Pokračování schůze Poslanecké sněmovny
15. srpna 2006 v 10.04 hodin

Přítomno: 188 poslanců

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Vážené paní poslankyně a páni poslanci, vážení členové vlády, milí hosté, zahajuji přerušené jednání ustavující schůze a všechny vás vítám. Prosím vás, posaďte se, a poprosím vás o ztišení, protože hladina hluku v jednacím sále je vysoká.

Prosím, abyste se všichni přihlásili identifikačními kartami a případně mi oznámili, kdo žádá o vydání náhradní karty. Do této doby se mi přihlásili: pan poslanec Hojda - má náhradní kartu číslo 10, pan poslanec Martínek - náhradní kartu číslo 12, a paní poslankyně Mazuchová - náhradní kartu číslo 13.

Na dnešní den požádali o omluvení své neúčasti na jednání tito poslanci: František Vnouček - hospitalizace, Miloš Patera - hospitalizace, pan poslanec Carbol - rodinné důvody.

Nyní přistoupíme k projednání bodu, kterým je návrh na zřízení výborů Poslanecké sněmovny. (V sále je stále velký hluk.) Skutečně bych poprosil o klid, protože hladina hluku přesahuje únosnou mez. Nebudu pokračovat, pokud se, vážené kolegyně a kolegové, neztišíte. Prosím paní poslankyni Orgoníkovou, aby přestala telefonovat a usadila se. (Pobavení v sále.) Ale to nebyl, vážené kolegyně a kolegové, pokyn, abychom zase začali hlučet. Já skutečně nebudu pokračovat, pokud nebude v jednacím sále klid.

 

Takže dalším naším bodem je

 

14.
Návrh na zřízení výborů Poslanecké sněmovny

 

Poslanecká sněmovna na základě § 32 jednacího řádu musí zřídit mandátový a imunitní výbor, petiční výbor, rozpočtový výbor, kontrolní výbor, organizační výbor, volební výbor, výbor pro evropské záležitosti a další výbory, na nichž se usnese. Připomínám, že mandátový a imunitní výbor jsme již zřídili a ustavili.

V minulém období pracovaly tyto výbory: hospodářský výbor, ústavněprávní výbor, výbor pro obranu a bezpečnost, výbor pro sociální politiku a zdravotnictví, výbor pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu, výbor pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí, zahraniční výbor a zemědělský výbor.

Nyní vás prosím o vaše návrhy. Otevírám rozpravu. Vidím, že se do rozpravy hlásí pan poslanec Hašek. Pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Michal Hašek: Vážený pane předsedo, vládo, kolegyně a kolegové, vážení hosté, dovolte mi, abych předložil v rámci rozpravy návrh na usnesení Poslanecké sněmovny k návrhu na zřízení výborů, na stanovení počtu členů a také návrh doprovodného usnesení ke zřízení výborů Poslanecké sněmovny. Návrhy, které budu přednášet, vycházejí z politických jednání, která byla vedena v tomto týdnu mezi zástupci jednotlivých parlamentních frakcí.

Předmětem návrhu na usnesení o zřízení výborů je rozšíření počtu výborů, a to formou rozdělení některých výborů, u kterých je možné předpokládat, že ve své další práci v Poslanecké sněmovně se budou zabývat závažnými koncepčními záležitostmi a komplex legislativy v té které oblasti bude velmi složitý a podle našeho názoru si vyžaduje rozdělení agendy stávajících výborů Poslanecké sněmovny. Platí také, že výbory, které navrhujeme k rozdělení, pracují s velmi vysokým počtem podvýborů, sedmi nebo osmi. To už je příliš velká specializace a domníváme se, že by mělo dojít k rozdělení těchto výborů specializací jejich agendy. A protože chápeme, že pro veřejnost bude záležitost eventuálního zvýšení počtu výborů ve Sněmovně mediálně nesrozumitelná, doprovázím tento návrh také tím, co jsme dohodli jako zástupci poslaneckých klubů, a to je návrh, abychom v tomto období zřídili, ale neobsadili volební výbor, a dále došlo k dohodě o omezení počtu podvýborů v rámci Poslanecké sněmovny a omezení počtu funkcionářů orgánů Poslanecké sněmovny, myšleno zejména funkcionářů podvýborů.

Dovolím si tedy, vážený pane předsedo, navrhnout nebo přečíst kompletní návrh usnesení:

Poslanecká sněmovna zřizuje

1. petiční výbor, rozpočtový výbor, organizační výbor, volební výbor, kontrolní výbor - to jsou, kolegyně a kolegové, výbory, které zřizujeme ze zákona - a tyto další výbory:

2. hospodářský výbor, ústavněprávní výbor, výbor pro evropské záležitosti, výbor pro obranu, výbor pro bezpečnost, výbor pro sociální politiku, výbor pro zdravotnictví, výbor pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu, výbor pro veřejnou správu a regionální rozvoj, výbor pro životní prostředí, zahraniční výbor, zemědělský výbor.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP