroste výběr daně? Jak je možné, že se ve vládě neozve reálná a faktická úvaha, v níž zazní, že jsou-li tady stále tvrdší represe vytlačující kouření a návyk spočívající v konzumaci tabákových výrobků na okraj společnosti - dodávám: zcela správně, že můžeme kalkulovat v předpokládaném výnosu s rostoucím výběrem spotřební daně? Můžete namítat, že je to předpokládaným zvýšením daně. Provedete-li si ovšem pouhopouhý výpočet toho, že plánuje-li pan ministr financí výběr zhruba ve výši 46 mld. korun, vydělíte spotřební daní, tak pan ministr financí, resp. jeho úředníci uvažují s tím, že se prodá zhruba o 2 až 3 mld. cigaret více. To je nejen nechtěný stav - to měl říct především ministr zdravotnictví na té vládě, která o tom jednala; myslím si, že celá společnost takto reflektuje tento stav jako nechtěný, pak ovšem odhad inkasa ve výši 46 mld. je naprosto nereálný.

Je tudíž poněkud malé obviňovat Občanskou demokratickou stranu z toho, že chce-li provést korekci zdanění spotřební daně, že za prvé nadbíhá výrobcům cigaret, za druhé chová se neodpovědně vůči inkasu státního rozpočtu. Nic na tom není pravdy! Chceme, aby daně byly spravedlivé, aby byly předvídatelné, a říkáme, že úvaha kalkulující s výběrem spotřební daně ve výši 46 mld. pro rozpočet pro rok 2007 je ve své podstatě špatná a nereálná, protože vychází z naprosto nereálných čísel, aktuálních čísel o výběru spotřební daně z tabákových výrobků a aktuálních čísel týkajících se struktury trhu. Je totiž smutnou pravdou, že reálně uvažující spotřebitel svoji poptávku přeskupí za lacinějšími a nezdaněnými výrobky a bohužel také za těmi méně kvalitními a bohužel také za těmi pašovanými.

Tolik má námitka první.

Námitka druhá se týká obhajoby konceptu starého jeden rok. Na základě dohody s panem ministrem financí Vlastimilem Tlustým veřejně avizuji a vám, vážené kolegyně a kolegové, oznamuji, že v režimu druhého čtení zopakuji koncept starý přesně jeden rok, zopakuji návrh Občanské demokratické strany na snížení spotřební daně u benzinu o 1,30 Kč a spotřební daně z nafty o 40 haléřů.

Já si živě vzpomínám na tehdejší slova tehdejšího ministra financí Bohuslava Sobotky. Obviňoval Občanskou demokratickou stranu z laciného populismu, rozpočtového pirátství, rozpočtové neodpovědnosti. Občanská demokratická strana dnes nese vládní odpovědnost, její ministr financí je členem vlády, a chtěl bych připomenout tehdejšímu panu ministru financí, že kromě jiného také řekl, že kdyby Občanská demokratická strana byla v jiné pozici, nikdy by nic takového nenavrhla. Já ten návrh opakuji, avizuji a myslím jej stejně vážně jako v minulosti, protože se stejnou jistotou jako tehdy můžu opakovat to samé, co u daní u tabákových výrobků.

Sociální demokraté a jejich vláda se chová jako slušně oblečení piráti! Zneužíváte práva Evropského společenství, které vám nařizuje minimální daně k tomu, abyste vybírali daně větší! Sociální demokracie a její vláda potřebuje vybírat daně od občanů proto, aby mohla stále více přerozdělovat vůči vybraným cílovým skupinám. Objemy přerozdělování prostředků státního rozpočtu jsou prokazatelné z čísel a parametrů státního rozpočtu a budeme o nich diskutovat jinde.

Tak aby mohla být tato předloha projednána v nejbližší krátké době, tak aby mohla být vedena seriózní diskuse a hlasováno o návrhu Občanské demokratické strany, o tom, jak učinit daně spravedlivější a pouze tak velké, jak nám to nařizuje Evropská unie, navrhuji, resp. navrhnu v podrobné rozpravě zkrácení lhůty na projednávání na 20 dnů. Poslanecká sněmovna tak bude moci rozhodovat o návrzích Občanské demokratické strany na své říjnové schůzi a přestože i tehdy bude po volbách, bude hlasovat pro přednesené návrhy a bude samozřejmě velmi stát o to, aby se političtí partneři našimi návrhy vážně zabývali.

Ty důvody, proč předpokládáme, že o našich návrzích budete přemýšlet, jsem osvětlil zejména v úvodní části svého vystoupení. Namítat, že důsledkem přijetí návrhu ODS bude snížené inkaso, snížený výběr daní, je nepoctivé, protože daně aplikované v ČR jsou vyšší, než být musí.

Počítat s vyšším výběrem daní tam, kde nejsou vybírány ještě dnes, je ve skutečnosti nepoctivé a krátkozraké. Chceme, aby daň v oblasti spotřebních daní z tabákových výrobků stoupala lineárně, aby nevyvolávala zbytečné šoky, na které se stejně ti výrobci připraví, a bude-li ten skok tak razantní, jak jej oznámilo Ministerstvo financí, nakoupí kolky na celý rok. A my příští rok, ve fiskálním roce 2007, vybereme nejméně a nejvýše také tu daň, kterou vybíráme v letošním roce. Navíc nevybereme ani korunu! Uvažovat tedy o 46 mld. je neodpovědné a krátkozraké od počátku. Návrh ODS je korekcí, která vychází z reálných čísel, a je také daleko odpovědnější k soustavě veřejných rozpočtů než původní návrh Ministerstva financí.

Návrh v oblasti benzinu a nafty samozřejmě vychází z informací a z čísel, která odpovídají zhruba tomu, že prodej benzinu stagnuje. Neroste objem dopravních výkonů, kde pohonnou hmotou benzin je.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP